Els pactes amb el PSC provoquen la renúncia de Josep Lliberia, regidor de Junts per Sant Cugat

Foto: Jordi Pascual

El grup municipal de Junts per Sant Cugat ha anunciat aquest dilluns la renúncia d’un dels seus regidors, Josep Lliberia, que havia ocupat el segon lloc a la llista en categoria d’independent. En la seva etapa prèvia havia estat conegut per la seva implicació a entitats sobiranistes com Òmnium Cultural i l’ANC. Segons reconeix el partit a través d’un comunicat, la decisió respon “a la política de pactes amb el PSC que en l'àmbit local i nacional s'han produït després de les eleccions municipals del 26 de maigˮ. La renúncia arriba poc després de la formalització del pacte de govern entre Junts i PSC a la Diputació.

Per a Lliberia, que situa els socialistes com a part dels impulsors de l’aplicació de l’article 155 a Catalunya, aquest article de la Constitució és “una de les eines modernes de control de país que té l’estat espanyol, si visquéssim en segles passats segurament la solució tornaria a ser el bombardeig (com els que demanava Espartero)ˮ. Considera que amb el 155 s’aconsegueix una fiscalització absoluta de Catalunya i es fa palesa la submissió dels catalans vers l’Estat.

“Tenim presos polítics, el 155 també ha permès posar-los a la presó. Una autèntica vergonya per un estat que paga campanyes publicitàries per fer veure que és ‘democràtic’. Malauradament, els presos son segurament les principals víctimes, i ho son per haver estat coherents amb un mandat políticˮ, enraona el regidor sortint. La decisió, però, diu que supera l’àmbit personal i per això no entra a valorar la relació amb els membres del PSC de Sant Cugat.

En relació a la resta d’integrants del grup, Lliberia defensa que la decisió ha estat debatuda: “També m’agradaria remarcar que seria deshonest si no digués que dins la llista hi havia sempre cert malestar amb la possibilitat d’aquests tipus de pactesˮ. Ara, assegura, seguirà treballant per la República catalana des d’altres àmbits.

El pacte de la Diputació i l’argumentari de Junts

Després de vuit anys a l’oposició el PSC va recuperar la presidència de la Diputació de Barcelona el passat 11 de juliol gràcies a un acord de govern amb Junts per Sant Cugat, gràcies al qual Núria Marín esdevenia la presidenta. La formalització del pacte va arribar després de dies de debat i negociacions amb ERC per evitar l’acord amb els socialistes. Junts demanava als republicans deixar sense efecte els pactes de govern a municipis com Sant Cugat i Figueres mentre que ERC criticava Junts per deixar la tercera institució del país en mans dels socialistes.

En plenes negociacions els fòrums digitals locals de Junts es van carregar d’argumentaris, als quals ha tingut accés elCugatenc, per explicar els motius del pacte. Segons aquests missatges, el pacte amb ERC i Comuns no era factible: “Els Comuns no volien la nostra entrada al Govern, i tan ells com ERC pretenien que els regaléssim el nostre votˮ. Apunten que amb l’acord es dona continuïtat “a moltes polítiques socials i territorials que hem pogut desenvolupar des de la Diputacióˮ i es permet tenir “una empremta independentista i republicana, i que es vetllarà pel benestar dels ciutadans i també per a poder decidir el nostre futur com a paísˮ.

Entre els missatges també hi ha crítiques a ERC, a qui acusen de moderació i haver pres un paper molt proper al dels Comuns: “Si erc vol tornar a la unitat, demà mateix. Proposin governs d'unitat independentista i parlem de totˮ. Acusen la resta de forces de menystindre’ls en apostar per un avançament electoral i un hipotètic tripartit posterior. Tot reconeixent que haguessin preferit un altre escenari, enumeren els municipis en què ERC no ha apostat per la unitat independentista i es fixen especialment a l’Ajuntament de Barrcelona on “jugant tant amb eixamplar la base amb els Comuns s’han acabat cremant, i l’independentisme va quedar tocatˮ.

Notícies relacionades