Publicitat

Jaume Alonso-Cuevillas: “La sentència serà una brutalitatˮ

Fotos: Jordi Pascual

L’advocat de Carles Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, ha assegurat que la sentència del judici pel procés hauria de ser una absolució i, qualsevol resolució que suposi una pena, serà una brutalitat. Diu que els entre 25 i 30 anys de presó que es demanen actualment es poden rebaixar a entre 6 anys i tres mesos i 12 anys i mig o fins i tot a entre 3 anys i 90 dies i 6 anys i tres mesos en passar de considerar el delicte de rebel·lió a “conspiració per a la rebel·lióˮ per tal d’aconseguir el vist i plau de tots els magistrats del Suprem, incloent els més progressistes.

Així ho ha assegurat en una visita dimecres a la tarda al Casal de Torreblanca en un acte organitzat per Sant Cugat per la Independència (la branca local de l’ANC) i Òmnium Cultural en motiu dels 15 mesos de presó dels Jordis. Cuevillas ha valorat el procés de “represàlia vestida de judici penalˮ i ha assegurat que tot i que hi va haver desobediència civil il·legal segons l’ordenament jurídic espanyol en cap cas està considerada com a delicte. Just en el dia de la seva visita a Sant Cugat, li han admès a tràmit un nou recurs d’empara que, tem, quedarà congelat amb la resta. Si bé, explica, és un pas indispensable per poder arribar al Tribunals Europeu dels Drets Humans d’Estrasburg.

Aquesta és, de fet, la fita que considera més important. Està convençut que Estrasburg anul·larà la sentència tot i que és possible que ho faci en referència a la instrucció i, per tant, la justícia espanyola pugui reprendre el procediment d’instrucció i repetir el judici. Buscant un grau d’optimisme per a la seva audiència, l’advocat ha dit que espera que la sentència no servirà per a res però no per la possibilitat de repetir el judici sinó perquè espera que en aquell moment Catalunya hagi esdevingut una República independent. El temps per arribar al Tribunal dels Drets Humans calcula que pot ser d’entre 7 i 10 anys però creu que en menys de 5 anys Catalunya pot haver-se independitzat després “d’una temporada de patirˮ.

Cuevillas, a més, ha assegurat que l’independentisme no ha d’entrar en la lògica d’un possible indult perquè això suposaria acceptar la culpabilitat dels jutjats: “Si ens el volen concedir, que ho facin però nosaltres anirem a Estrasburg igualmentˮ. També considera que un dels grans objectius de l’Estat és aconseguir que es condemni la presumpta malversació de fons per així poder cursar una euroordre per haver de jutjar a Espanya a Puigdemont.

Amb una lògica més curtterminista, l’advocat ha assegurat que el judici serà dur ja que serà matí i tarda amb trasllats diaris i àpats in itinere o a deshores. Tot i que espera un inici respectuós davant la possible mirada internacional, també creu que s’anirà endurint a mesura que avanci. L’objectiu de tenir-lo enllestit abans de Setmana Santa o a la setmana següent pot fer, tem, que en els darrers dies es bloquegin interrogatoris i hi hagi més interrupcions en les declaracions. Diu que, de partida, es retiraran molts testimonis de totes dues bandes tot i que assegura que la Fiscalia n’ha presentat molts per poder construir el relat que se n’han retirat de totes dues bandes.

Tot i això considera que el judici pot ser un bon espai per mostrar-se públicament i exportar les raons de l’independentisme més enllà de l’Estat espanyol. Assegura que els presos i preses estan disposats a fer el judici a Madrid i per això ha demanat que el moviment independentista s’abstingui de bloquejar carreteres per evitar-ne el trasllat. De fet, creu que imatges com el tall de vies i la crema de contenidors poden ser negatives per a la imatge pacifista que, al seu parer, l’independentisme ha donat arreu del món.

Catalunya més enllà del judici: acció i unilateralitat

Davant una sala atapeïda fins bloquejar els accessos, Cuevillas també ha parlat del procés independentista amb una crida a l’acció des d’una perspectiva econòmica, que és la que ha de forçar l’acció de la Unió Europea. Seguint la lògica de la campanya de consum estratègic plantejada per l’ANC, anima a la ciutadania a canviar d’empreses i bancs per allunyar-se de les companyies que representen pilars de poder de l’Estat i contractar les que plantegen alternatives al sistema polític espanyol.

Pep Fort, membre del secretariat nacional de l’ANC, que ha presentat l’acte, també ha reivindicat el consum com una forma de pressió política però ha anat més enllà per cridar a la unitat dels partits polítics independentistes: “Tanqueu-vos a una habitació i no sortiu fins tenir un acord ferm i decidit per construir la República Catalanaˮ. Diu que, si no ho fan els partits, haurà de ser la societat civil la que prengui el poder per construir un nou estat.

Això passa, ha assegurat, per la que considera l’única via possible perquè Catalunya esdevingui un Estat independent: la unilateral. Això ha de passar per la mobilització popular davant un Estat “ferit en el seu orgullˮ. Aquesta és una anàlisi compartida per Cuevillas i Fort, que han dibuixat una Espanya en crisi des d’una perspectiva d’organització política afectada pel descrèdit de la monarquia, el sistema judicial i la corrupció, que, adverteix l’advocat, es pot sumar a una nova greu crisi econòmica.

L’acte també ha tingut el seu moment de reivindicació de la figura de Puigdemont com a president de la Generalitat. Després d’explicar que tot just feia unes hores que s’havia reunit amb ell, Cuevillas ha demanat a la sala una mostra de suport a Puigdemont. Tothom a cridat “president, president...ˮ entre palmes en un dels moments de distensió que han marcat l’acte, com ara les bromes sobre possibles infiltrats del servei d’intel·ligència o les ironies sobre les respostes polítiques dels partits favorables a la unitat d’Espanya. Tampoc han faltat les referències a les detencions dels alcaldes de Verges i Celdrà, que han explicat com un despropòsit més de moment polític que viu el país.

Notícies relacionades