Publicitat

El govern respon a l'oposició amb lloances a la modificació del PGM

Roda de premsa a Can Monmany. Fotos i gràfic: Jordi Pascual

La roda de premsa que havia promès el govern per esclarir els termes de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que l'oposició ha portat als tribunals ha esdevingut una nova teatralització del cas. El tinent d'alcalde d'Urbanisme, Mobilitat i Habitatge, Damià Calvet, i el president de l'EMD de Valldoreix, Josep Puig, se centren en la defensa de la modificació explicant-ne les bondats. Fins i tot el posat, a la finca de Can Monmany (zona afectada) i amb cartells, evidencia l'enrocament de posicions.

Com la modificació està incorporada ja al PGM i és planejament vigent, Calvet diu que tant l'actuació al Turó de Can Mates on s'hi preveu la construcció d'habitatges després de moure l'edificabilitat de Can Monmany i Can Busquets com els convenis amb els veïns de les rieres de Valldoreix per evitar pagar expropiacions són inamovibles. Ho defineix com una bona actuació que ha permès tancar acords amb 87 propietaris –poc menys de 20 no van signar– estalviant a l'erari públic 92 milions d'euros en expropiacions. Els acords permeten consolidar les finques i reservar un espai per fer un parc connector al voltant dels torrents.

Tampoc hi ha modificació possible als àmbits de Can Monmany i Can Busquets. Tots dos van ser adquirits pel consistori per situar-hi les zones verdes que s'havien de traslladar pels convenis amb els veïns de les rieres de Valldoreix. Posteriorment, totes dues zones passen a formar part del Parc Natural de Collserola. En el contenciós, l'oposició posa en dubte que l'adquisició dels terrenys a Can Monmany perquè consideren que “es perdona” la urbanització del camí de la Salut a l'antic propietari. Calvet diu, però, que el valor de la urbanització es va descomptar en l'adquisició.

Pel que fa a l'àmbit de Can Busquets, l'oposició criticava l'adquisició de més terreny que els necessaris per compensar les zones verdes dels torrents. La despesa de 2'5 milions és, des del seu punt de vista, un perjudici per a la ciutat i un benefici als propietaris. Calvet li pega la volta a la truita i diu que és en benefici de tothom que els terrenys passin a ser part del Parc de Collserola: “Es pot qüestionar la compra pública però no té res a veure amb la modificació”.

En canvi, hi ha dos àmbits assenyalats en el contenciós que sí podrien variar en un futur no gaire llunyà. Es tracta, d'una banda, de Can Cabassa on s'havia traslladat l'edificabilitat de Can Monmany i Can Busquets. Ara hi ha un procés participatiu en marxa en què si la ciutadania decideix donar usos no compatibles amb el planejament vigent, Calvet es compromet a iniciar una modificació que variï allò establert. Si bé, qualifica el conjunt de la modificació com “un urbanisme innovador, intel·ligent i que fa ciutat”.

D'altra banda, hi ha l'entorn de l'estació de Valldoreix. En la modificació es va aprovar moure part de l'edificabilitat a aquesta zona però, davant de la pressió veïnal, el govern de l'EMD es va veure obligat a renegociar el projecte amb l'Ajuntament de Sant Cugat. Del resultat del replantejament podria derivar-se'n una modificació del PGM que canviés allò estipulat actualment. Puig creu que la vila necessita habitatge protegit i per això defensa que hi pugui haver al voltant de l'estació.

El que Veïns i veïnes Progressistes de Valldoreix, Gent per Valldoreix, ICV-EUiA, Moviment d'Esquerres, la CUP, Procés Constituent i el PSC com a signants i ERC, Mou-te per Valldoreix, PP i Ciutadans veuen com un perjudici per a la ciutat amb presumptes irregularitats, el govern ho veu com una operació positiva. Defensen tres eixos: Estalvi a les arques públiques (pels 92 milions de les expropiacions), més zona verda (per Can Busquets i Can Monmany) i més habitatge públic (perquè en el moviment de l'edificabilitat es preveu habitatge protegit).

Com una campanya

Si quan l'oposició va presentar el contenciós ho va fer com un cop a la taula i amb, fins i tot, un fullet informatiu al respecte; el govern ha respost amb la mateixa arma. En la roda de premsa portava dos cartells amb els emblemes de l'Ajuntament i l'EMD on es podia llegir: “Un urbanisme responsable i innovador al servei del bé comú” i “Modificació del Pla General Metropolità: un tema de ciutat”.

De fet, en la nota de premsa s'adjunta un document a l'estil pamflet en què es destaquen els beneficis que segons el govern ha tingut la modificació per a la ciutat. En acabar la compareixença es va convidar els periodistes a visitar la finca de Can Monmany i des de la torre Calvet assenyalava les zones afectades per la modificació amb especial reivindicació del bé que es feia al Parc Natural cedint-li espais.

Relacions glaçades

Des de la presentació del contenciós, Calvet diu no haver parlat amb l'oposició sobre l'assumpte. Lamenta, en qualsevol cas, que prèviament no s'hagués preguntat en els fòrums adequats com la comissió de territori. Justament, emplaça a l'oposició a obrir el debat en el marc d'aquest òrgan. A més, recorda que el govern proposarà en el proper Ple una comissió informativa especial per esclarir tots els dubtes. Serà la tercera del mandat i la tercera vegada que caldrà esperar a les conclusions per saber exactament què va passar amb la modificació més enllà de l'enfrontament actual.

Notícies relacionades