L’independentisme s’uneix en contra del judici

Fotos: Jordi Pascual

Al voltant de mig miler de persones i amb càntics constants cridant a la unitat, l’independentisme santcugatenc s’ha ajuntat divendres al vespre per rebutjar el judici del procés en què hi és immers el santcugatenc i exconseller Raül Romeva. D’aquesta manera, Sant Cugat per la Independència (branca local de l’ANC), Òmnium Cultural, l’Assemblea en Defensa de les Institucions Catalanes (ADIC) i el Comitè de Defensa de la República han fet pinya acompanyats dels representants dels grups independentistes al Ple (PDECAT-Demòcrates, CUP-PC i ERC-MES) i de la plataforma de Primàries Sant Cugat.

La marxa ha començat a les portes de l’Ajuntament i ha avançat per la rambla del Celler fins al passeig de Torreblanca, per on ha ascendit per buscar l’avinguda Cerdanyola i seguir l’eix de vianants fins arribar a l’estació. Ha estat a la plaça Lluís Millet on s’han fet els parlaments, que han començat amb la lectura, per part de Francesc Salvador, membre de la junta local, del manifest que l’ANC ha fet en motiu del trasllat dels presos a Madrid per l’inici del judici. A més, el seu coordinador local, Xavier Palet, ha cridat a concentrar-se a les portes de la delegació de la Comissió Europea a Barcelona, ocupada per diversos membres de l’assemblea per tal de demanar una resposta d’àmbit europeu.

Els i les representants de la resta d’entitats també han criticat el judici. És el cas de Lluís Bonet, president local d’Òmnium, que considera que, malgrat tot, “no és el relat que volen els nostres adversarisˮ perquè, diu, “els presos polítics estan més forts i la societat civil més determinada que maiˮ. De la mateixa manera s’ha expressat la representant del CDR, reivindicant l’autodeterminació com un dret i no com un delicte i recordant les lluites precedents per “no deixar que la por ens limitiˮ i cridant, parafrasejant Martí i Pol, a “posar-se dempeus una altra vegadaˮ. Així mateix, ha demanat als manifestants restar atents als CDRs davant la vaga convocada per la Intersindical-CSC pel proper 7 de febrer.

Pel que fa als partits, cada representant ha mantingut el seu perfil propi. Joan Puigdomènech, en nom de PDECAT-Demòcrates, ha recordat que a Sant Cugat més de 32.000 ciutadans van participar a l’1 d’octubre per dir que “tots som culpables de voler ser lliuresˮ. També ha posat en dubte el paper de l’Estat en les setmanes prèvies a l’atemptat de les Rambles i ha criticar una difamació constant contra el poble de Catalunya: “Això d’Espanya no té remeiˮ.

Núria Gibert, de la CUP-PC, ha cridat a no deixar-se emportar per la tristesa ni la ràbia i ha dit que fa anys que “som testimonis de la ingomíniaˮ. Assegura que cada cop hi ha més persones alçades “en defensa de la democràciaˮ i que, per això, l’Estat perd en democràcia, legitimitat i raó mentre només guanya en força. Ha cridat a aprofitar el judici per acusar l’Estat i demostrar que “no serem súbdits contra la nostra voluntatˮ. “La voluntat d’un poble es construeix cada diaˮ, ha clos.

Mireia Ingla, d’ERC-MES, ha assegurat que el debat no va de banderes ni d’identitats i que la repressió no només afecta als presos i exiliats. Ha destinat gran part de la seva intervenció a reivindicar la figura de Romeva i, prenent-li reflexions del llibre que tot just acaba de publicar, ha cridat a mantenir l’esperança i romandre ferms i serens. Ha acabat la intervenció amb un “visca la República!ˮ que ha estat respost per tot el públic amb crits d’“unitatˮ.

Per primer cop, Primàries ha tingut un espai d’intervenció. Marga Codina ha dit que no pensa personar “res del que ens estan fentˮ. També ha demanat la unió dels partits polítics: “Sembla que mai hagin sentit allò del divide y vencerás, poseu-vos les piles!ˮ Davant l’inici del judici ha dit que els presos haurien d’haver sortit de la presó no per ser traslladats sinó per quedar en llibertat.

L’acte ha transcorregut sense cap incident. Només unes persones que passaven pel costat han posat l’himne d’Espanya a l’inici dels parlaments tot i que han passat per la plaça sense pena ni glòria. La concentració ha acabat amb el cant dels Segadors, que també ha estat cantat durant la marxa conjuntament amb cançons protesta com l’Estaca de Lluís Llach.

Notícies relacionades