Un helicòpter d'emergències aterra a Cal Castillo i el personal mèdic es queda tancat a la finca

Cal Castillo en el seu estat actual. Fotos: Manel Soler

El passat cap de setmana un ciclista va tenir un accident a Sol i Aire. Va ser una caiguda important que va precisar d'atenció mèdica. Al bell mig de Collserola la millor opció era enviar un helicòpter i així va ser. Ho explica Manel Soler, veí del barri i membre del Grup d'Autoprotecció. “Quan va arribar l'helicòpter, van veure que l'únic lloc on podien parar era Cal Castillo ja que ara, després que se'l quedés l'Ajuntament, no té vegetació que dificulti un aterratge”, explica.

Com una escena de pel·lícula, el servei d'emergències va arribar al barri i va aprofitar el terreny erm de l'antic nucli zoològic, però el guió d'acció es va convertir en charlotada. Quan els professionals mèdics van intentar anar a socórrer al ciclista es van adonar que no podien sortir de Cal Castillo. La finca, ja municipal i sense cap animal, continua enreixada i tancada amb pany i forrellat. La clau l'havia de portar la Policia Local. En el temps de portar la clau des del centre de la ciutat, una ambulància hagués pogut arribar perfectament.

El regidor de Medi Ambient, Joan Puigdomènech, que s'ha encarregat de gestionar el tancament de Cal Castillo, explica que el que va passar el cap de setmana a Sol i Aire és un fet inesperat. En cap moment el govern havia previst que l'antic nucli zoològic pogués servir d'heliport improvisat davant d'una emergència. Ara, la seva intenció és deixar el terreny tancat tot i que prestant la clau a algun membre de l'associació de veïns per si hi hagués alguna altra emergència. De moment encara ho ha de parlar amb els residents.

Aquesta no seria la primera clau municipal que quedaria en mans dels veïns de Sol i Aire. Tal com explica Soler, l'associació també pot treure la cadena d'una pista forestal per si un incendi inhabilités la sortida habitual del barri.

Un forat que pot provocar accidents

Quan el consistori va començar les operacions per treure els animals de Cal Castillo i eliminar l'activitat zoològica, el govern va dir que hi faria una granja escola. Temps després, però, un cop adquirida la finca, es va retractar. Van al·legar que les veïns hi estaven en contra, tal com van demostrar en una votació al febrer. També van rebre un informe desfavorable del Parc Natural de Collserola.

La marxa enrere del govern ha deixat el terreny tal com estava i sense cap ús previst. És per això que Soler no espera cap altra actuació a curt termini. Això pot ser, però, un problema. Tal com explica el veí, quan l'Ajuntament va aconseguir la propietat de la finca, va fer actuacions de neteja i va taponar un conducte d'aigua de pluja que el propietari, Josep Castillo, havia reconduit per abastir els animals.

Amb el conducte i la reconducció taponats, l'aigua ha buscat altres cursos i ha esquerdat el camí que passa just davant de la finca i dóna accés a la pista forestal. Soler demana que el consistori actuï per solucionar el solc ja que pot provocar caigudes i és un obstacle per passar amb el cotxe ja que els baixos toquen terra. Aquesta és l'única via possible de sortida si un incendi inutilitza l'accés a la Rabassada.

Notícies relacionades