L’independentisme es mobilitza i empapera la ciutat en resposta a l’operació policial contra el referèndum

Fotos: Jordi Pascual

El dia havia sorgit amb una gran operació policial a diversos indrets de Barcelona. Seguint les ordres de la Fiscalia després de la suspensió de la llei del referèndum per part del Tribunal Constitucional, la Guàrdia Civil feia escorcolls a diverses dependències de la Generalitat i altres espais amb vinculació amb l’organització del referèndum, com la seu de la CUP. Han requisat material i han fet detencions, entre elles, la de la santcugatenca Natàlia Garriga, directora de Serveis de la Secretaria General de Vicepresidència de la Generalitat.

Mentre els cossos de seguretat treballaven per donar resposta al compliment de les ordres de la Fiscalia, milers de persones van sortir al carrer, entorpint la seva feina i, sobretot, demanant “democràcia” davant del que consideraven un atac a l’autogovern i als drets de la ciutadania. Sant Cugat no s’ha quedat al marge i molts ciutadans han participat als actes de protesta que a hora de redacció d’aquest article encara continuen als carrers de la capital catalana.

Però la mobilització no només ha estat la solidaritat amb els manifestants barcelonins sinó que també s’ha viscut en clau santcugatenca. Entitats i empreses com el Consell Comarcal, l’Arxiu Municipal, l’Escola de Música Tradicional, l’Assemblea de la Bici, l’escola Thau, els Castellers, l’Ateneu, la Taverna de Cal Temerari i l’Esbart han mostrat el suport amb els manifestants de maneres diferents a través de les xarxes. Durant el mateix matí s’ha anunciat una manifestació de protesta que es faria a la tarda a l’Ajuntament, inicialment anunciat des dels comptes dels partits independentistes a les xarxes socials i, després, pel propi consistori.

Allà, prop de 500 persones han reclamat el cessament de l’operació policial i han cantat consignes a favor del referèndum i de la independència. L’acte ha estat presidit pels càrrecs electes de les forces sobiranistes, és a dir, amb les úniques absències dels de Ciutadans, PSC i PP. Amb la plaça de la Vila plena a vessar, l’alcaldessa, Mercè Conesa, ha llegit el manifest Catalunya en estat de setge que l’Associació Catalana de Municipis (ACM) i l’Associació de Municipis per la Independència (AMI) han preparat expressament per l’operació policial.

No podem permetre que se’ns coarti la nostra llibertat d’expressió, d’opinió, política ni de vot”, ha dit l’alcaldessa just després de la lectura del manifest, “avui tots hem de sortir als carrers i manifestar-nos”. Per a ella, l’operació policial demostra que els independentistes no tenen un interlocutor vàlid “ni creïble” i, per això, considera que “els polítics compromesos amb la democràcia” han de sortir al carrer.

També el president de l’EMD de Valldoreix, Josep Puig, ha acudit a la manifestació santcugatenca desitjant que “la gent no agafi por i lluiti per aconseguir-ho”. “El que ha passat avui és el que des de sempre hem denunciat a Catalunya, el menysteniment de la ciutadania”, argumenta, “ara a les institucions hem de treballar i tirar endavant però amb el suport total dels ciutadans, com s’ha demostrat avui”.

Carles Brugarolas, únic regidor de Demòcrates, partit que comparteix govern amb el PDECAT tant a Sant Cugat com a Valldoreix, considera que els esdeveniments que s’han viscut a Barcelona “han traspassat una línia vermella” i considera que “s’ha constatat què representa l’Estat”. Tot i així, està segur que la jornada històrica els impulsa encara més “per votar i tirar endavant” i es mostra confiat que l’1 d’octubre, malgrat la confiscació de nou milions de paperetes, s’hi podrà votar.

Igual de convençuda es mostra Lourdes Llorente, regidora de la primera força de l’oposició, la CUP-PC. “Sabíem que això passaria, vam dir que començaria el Mambo”, diu, en referència a un dels eslògan que utilitza el seu partit en la campanya del referèndum. Enmig del que considera un embat, assegura que “ells no lluiten per la democràcia ni per l’estat de dret, lluiten pel poder, que el té el poble”.

En termes similars s’expressa la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla, que considera que s’ha entrat en “un estat d’excepció de facto” perquè “els drets més fonamentals s’estan qüestionant”. Defensa que els representants públics han actuat en conseqüència, ja que s’havien compromès a celebrar un referèndum i han fet tot el possible perquè sigui així. Per això anima a mobilitzar-se “sobretot l’1 d’octubre, ja que la victòria passa per omplir les urnes”.

Més equidistant es mostra el portaveu d’ICV-EUiA, Ramon Gutiérrez, a qui no li han agradat les consignes independentistes dels ciutadans i el manifest ja que, considera, era un dia per mobilitzar-se per la democràcia en sentit ampli. Malgrat això, “no podíem estar en un altre lloc que no fos en la defensa de la democràcia i de l’autogovern de Catalunya”, assegura, “avui no va d’independència sí o no sinó del ridícul que fa el govern de l’Estat”.

A l’acte també hi ha acudit el regidor no adscrit Dimitri Defranc que, des del seu origen equatorià, ha assegurat que l’operació policial li recorda als cops d’estat viscuts a l’Amèrica Llatina, “on després, tard o d’hora, triomfava la democràcia”. Entén que tots els “processos republicans tenen els seus daltabaixos” i considera que la independència serà realment factible quan “es faci entendre al 80% de la població que necessitem un canvi”.

