El govern aprofita l'Observatori Sociològic per treure pit de la seguretat a la ciutat
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Gabinet de Premsa de l'Ajuntament. Gràfics: Jordi Pascual, amb dades de l'Observatori Sociològic Municipal
“Gairebé 8 de cada 10 veïns creu que Sant Cugat és una ciutat segura i cívica”, diu Joan Puigdomènech, comissionat de Participació Ciutadana, només començar la presentació pública de les dades de l'onada de juliol del 2016 de l'Observatori Sociològic Municipal. Ho diu seguint els punts de la nota de premsa que l'Ajuntament ha fet arribar als mitjans. S'enumeren un seguit de xifres en què s'evidencia que la percepció de seguretat dels santcugatencs és alta. Les xifres, però, són difícils de pair en tant que encaixen poc amb l'estudi de seguretat fet públic pel govern pocs dies abans en què, tot i que la majoria de delictes baixen, el robatori a cases augmenta un 50%.
Per dir que la ciutadania se sent segura a la ciutat, el govern pren diverses xifres; el 7,3 sobre 10 pel que fa a satisfacció de viure a la ciutat, el 7 pel que fa a la seguretat ciutadana i el 78,5% dels enquestats que diuen que la ciutat és segura i cívica, principalment. De fet, la seguretat ciutadana té percepció com a punt positiu –un 2,6% dels enquestats la consideren com un punt fort en resposta espontània mentre a l'observatori anterior, fet públic al febrer, ni apareixia– i com a negatiu –un 4% considera que hi ha inseguretat i poca vigilància, 1,3 punts per sobre que 5 mesos abans.
El mar de xifres arriba, però, en ple debat sobre la seguretat del municipi. L'estudi encarregat pel govern al nou cap d'àrea de seguretat ciutadana, Jaume González, que va ser presentat el dimarts de la setmana passada posa de relleu que els principals problemes de seguretat detectats són el robatori a domicilis i garatges així com el consum d'alcohol al carrer. La resta de delictes analitzats es mantenen estables o baixen, tot segons dades del propi govern. Si bé, 600 robatoris a domicilis entre setembre del 2015 i agost del 2016 no és una xifra menor que, de fet, ja havia estat alertada amb anterioritat al Ple municipal per Ciutadans i PP, tots dos demanant més Mossos d'Esquadra a la ciutat.
Puigdomènech considera que, en ser un Observatori fet al juliol, potser el repunt de robatoris de l'estiu no ha quedat recollit i no es nota en la percepció dels ciutadans. Alhora, recorda que ja abans s'havia parlat de robatoris, que molts dels delictes ja havien ocorregut en la primera meitat de l'any i, per tant, la variació de la percepció de seguretat entre l'estudi del juliol i l'actualitat no pot ser tan àmplia. Així i tot, evitant aventurar-se en suposicions, posa la següent onada de l'Observatori com a indicador de si ha canviat la percepció o no. De fet, defensa com a “objectives” tant les dades de l'estudi de seguretat, fet pel propi govern a través del cap de seguretat recollint dades dels cossos de seguretat, com l'Observatori, externalitzat a l'Institut Opinòmetre. Si bé, és cert que en els darrers mesos i també amb la publicació de l'estudi de seguretat, els mitjans n'han fet més referència i la percepció pot haver variat.
Si d'entorn mediàtic tracta l'assumpte, el TOT Sant Cugat torna a situar-se com a referent en la pregunta de resposta espontània “Quin o quins mitjans segueix habitualment per a mantenir-se informat del què passa a Sant Cugat?” La publicació del TOT Mèdia, tot i que sense especificar si digital o setmanari en paper, obté un 80,37% de les respostes, més de 10 punts per sobre que a l'onada de novembre del 2015. La resta de mitjans destacats se situen poc per sobre del 10% amb la web de l'Ajuntament com a segona opció –al febrer, referent a l'onada de novembre, era la sisena–, la premsa local en general com a tercera –al febrer era la quarta–, Televisió de Sant Cugat com a quarta –al febrer era la setena– i el boca a boca com a cinquena –a l'igual que al febrer.
Cugat.cat i Ràdio Sant Cugat són els altres mitjans que apareixen amb nom propi obtenint un 6,52% i un 2,01% en una desena i tretzena posició respectivament. Ni elCugatenc ni el Sant Cugat Informa apareixen tot i que, com la resta de mitjans digitals, poden quedar encabits dins de premsa local (12,49%), internet en general (7,76%), xarxes socials (7,26%), premsa en general (6,65%) i, fins i tot, altres (6,28%).
És també cridanera la millora considerable del nivell d'informació de les actuacions de duu a terme l'Ajuntament, que se situa en un 6,1. De fet, la comparativa amb anys anteriors del document fet públic pel govern no correspon amb les dades d'altres anys. Mentre s'indica que la darrera xifra de coneixement és de febrer del 2015 –que en realitat és la data de publicació i no de mostreig– i representa un 5,1, en la darrera onada en pot comprovar que la xifra és de novembre del 2015 i la nota un 4,9. En tots dos casos augmenta el grau d'informació.
De fet, la resta de preguntes plantejades en la present onada deixen força bé les polítiques municipals amb indicadors generals que posen entre un 7,25 i un 6 algunes de les polítiques, la nota més alta (7,23) per a la promoció de l'esport com a element essencial de la ciutat i la més baixa (6,03) per facilitar i promoure eines per al desenvolupament dels joves. Com a estat general de la ciutat, els enquestats posen un 7,3 sobre 10. De fet, l'alcaldessa és coneguda per més d'un 91% dels ciutadans amb una valoració de 6,7 –i 6,5 el govern.
Pel que fa als serveis municipals, només el Servei d'Ocupació Municipal, l'Oficina local d'habitatge i el Banc del Temps són poc reconeguts, amb un grau de coneixement del 47,3, 42,5 i 28,3% respectivament. La resta dels preguntats superen l'aprovat amb el següent ordre: Mercats municipals (94%), Policia Local (93,7%), Oficina d'Atenció Ciutadana (70,1%), Casal Torreblanca (64,3) i escoles bressol municipals (56,3%). A més tots ells aproven pel que fa a valoració entre un 6,5 i un 7,5 de nota.
Com a principals problemes tornen a situar-se la mobilitat. De fet, són les preguntes concretes sobre trànsit i aparcament les que, de nou, treuen una nota més baixa. El trànsit està valorat en un 5,29 i l'aparcament en un 4,38, únic indicador suspès. Puidomènech considera, però, que si s'aposta per una mobilitat sostenible és normal reduir llocs d'aparcament i que la gent se senti molesta en aquest sentit.
Finalment, novament, els ciutadans tenen la sensació que la situació econòmica de Catalunya és entre dolenta i molt dolenta i que d'aquí a un any seguirà igual, tant la situació general com la personal. De nou, els santcugatencs se situen en un 3,24 en l'eix dreta esquerra on 0 seria extrema esquerra i 5 extrema dreta. El principal gruix poblacional (28,80%) se situa a l'esquerra tot i que hi ha hagut un creixement de 3 punts a la dreta respecte a l'onada anterior situant-se en un 12,6%. Alhora, les persones que no s'ubiquen en cap punt de l'eix ideològic han crescut en 3 punts mentre la resta d'espais es mantenen més o menys estables.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari