Publicitat

Fi de campanya d’un referèndum incert

Fotos: Jordi Pascual

Més de 400 voluntaris coordinats entre l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Comitè de Defensa de la República (CDR), 30 col·legis electorals arreu de la ciutat, els Mossos d’Esquadra visitant aquests centres i amb l’ordre d’impedir la votació, les escoles públiques en contra de l’operació policial, el PP havent denunciat les encartellades i els actes, un comunicat de l’equip de govern, pintades, passos de vianants convertits en estelades... I l’enumeració podria seguir. Arriba el final de la campanya del referèndum quan encara no hi ha res clar. Els partits independentistes criden al suport popular per garantir-lo però ningú sap què passarà el diumenge.

A Sant Cugat només li queda per viure, d’actes de campanya, el del CDR d’avui a dos quarts de vuit del vespre a la plaça d’en Coll, un esdeveniment en clau esquerrana que ajuntarà representants de l’organització internacionalista basca Askapena, dels independentistes castellans Izquierda Castellana i d’Arran així com els polítics David Companyon, d’EUiA; Mireia Vehí, de la CUP-CC, i David Fernández, de la CUP. Serà una darrera celebració al barri més obrer de la ciutat acompanyada d’actuacions i música d’Els Palanques i Feliu Ventura. Alhora, els professors i estudiants en vaga de l’Escola Tècnica Superior del Vallès (ETSAV) han organitzat dues jornades a mode de congrés que comencen avui a les cinc de la tarda i s’allargaran durant tot el dia de reflexió.

El PSC se solidaritza amb els seus alcaldes i regidors

En les hores prèvies, hi ha hagut molt de moviment polític clau en la precessió del referèndum. Entre ell, la primera pronúncia pública del PSC –l’únic partit amb representació al Ple que quedava per dir alguna cosa durant la campanya–. En una roda de premsa els socialistes santcugatencs han explicat que s’han sumat al manifest de suport als alcaldes i regidors socialistes que, diuen, en molts municipis són assenyalats per no posar els ajuntaments a disposició del referèndum. El regidor socialista, Pere Soler, acompanyat per gran part de l’executiva local, ha defensat que el PSC manté “un compromís amb els valors democràtics” i que allà on governa ho fa “per a tots i sense distinció d’ideologia”.

Tot i que a Andalusia el PSOE ha votat a favor de la moció de Ciutadans en què es dóna suport al govern de Mariano Rajoy davant el referèndum, els socialistes locals s’alineen amb el PSOE a nivell estatal, que va rebutjar aquesta proposta al Congrés i va fer una crida pel diàleg. Per això, demanen acord polític i valoren que “cap solució política vindrà de la instal·lació de la il·legalitat a les nostres institucions”. Celebren que el Congrés hagi impulsat la comissió sobre Catalunya que els socialistes espanyols havien proposat i fan bandera de la seva via cap a una reforma constitucional que resolgui l’encaix territorial amb un model federal, una aposta que es va ratificar al PSOE a la Declaració de Granada de l’estiu del 2013. Demanen que Rajoy i Puigdemont s’asseguin a buscar un acord.

“Això ja no va d’independència ni de la revolució dels somriures”, argumenta Soler, “tenim seus atacades, regidors assenyalats i escraches”. A més, demana una moderació del llenguatge per aquells socialistes que han estat titllats de feixistes malgrat que molts d’ells van treballar en la clandestinitat contra el franquisme. Tot i així, reconeixen que a Sant Cugat hi ha hagut molt més respecte que a altres municipis ja que només ha aparegut una pintada sota la seu del partit que, jugant amb les sigles, diu: “Però Sou Catalans?” Condemnen aquesta pintada i demanaran disculpes a la comunitat de propietaris.

En un manifest llegit pel portaveu de l’executiva, José Gallardo, els socialistes condemnen tant la desobediència dels partits independentistes davant la suspensió de la llei del referèndum i la de transitorietat jurídica per part del Tribunal Constitucional com també la resposta policial propulsada per la Fiscalia. Consideren que es tracta d’una qüestió política que no es pot solucionar judicialment. Malgrat les crítiques a Junts pel Sí, reiteren el manteniment del pacte de govern amb PDECAT-Demòcrates com una forma de demostrar que el pacte és possible.

L’ANC tanca la campanya en clau local

Mitja hora després del posicionament dels socialistes l’ANC ha celebrat el seu darrer acte de campanya a la plaça de l’Om, que ha acollit prop de 400 santcugatencs. Hi han participat Jordi Marnchón, de Solidaritat Catalana (SI); Ferran Villaseñor, de Moviment d’Esquerres (MES); Carles Brugarolas, de Demòcrates de Catalunya; Mireia Ingla, d’ERC; Ignasi Bea, de la CUP, i Mercè Conesa, del PDECAT. Tots ells són representants locals dels seus respectius partits –tots regidors excepte Manchón, ja que el seu partit no té representació al Ple–. Com van fer en l’acte amb representants nacionals de dissabte, cada partit ha tingut el seu espai d’expressió en un míting que ha acabat entre crits d’independència i amb Els Segadors.

