La marxa de torxes demana l’alliberament dels presos

Fotos: Jordi Pascual

Cada any la marxa de torxes de la vespra de la Diada posa les bases de la celebració a Sant Cugat, recordant les víctimes del 1714 i unint els partits i entitats independentistes des de la plaça de Rafael Casanova fins a la plaça d’Octavià. Enguany la reivindicació ha anat una mica més enllà, recordant els exconsellers empresonats i totes les persones, polítics i activistes, que han marxat del país tement que a Espanya no tindrien un judici just.

Amb prop de mig miler de persones, la marxa de torxes ha batut rècord, havent repartit les 400 torxes de les quals disposava Òmnium Cultural com a entitat organitzadora. Sense proclames en veu alta fins al discurs final, les pancartes demanant l’alliberament i el retorn de les persones afectades en les diferents causes contra el moviment independentista han esdevingut protagonistes.

El santcugatenc Raül Romeva ha estat especialment recordat amb una pancarta d’ERC i del Jovent Republicà (les antigues JERC). L’artista Jordi Magrià, per la seva banda, ha cedit a la marxa els retrats fets amb bolígraf de tots els “presos i exiliats políticsˮ, donant protagonisme a la reivindicació que també s’ha fet palesa als parlaments finals, en què s’ha equiparat les víctimes del 1714 amb les persones encausades.

“L’11 de setembre es produeix en unes condicions que no s’havien donat maiˮ, apunta el coordinador local d’Òmnium, Lluís Bonet, “el fet de tenir la quantitat de presos, exiliats i persones en processos judicials que tenim tenyeix qualsevol activitat que puguem fer en relació amb el procés de Catalunyaˮ. En els parlaments finals s’ha fet una crida a la unitat, que almenys momentàniament s’ha vist reflectida a la capçalera de la marxa, en què s’han ajuntat representants de les entitats sobiranistes amb membres del PDECAT, Demòcrates, ERC i CUP. L’acte ha clos amb el cant dels Segadors.

Notícies relacionades