Publicitat

Entre l’eufòria i la tristesa després de la proclamació de la República

Fotos: Jordi Pascual

Divendres ha estat un dia frenètic que ha portat moltes reaccions polítiques però pocs canvis de parer a Sant Cugat. La declaració d’independència per part del Parlament i la posterior aprovació definitiva del paquet de mesures lligat a l’article 155 de la Constitució impulsada pel govern espanyol han portat a la ciutat preocupació i celebració a parts iguals. Els independentistes han celebrat conjuntament la proclamació de la República Catalana mentre el bloc Ciutadans i PP no en reconeixen els efectes i creuen que la suspensió de l’autonomia era necessària. Al mig ICV-EUiA i PSC que tenen en comú tot i que amb matisos d’anàlisi per part de cada formació el lema “ni DUI ni 155”.

Damià Calvet, tinent d’alcalde de PDECAT-Demòcrates, considera que la declaració del Parlament és “el final d’un procés que ha costat molt” i que, diu, s’ha fet gràcies a la gent. Anima al govern de la Generalitat a tirar endavant amb la llei de transitorietat, tot i que l’executiu ja ha estat dissolt per part de Mariano Rajoy i la llei anul·lada pel Tribunal Constitucional. De fet, normalitza la resposta del govern espanyol: “Sabíem que el procés tindria una resposta de l’Estat”. Diu que Catalunya “ha superat” la fase d’eleccions autonòmiques i que ara ha de lluitar per trobar reconeixements internacionals.

El seu soci de govern, però, no ho veu de la mateixa manera. El PSC, l’únic partit que ha fet roda de premsa específica, s’ha mostrat trist tant per la declaració d’independència com per l’aplicació de l’article 155. El seu primer secretari i regidor al Ple, Pere Soler, agraeix la tasca feta pels mitjancers que han intentat aturar ambdues possibilitats però, lamenta, finalment s’ha demostrat un “fracàs de la política”. El partit es pren un cap de setmana de reflexió, anul·lant qualsevol dels seus actes a nivell local –també la participació a la Festa de Tardor– i manté el pacte de govern, que exclou els afers no municipals. El govern, diu Soler, de moment es manté estable però no descarta que els esdeveniments futurs el puguin fer trontollar, en funció de si l’equip de Conesa comença a prendre decisions de suport a la nova República sense comptar amb l’opinió dels socialistes.

Davant les crítiques rebudes per part de la CUP-PC, Ciutadans i ERC-MES perquè es trenqui l’acord, Soler defensa que cap partit extern farà caure l’acord sinó que, en tot cas, haurien de ser els problemes entre els partits del govern o l’evidència que el pacte ja no és aplicable tal com s’havia previst. “Els ajuntaments no deixaran de funcionar per la declaració d’independència”, valora. El seu partit a nivell nacional s’ha sumat a la manifestació de Societat Civil Catalana a favor de la unitat d’Espanya de diumenge i per això l’agrupació invitarà els seus afiliats a acudir-hi, com també ho faran a la concentració a favor del diàleg que es farà diumenge a la mateixa hora, les 12 del migdia.

Ja a l’oposició, la cupaire Núria Gibert diu que el seu partit i el grup municipal de la CUP-PC estan “satisfetes i il·lusionades” tot i que, reconeix, s’obre una fase complicada i fràgil que, al seu parer, s’ha de defensar des del carrer. Diu que ha arribat el moment de “reteixir les diferències supèrflues que han creat entre ideologies”. No es preocupa per la manca de reconeixements internacionals ja que, diu, “és d’hora” i s’ha de tenir en compte el marc internacional “amb una Unió Europea que és un club d’estats”. Davant l’article 155, crida a “no sotmetre’s a una legislació que no ha de regir aquí”.

De manera similar s’expressa l’altre grup independentista, ERC-MES, que a través de la seva portaveu, Mireia Ingla, explica que la República és possible “gràcies als anhels de bona part del poble de Catalunya”. Mentre es mostra molt satisfeta també lamenta que “ha ressuscitat la dictadura espanyola”. Tot i així no es mostra especialment escandalitzada per l’article 155 ja que, diu, la repressió havia començat abans, fent especial esment a l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. Davant dels intents d’aplacament dels efectes de la declaració d’independència crida a defensar i exercir la República “com un dret bàsic”.

Molt diferent pensa el tercer partit en representació al plenari municipal, Ciutadans, que es remet a les declaracions dels seus líders a nivell nacional, que defensen l’aplicació de l’article 155 de la Constitució com a mecanisme que ha de permetre “tornar les institucions catalanes a la legalitat”. En clau local el seu portaveu, Aldo Ciprian, demana que es trenqui el pacte de govern ja que, diu, es manté entre un partit que no respecta la Constitució (PDECAT-Demòcrates) i un que sí ho fa (PSC) i, alhora, avança que cancel·len la seva participació a la Festa de Tardor d’aquest cap de setmana. A l’igual que el PSC, els taronja també participaran a la manifestació a favor de la unitat d’Espanya de diumenge, com també ho farà el PP.

