Publicitat

Les esquerres milloren valoració en una ciutat majoritàriament satisfeta amb el govern municipal

Gràfics: Jordi Pascual

ERC-MES torna a ser l’únic grup municipal de l’oposició que aprova a ulls de la ciutadania amb un 5,4 sobre 10, que s’ha mantingut intacte des d’octubre del 2016. Al darrere se situa el grup d’ICV-EUiA (4,9, guanya una dècima) seguit del de la CUP-PC (4,5, guanya una dècima). Lluny de l’aprovat queden Ciutadans (2,8, després de perdre sis dècimes des del 2016) i el PP (1,9, després de perdre cinc dècimes). El govern, per la seva banda, manté un 6,5 ja que un 50% de la població considera que l’actuació municipal és bastant o molt positiva, molt per sobre del 29% que la considera regular i el 9% que la considera poc o gens positiva. Aquestes són les xifres en clau política que es desprenen de l’onada de l’Observatori Sociològic Municipal realitzada entre l’octubre i el novembre passats.

El govern havia decidit esperar a fer públiques les noves dades per la convocatòria electoral del desembre. Aquesta és la primera onada realitzada per Dep Institut –que va ser la que va iniciar la recollida de dades en temps de l’alcalde Recoder– després del concurs públic que es va iniciar a finals del 2016 i al qual no es va presentar l’Institut Opinòmetre, empresa fins ara encarregada de l’Observatori. En haver-se iniciat l’onada amb el pacte de govern entre PDECAT-Demòcrates i PSC encara vigent, no es pregunta per la valoració del grup socialista (a l’octubre del 2016 va obtenir un 4). En canvi, sí es pregunta pel grau de coneixement del pacte de govern: més de la meitat de la població (un 52,2%) no n’estava al corrent mentre un 42,3% sí el coneixia.

L’enquesta, que manté la metodologia de 1.000 enquestes telefòniques tenint en compte la distribució territorial i de gènere, també recull una bona nota per a l’alcaldessa, un 6,8, ja que un 59% de la població considera la seva actuació bastant o molt positiva. És una xifra que es manté estable amb poques variacions des que va accedir al càrrec al 2011. El seu predecessor, però, té el mèrit d’haver aconseguit tant la valoració més baixa com la més alta des que es va començar a fer aquesta pregunta al 2006.

La ciutadania torna a ubicar l’Ajuntament com l’administració amb qui més confia (6,3 sobre 10), seguida del Parlament (5,1) i de la Generalitat (5,1) –són és tres úniques que aproven–, el que encaixa amb la percepció d’informació rebuda sobre les actuacions que desenvolupa l’administració local (6,2). De nou la satisfacció de viure a la ciutat repeteix amb el tercer màxim històric (8,1) amb, com és habitual, més valoració al nucli i entre la gent gran i més baixa a La Floresta-Les Planes i Mira-sol i entre la gent jove.

A banda del grau de coneixement de serveix ja existents –pots consultar l’informe complet al final de l’article–, aquesta és la primera onada en què es pregunta per la nova revista municipal Som Sant Cugat i els pressupostos participatius. La revista és coneguda per un 69,5% dels enquestats, sobretot entre gent de més de 50 anys i dels barris del nucli urbà, i la majoria l’aproven amb un 6,7, sent el menys valorat (6,6) la utilitat de la informació que hi recull. Per la seva banda, els pressupostos participatius no arriben al 50% de coneixement (es queden en el 47,5%) tot i que obtenen una bona valoració (un 7) i un grau de participació entre els coneixedors (un 36,4%) que el comissionat de Participació, Joan Puigdomènech, valora molt positivament. La participació en les votacions es va quedar al voltant del 8%, amb l’únic pic de prop del 15% a La Floresta.

La percepció de seguretat torna a ser una de les sorpreses tenint en compte la preocupació pels robatoris que va haver a La Floresta durant els mesos previs a l’enquesta i el debat al voltant dels furts arreu del municipi. Com a l’estiu del 2016, el govern pot treure pit de les xifres perquè la percepció de seguretat se situa en un 7 –només una dècima per sota d’aquella onada–, només sentint-se menys segurs a casa i al barri els habitants de La Floresta-Les Planes i Mira-sol. Un 59% de la població creu que el nivell de seguretat es manté estable mentre la Policia Local, amb un grau de coneixement que creix més d’un punt fins situar-se en un 94,8%, obté una valoració estable amb un 6,9.

La darrera onada de l’Observatori Sociològic Municipal no inclou cap dada relacionada amb l’exclusió social, com si s’arriba a final de mes o es tenen dificultats per fer front a subministraments o àpats, que en edicions anteriors sí recollia. Segons fonts institucionals, això és degut a la creació d’un observatori específic que farà un informe propi i que s’hauria de presentar en breus. A continuació pots consultar l’informe de la 35a onada, corresponent a l’octubre-novembre del 2017, íntegrament:

Notícies relacionades