La convivència i la seguretat a la plaça del Coll marquen el Consell del Centre-Est

Foto: Jordi Pascual

El que ha començat com una queixa de Mireia Gallego, representant del grup de Facebook del Monestir-Sant Francesc, ha esdevingut un clam de les entitats per trobar una solució als problemes de convivència que, diuen, s’han incrementat durant les darreres setmanes a la plaça del Coll. L’Associació de Comerciants del barri del Monestir, l’Associació d’Egiptologia i l’Associació de Veïns del Centre-Est s’han sumat a la reivindicació, acompanyats del suport d’altres veïns a títol individual que també han criticat la gestió de la seguretat al districte.

Segons expliquen, i ha reconegut la tinenta d’alcalde de Seguretat, Cristina Paraira, han augmentat les baralles a la plaça amb amenaces a aquells veïns que han intentat aturar-ho avisant a la policia i recollint signatures per demanar accions a l’Ajuntament. Segons diversos veïns de la zona, la situació ha arribat a extrems inèdits fent que algunes persones no s’atreveixin a sortir de casa o a portar els seus fills al parc durant unes determinades hores. “Això és el Raval de Sant Cugat”, ha etzibat Gallego, tot demanant accions concretes al govern.

Segons Paraira, el cas precisa d’una actuació conjunta dels cossos de seguretat i dels serveis socials ja que, diu sense entrar en detalls, hi ha implicada una persona amb problemes de salut mental a la qual se li ha de donar resposta des de la vessant social. Els veïns, que n’estan al cas a través del grup de treball de seguretat al Districte, demanen igualment que es prengui alguna mesura mentre s’acaba de dissenyar l’actuació. És per això que Paraira s’ha compromès a incrementar la presència policial.

Si bé, això també és un repte, ja que, tal com va reconèixer l’alcaldessa, Carmela Fortuny, en una entrevista a elCugatenc, la Policia Local disposa de menys agents que a finals de l’any passat i, així mateix, tal com han criticat diversos partits al Ple municipal, la ràtio d’agents dels Mossos d’Esquadra també és inferior a la recomanada. Aquesta vegada, arran de la pregunta al Consell passat de Francesc Carol, representant de l’Associació d’Egiptologia, el govern n’ha facilitat les xifres exactes pel que fa al cos local: 95 agents i dos en comissió de servei, 97 sobre els 100 de finals del mandat anterior. Així mateix, durant els propers mesos es podran perdre fins un 8% dels efectius en haver superat els 60 anys d’edat.

Això ha obert, de nou, el debat sobre com afrontar la seguretat a tot el municipi. En aquest sentit, s’ha informat que el Consell de Seguretat local ha decidit crear tres grups de treball: un sobre els agents cívics, un sobre la seguretat als polígons d’activitat econòmica i un sobre la instal·lació de càmeres – de seguretat estàndards però també d’altres dissuasòries com les de trànsit–. Davant les darreres mesures de coordinació entre policies així com l’ús de l’helicòpter dels Mossos com a element dissuasori, explica el president del Consell, Ferran Villaseñor, han baixat els robatoris en domicilis tot i que la xifra continua sent elevada.

En aquest sentit, el representant de l’Associació de Veïns del Centre-Est, Francisco Ordóñez, ha demanat accions complementàries, des de la instal·lació de més punts de llum als parcs (específicament el de la Pollancreda) per evitar el botellón a la revisió del sistema de funcionament dels agents cívics. Al mateix temps, Antoni Gual, representant dels comerciants, ha lamentat la deixadesa de la funció sancionadora de les autoritats fent que hagi arribat un punt en què “cadascú pot fer el que vulgui al barri”. Carol, per la seva banda, ha demanat el retorn de la policia de barri i un increment de la presència femenina a la Policia Local tenint en compte que quan una dona és detinguda pot demanar ser escorcollada només per una agent.

El consum d’alcohol al carrer

El botellón ha estat la pràctica que ha unit representants d’altres barris del districte a la causa per la seguretat. El representant veïnal de Can Magí, Francesc López, ha advertit que ja han detectat casos al seu barri així com a l’aparcament dissuasori de l’avinguda de Roquetes, demostrant-se una vegada més la dispersió de la pràctica des que es va decidir tancar el callejón de Can Solà. Alhora, el vocal de l’Associació de Veïns de Can Barata, Joaquim Medina, ha animat els conciutadans del Monestir-Sant Francesc a coordinar-se i, si cal, fer patrullatge, tal com fan al seu barri davant l’aïllament respecte el nucli urbà.

L’assumpte també ha portat debat polític, protagonitzat pel vocal d’ERC-MES, Èric Gómez, i la tinenta d’alcalde de Seguretat. El primer considera un error abordar el botellón com un problema de seguretat ja que, diu, gran part de la problemàtica ve determinada per la manca d’alternatives d’oci per al jovent i per la concentració dels espais de festa a Can Solà. Paraira, però, diu que els problemes de gestió del botellón no són propis de Sant Cugat i, per tant, no se li poden carregar les culpes al model de ciutat. En cap moment s’ha abordat el consum d’alcohol al carrer com un problema de salut pública.

Notícies relacionades