La marxa de torxes en memòria de les víctimes del 1714 esdevé una concentració

Fotos: Jordi Pascual

Prop d’un centenar de persones han participat a la concentració de torxes en la vespra de la Diada Nacional de Catalunya. Organitzada per Òmnium Cultural, enguany s’ha descartat el format de marxa tot i que s’ha mantingut el motiu de l’acte: retre homenatge a les víctimes del 1714. La COVID-19 també ha afectat a l’organització prèvia ja que les persones que han participat en la concentració han hagut de recollir les torxes durant els dies previs a la seu santcugatenca d’Òmnium.

Inicialment s’havia previst un recorregut entre la plaça Rafael Casanova, on finalment s’ha desenvolupat tot l’acte, i la plaça de l’U d’octubre. La pandèmia ha obligat a fer ús de la mascareta, mantenir una distància de dos metres entre els manifestants i recomanar l’ús de gel hidroalcohòlic un cop acabada la concentració, unes indicacions que el mateix Òmnium i Sant Cugat per la Independència (ANC) també fan per a la reivindicació independentista de la Diada, una via santcugatenca amb distància entre els participants que començarà a les 16:30h. a la rambla del Celler.

La concentració ha acabat amb el cant dels Segadors i l’apagada de les torxes. Tot i que breu i adaptat, l’acte també ha tingut espai per a la reivindicació política independentista. En diversos moments les assistents han cridat a favor del dret a l’autodeterminació i de l’alliberament dels presos. Alguns d’ells han lluït estelades i banderoles amb el lema “llibertat presos polítics”.

Davant la COVID-19, el manifest ha cridat a mantenir la mobilització tot i l’adaptació de les formes: “No renunciarem a l’exercici de drets fonamentals com el d’autodeterminació”. Segons l’escrit, hi ha un total de 2.850 persones represaliades des de la tardor del 2017, per als quals demanen l’amnistia, començant pel president de la seva entitat, Jordi Cuixart. “No podran aturar tota una ciutadania mobilitzada en favor de l’autodeterminació i els drets fonamentals”, recull un manifest que crida a la constitució de la República Catalana i acusa el rei emèrit, Juan Carlos I, de corrupte.

La concentració ha estat amenitzada amb música i poesia representativa dels Països Catalans. Segons Jaume Angerri, president local d’Òmnium, la marxa de torxes ha de servir per recordar totes les persones “que van decidir no rendir-se”. A l’acte hi han acudit representants de l’ANC i de Junts per Sant Cugat i s’ha fet una crida per acudir a la mobilització santcugatenca de la Diada.

A continuació un recull fotogràfic de la concentració:

Notícies relacionades