“Incompliment bastant groller del procediment administratiu”, les claus de l’escorcoll local pel presumpte desviament de fons públics

Foto: Steven Straiton

Sant Cugat ha estat un dels escenaris del macrooperatiu que la Policia Nacional ha efectuat a la Diputació de Barcelona, la Generalitat i diverses empreses durant el 24 de maig amb què s’intenten recaptar proves d’un presumpte desviament de fons públics a través de subvencions irregulars. Seguint la diligència del Jutjat d’Instrucció número 1 de Barcelona, diversos agents del cos s’han personat dijous al matí a la seu de l’empresa santcugatenca Sestrategic i Konsector SL i al domicili del seu administrador, Joaquim Ferrer, que havia estat cap del Departament d’Internacional de la patronal PIMEC fina al 2014.

Segons el document, existeixen “indicis de delicte continuat de malversació de cabals públics” amb “un incompliment bastant groller del procediment administratiu”. Entre d’altres exemples, s’explica l’inici d’un expedient sense haver-se entregat els esborranys de diversos dels projectes i la presentació d’una factura abans de l’entrega del treball. A més, s’apunta la bona relació de Ferrer amb el llavors president de la Diputació, Jordi Castells, com a element clau per atorgar unes subvencions que “no tenien fonament”. Així mateix, es fa esment a Marc Castells, alcalde d’Igualada, com a part del partenariat en una de les subvencions en dubte mentre tenia un càrrec a la Diputació. El delicte de malversació de fons pot arribar a tenir una pena màxima d’entre sis i vuit anys de presó.

De la branca santcugatenca del macrooperatiu, hi ha tres contractes menors de serveis en dubte atorgats a l’empresa i un al seu administrador, tots ells aprovats via decret. El primer d’ells (2.420 euros amb IVA) es va formalitzar al març del 2013 en forma de contracte menor de serveis que tenia com a objecte fer un mòdul sobre partenariats de Cooperació Descentralitzada pública en el marc d’una formació en línia. El segon (21.659 euros amb IVA), a l’octubre del 2012 amb l’objectiu d’elaborar un Pla Director d’Internacionalització per a l’Ajuntament d’Igualada. El tercer (21.538 euros amb IVA), a l’octubre del 2013 per elaborar i executar un Pla d’Acció Regional al Magreb per reforçar les relacions institucionals, socioeconòmiques i la cooperació.

El quart contracte és el que es va atorgar al novembre del 2013 directament a Ferrer, també via decret per un valor de 19.493 euros (amb IVA). L’objectiu era assessorar la direcció de relacions internacionals en l’elaboració d’un Pla de projecció exterior i cooperació al desenvolupament del govern local de Granollers, un contracte que la pròpia diligència posa en dubte no només per la possible irregularitat sinó també per haver estat facturat directament per Ferrer malgrat la semblança amb el d’Igualada signat l’any anterior.

L’empresa amb seu a Sant Cugat va ser fundada al 2008 en forma societat limitada i té com a principals activitats els serveis de documentació i informació telemàtica, l’assessorament de màrqueting i promocions i serveis de màrqueting i promoció de venda. Tal com recullen al seu lloc web, són experts en projectes per a “la internacionalització i l’assessorament per a la projecció exterior d’empreses, multinacionals i institucions”. A data de publicació d’aquest article elCugatenc no ha pogut contactar amb cap representant de l’empresa.

És una operació desenvolupada per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) pel presumpte desviament de fons públics de la Diputació en matèria de cooperació amb països de l’Amèrica Llatina, el Marroc i Bòsnia entre el 2012 i 2015 com a centre. L’atorgament de subvencions ha estat un dels grans temes de debat en el marc del Ple de la Diputació, afectant fins i tot a algunes a entitats de fora de l’àrea de relacions internacionals, com es va trobar el Sant Cugat Esport (ara Sant Cugat FC) amb una subvenció pel centenari que va ser acusada per l’oposició de ser atorgada a dit. La CUP va denunciar al 2016 la concessió de contractes i subvencions per part de l’àrea de relacions institucionals a empreses afins.

L’actual presidenta de la Diputació i alcaldessa de Sant Cugat, Mercè Conesa, ha defensat la institució en una entrevista a Rac1: “És un xou mediàtic per mostrar que les institucions catalanes no són aigua clara”. Defensa que no s’ha comès cap irregularitat i ha lamentat que no han tingut coneixement de l’operatiu fins que ho han publicat els mitjans de comunicació: “Crec que la transparència és màxima i absoluta. No entenem en quin sentit pot anar la petició d’expedients”.

Notícies relacionades