Marcel Mauri diu que qualsevol sentència no absolutòria serà injusta a la ‘botifarrada suprema’ d’Òmnium

Foto: Jordi Pascual

Els sotspresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha visitat Sant Cugat de la mà del periodista Toni Aira i l’advocada Eva Labarta en la botifarrada suprema celebrada dissabte al migdia als Jardins del Monestir. La trobada, emmarcada en la campanya de Judici a la democràcia, pretenia visibilitzar l’amenaça de drets bàsics i, especialment, la situació del judici del procés.

Mauri ha assegurat que cap sentència no absolutòria serà justa per a aquest procés judicial i ha demanat “estar a l’alçada” de la regressió de drets. Segons el sotspresident d’Òmnium, a Catalunya hi ha uns principis fonamentals que ens uneixen com a país i que van més enllà del debat nacional. De moment, però, no han previst cap acció si la sentència és condemnatòria.

Davant un context polític complex, Mauri crida a parlar amb els veïns i coneguts més enllà de la seva ideologia per demostrar que la societat catalana no està dividida. De fet, defensa que un dels objectius principals d’Òmnium és fomentar la cohesió social. Celebra, a més, que als ajuntaments de Catalunya Vox només hagi aconseguit tres regidories.

Així mateix, també ha repassat l’actualitat política tot recordant la resolució de les Nacions Unides que insta l’Estat a alliberar Jordi Sánchez, Jordi Cuixart i Oriol Junqueras, i diu que en breus es podran pronunciar de la mateixa manera respecte a la resta de presos. També ha criticat que l’advocacia de l’Estat sota el govern del PSOE segueixi defensant la pena per sedició.

Labarta ha criticat la politització de la justícia, començant perquè, al seu parer, el judici del procés s’hauria de fer al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i no al Suprem. Ha criticat l’ús de termes com “violència ambiental” per part de l’acusació tot dient que es tracta d’una terminologia inexacta i que posa en dubte el dret a manifestació. “El jutge Marchena és independent perquè ve hooligan de casa”, ha etzibat tot reivindicant que el tribunal hauria de cercar “la veritat material”, al seu parer impossible d’aconseguir si es bloqueja la visibilització d’imatges durant els interrogatoris.

Aira, per la seva banda, ha dit que l’Estat acostuma a mantenir una actitud atacant quan li porten la contrària i que “els seus arguments acostumen a ser molt febles perquè no els contracten amb la gent que els porta la contrària”. Tot i així, dubta de la capacitat de reflexió i canvi sobre el sistema judicial que pugui tenir el judici del procés. El periodista també ha cridat a una reactivació de l’acció política i social a partir de la sentència, que a més la preveu negativa per als presos.

La botifarrada suprema, amb música i parlaments moderats per la periodista Marina Romero, també ha tingut un petit espai per explicar el cas de les 11 persones investigades pel tall de vies del passat 21 de febrer a Sant Cugat. Dues de les afectades han explicat que s’ha arxivat la causa per a tres d’elles, que tres altres són menors i que les cinc restants resten a l’espera ja que no totes han acudit a declarar encara. Ho consideren un atac al dret a manifestació i a la llibertat de premsa.

Notícies relacionades