La de Ciutadans és una posició semblant a la mostrada pel portaveu del PP, Álvaro Benejam, que es mostra contrari a la declaració tot i que, assegura, no té cap validesa. Així mateix, diu que els moviments de dijous pels quals no se sabia si hi hauria declaració d’independència o eleccions autonòmiques així com el vot favorable a la independència de 70 dels 72 diputats del bloc independentista evidencien que aquest bloc té “un enrenou monumental”. Qualifica d’“indicativa” la marxa dels diputats de Ciutadans, PSC i PP del Parlament durant la votació de la proposta de Junts pel Sí i la CUP-CC i considera el vot secret una “covardia”. Diu que l’article 155 està justificat des de les sessions del Parlament del 6 i 7 de setembre i, assegura, és l’única garantia per “tornar a la legalitat”. Alhora, es mostra preocupat per l’economia i la cohesió social.

Per a Ramon Gutiérrez, d’ICV-EUiA, ha estat “un dia trist” ja que s’han aplicat les dues mesures que el seu partit apostava per aturar, el 155 i la declaració d’independència. “No ens agrada com ha anat tot ni els escenaris que s’obren”, valora. Diu que és el moment de “recosir la societat” en un moment en què les decisions polítiques “ens allunyen de la posició pacífica i dialogada”. A l’igual que van criticar com es va portar el debat de les lleis del referèndum i de transitorietat al Parlament, considera que tal com s’ha plantejat l’aplicació de l’article 155 “no té cap sentit en termes constitucionals”. Els ecosocialistes participaran a la manifestació pel diàleg de diumenge al migdia a l’Ajuntament i acudiran a la Festa de Tardor com a mostra de normalitat. A data de finalització d'aquest article no hem pogut contactar amb el regidor no adscrit, Dimitri Defranc.

L’independentisme ha tancat una jornada històrica donant la benvinguda a la República amb una festa que ha acollit prop de 500 persones a la plaça d’Octavià, amb els membres de la Mesa del Sí –que inclou els partits i entitats independentistes–, música, coets i cava. Allà hi ha acudit el president de Sant Cugat per la Independència, la territorial de l’ANC, que considera que la proclamació d’independència s’havia de fer “perquè sinó haguéssim sigut un poble aniquilat”. Tot i que per motius laborals ha passat gran part del dia al País Basc, celebra la resposta social davant la proclamació de la independència i, diu en referència a l’article 155, “qualsevol proposta que vingui d’un altre país ja no és vàlida”. Crida a la paciència per aconseguir el reconeixement internacional.

També especialment satisfet es mostra el president d’Òmnium Cultural a la ciutat, Lluís Bonet, qui, més enllà de la proclamació de la República, recorda que el procés clava les seves arrels en la sentència en contra de l’Estatut del 2006. Diu que durant els anys posteriors el govern espanyol, amb les seves accions, ha ajudat a fer créixer l’independentisme. Davant la situació actual, es mostra il·lusionat però recorda que Sànchez i Cuixart, als quals considera presos polítics, continuen a Soto del Real amb una decisió judicial que, al seu parer, “no s’ajusta a llei”.

També el Comitè de Defensa de la República (CDR) ha estat present a la concentració per celebrar la proclamació de la República. Un dels seus representants recorda la resistència als col·legis electorals durant el referèndum i la mobilització de la vaga general del 3 d'octubre per mirar al futur. Diu que els CDRs estan diposats a aturar i combatre les dificultats amb què es trobi el procés cap a la consolidació de la República i, per tant, seran els primers a mobilitzar-se en el moment que es comenci a aplicar l'article 155.

Molt diferent pensa la coordinadora local de Societat Civil Catalana, María José Argerich, que, diu, durant el dia “s’ha evidenciat que els polítics nacionalistes se salten les lleis a favor de la ruptura social i emocional”. Considera que el govern espanyol treballa “en les seves obligacions” davant d’una proclamació de la República que s’ha fet “amb un 30% del cens”. Sense entrar en detalls jurídics, recorda que les lleis que emparaven el referèndum i la independència han estat anul·lades per Tribunal Constitucional i, per tant, no són vàlides i critica que la majoria parlamentària independentista ha ignorat la resta de grups. Davant de tot això crida a acudir a la manifestació de diumenge que ha organitzat la seva entitat.

Tant independentistes –que, diuen, han deixat de ser-ho–, defensors de la unitat d’Espanya com representants d’altres opcions polítiques són conscients que allò més important arriba durant les properes hores en forma de reconeixements internacionals o suports al govern espanyol, d’aplicabilitat i concreció de les mesures derivades de la declaració d’independència i del 155 i d’altres reaccions polítiques. Mentre Sant Cugat va a dormir amb una República Catalana proclamada i un article 155 aprovat, els seus ciutadans segueixen pendents de què pugui venir.

Notícies relacionades