Manchón ha defensat que els catalans no són ni millors ni pitjors, sinó diferents, i ha criticat que l’Estat no enraoni. “Ens volen sotmesos a un fiscal amb tints feixistes”, ha criticat, per acabar demanant a Puigdemont que, si no es pot celebrar el referèndum, faci una declaració unilateral d’independència. Villaseñor no ha parlat de la DUI però sí de la diversitat ideològica de l’independentisme però la coincidència en l’afer nacional, com s’ha vist molts cops al Ple “mentre companys marxaven perquè potser tenen vergonya d’explicar la seva posició”. Reconeix que MES és un partit petit però que té més alcaldies que el PP i Ciutadans junts a Catalunya. Ha dit també que l’Estatut actual no està refrendat ja que els catalans no han votat els canvis que van venir marcats pel Congrés i el Tribunal Constitucional.

Brugarolas defensa que el referèndum de diumenge serà vinculant i, per tant, fa una crida a votar perquè ningú es quedi sense expressar la seva opinió. Defensa que el poble català és divers i per això és normal que hi hagi gent que prefereix romandre sent una autonomia espanyola però, sota el seu punt de vista, “els 300 anys de diàleg subordinat no han servit”. Assegura que la independència permetrà tenir una administració més forta i generar més ocupació i ha criticat que el govern espanyol contraoferti el referèndum amb una possible reforma constitucional i un pacte fiscal, fites que considera passades. També ha tingut unes paraules per al seu antic partit, Unió, que, diu, Duran i Lleida va corrompre.

Ingla, per la seva banda, ha defensat totes les persones que s’han mobilitzat d’alguna manera en defensa del referèndum amb especial atenció al jovent i als alcaldes que han signat decrets de suport. Considera que les mobilitzacions han permès l’alliberament dels detinguts en l’operació policial de la setmana passada i defensa el vot com l’“arma més efectiva”. “El govern, amb el suport de la CUP, compleix amb allò que es va comprometre”, ha assegurat, tot dient que “la Constitució mai es reformarà per permetre el vot dels catalans”. Aspira a un país amb més justícia social i valora que Catalunya preocupa al món, que no dubtarà en donar suport a la independència, al seu parer.

Bea ha fet el discurs més aplaudit del vespre animant a fer fora “les forces d’ocupació” i instar que “demanin perdó”. Adverteix, però, que aquest “serà un combat democràtic contra un Estat demofòbic” i apunta a la gent com a garant de la votació de diumenge. El cupaire ha apuntat a tres motius per demanar el vot pel sí: la dignitat davant la prohibició de ser un subjecte polític, la capacitat de canvi que té lligada la independència –també arribant a replantejar-se la relació amb institucions internacionals com la troika– i per l’oportunitat de fer un país nou des de zero que esdevingui un baluard dels drets socials, qüestioni un el sistema de fronteres “racista i classista” i que garanteixi la plena igualtat d’homes i dones.

Conesa, finalment, ha fet un repàs a cites de diversos autors catalans per indicar que l’1 d’octubre no només es decideix entre independència o romandre a Espanya sinó també sobre la democràcia, una decisió en què, diu, “no ens podem permetre l’equidistància”. Ha recordat que l’ONU ha advertit de l’escalada coercitiva de l’estat i, per això, ha reivindicat un país que governi pels ciutadans, tant si són nascuts a Catalunya com nouvinguts. “No és veritat que practiquem la hispanofòbia”, ha cridat en clara referència a la campanya del PP i fent esment directe al Centro Popular Andaluz i el Centro Castellanomanchego. “No deixem que presons imaginàries ens facin fer un pas enrere”, ha dit, “som tots la força”.

L’ensenyament a favor del referèndum

La penúltima jornada de campanya també ha servit perquè els estudiants santcugatencs mobilitzats en defensa del referèndum, molts d’ells de l’ETSAV, s’hagin trobat al centre de la ciutat per acabar baixant a Barcelona, on s’havia convocat una gran manifestació unitària. Però, més enllà de la vaga als centres educatius, les advertències dels Mossos d’Esquadra als col·legis electorals ha tingut noves reaccions. Després dels comunicats del Marc Unitari de la Comunitat Educativa, de l’AMPA del Turó de Can Mates i de la FAPAC, les direccions de les escoles públiques de la ciutat han tret un breu manifest en defensa del referèndum.

“A favor de la llibertat i el respecte a les persones i a les idees que ens facin possible educar als nostres infants i joves, per tal que esdevinguin autèntics ciutadans solidaris, capaços de construir i desitjar un món on hi càpiguen tots els mons, tal i com es recull en els nostres projectes educatius de centre”, diu el manifest, iniciat per la Junta de Directors d’Infantil i Primparia de les escoles públiques de Sabadell, Sant Llorenç Savall, Sentmenat, Palau-Solità i Plegamans, Castellar, Sant Quirze i Polinyà.

Notícies relacionades