Les entitats sobiranistes –membres d’Òmnium i de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) han acudit a les concentracions de Barcelona– ho tenen ben clar: “Hem passat una línia vermella, no hi ha marxa enrere, tard o d’hora proclamarem la independència, passant o no per un referèndum”. Qui diu això és Francesc Salvador, acompanyat de Jaume Cardús, ambdós vocals del secretariat de l’ANC. “Tots dèiem que, quan més s’acostés la independència, més sorolls de sabres hi hauria”, argumenta Cardús, “hem de continuar amb els somriures sense posar-nos nerviosos”. Consideren que s’ha entrat en una lluita per la democràcia perquè l’“Estat ha fet el pas de convertir-se en autoritari” i per això diuen que faran tot el possible perquè es voti el dia 1.

Una empaperada popular

A la nit, prop d’un centenar de ciutadans s’han trobat a la plaça d’Octavià en una convocatòria –prevista abans de l’operació policial– per col·locar cartells animant a votar i a votar “sí” al referèndum de l’1 d’octubre. La iniciativa, promoguda sense la participació de cap de les entitats ni partits independentistes, s’havia donat a conèixer per les xarxes socials. Oriol Mota, veí santcugatenc que havia tingut la idea conjuntament amb uns amics, ha pres la veu cantant per organitzar l’acte: “Com voleu que ho fem?”

Finalment, els assistents s’han repartit els cartells i les enganxines entre ells i s’han distribuït per tot el centre de la ciutat sortint pel carrer Major i Santiago Rusiñol cap a l’estació i per l’avinguda Francesc Macià cap al barri del Monestir. Al final gairebé tot el centre de la ciutat ha estat sota la marea ciutadana que ha coincidit a les 10 de la nit amb la cassolada que també s’havia convocat per les xarxes. Unes poques persones amb olles i d’altres aprofitant el que tenien a les terrasses dels bars o el mobiliari urbà han aconseguit fer sentir el soroll arreu de la plaça. Mota ho resumeix molt clarament: “Sortim per reivindicar el dret a votar”.

Ciutadans i PP fan pinya a un acte de Societat Civil Catalana

Un acte de Societat Civil Catalana (SCC) a la Casa de Cultura ha agrupat les forces polítiques que no han acudit a la manifestació santcugatenca. Allà s’han deixat veure el coordinador de Ciutadans, Roberto Torrecilla; el portaveu del PP, Álvaro Benejam; el president de les Noves Generacions, Ignacio Rigau, i a títol individual, el membre de l’executiva del PSC, Pablo Beceiro. Els organitzadors havien demanat seguretat, el que ha fet que abans de començar passessin uns agents dels Mossos d’Esquadra per comprovar que tot estava en ordre. “Aquesta és la situació que vivim a Catalunya, hi ha por a la societat”, ha reivindicat un dels ponents entre els aplaudiments de les prop de 50 persones que han omplit la sala d’actes.

Isabel Fernández, vocal de la junta directiva de SCC i professora de la Universitat Autònoma, ha estat una de les participants i explica que durant la jornada s’ha evidenciat “una tensió social” que els preocupa. Es mostra molt crítica amb la crida a la mobilització que han fet alguns partits i institucions i reivindica el diàleg, però perquè aquest sigui possible, diu, “ha de cessar la via unilateral”. Creu que els independentistes no són coherents i ho exemplifica en forma de pregunta: “Volen prendre el poder i que es respectin les seves lleis quan ells no han respectat les prèvies?”

Reconeix que, abans d’arribar a la situació actual, tothom hagués pogut “fer les coses millor” però apunta, sobretot, a “l’estratègia del secessionisme” amb “un discurs fet des del poder ple de falsedats”. Considera que l’actitud de la Generalitat està fomentant que es perdi l’autogovern “que la Constitució li ha atorgat” i recorda que “la democràcia no només és votar sinó que també és respectar els procediments”.

Benejam comparteix l’anàlisi de Fernández i afegeix: “No ens hem posat d’acord en termes polítics però, quan dues parts no es poden d’acord, no significa que hagi d’haver un referèndum o una declaració d’independència”. A més, recorda que les detencions, confiscació de material i registres viscuts durant la jornada “són conseqüència d’actes previs que han fet els dirigents de la Generalitat contravenint ordres expresses dels tribunals”.

Per la seva banda, Torrecilla ha preferit no fer declaracions ja que, diu, el seu partit ha demanat prudència davant dels esdeveniments de les darreres hores. Si bé, es remet al que han dit els seus companys de partit a nivell nacional. La cap de l’oposició al Parlament, Inés Arrimadas, considera que als independentistes “després de perdre la batalla democràtica, només els queda intentar prendre el carrer”.

Beceiro s’ha excusat de fer declaracions en nom dels socialistes per haver acudit a l’acte a títol individual i ha remès elCugatenc a un comunicat que a hora de redacció d’aquest article encara no han enviat. Si bé, després de la convocatòria del referèndum ja van advertir que “aquest simulacre de referèndum realitzat de manera unilateral i il·legal només pot ajudar a dividir la nostra societat sense resoldre cap problema”. La seva aposta és, com repeteix el seu portaveu, Pere Soler, cada cop que l’independentisme surt a debat al Ple, caminar cap a una Espanya federal. La discrepància no és motiu de trencament del pacte de govern per a cap dels dos grups municipals que el conformen, com han deixat palès tots dos en diverses ocasions.

Notícies relacionades