El PSC reivindica el reforçament de l’atenció primària en l’homenatge a Ernest Lluch

Foto: Jordi Pascual

Per cinquè any consecutiu i 20 després del seu assassinat, l’agrupació local del PSC ha celebrat un acte d’homenatge a l’exdiputat i exministre de Sanitat i Consum Ernest Lluch, assassinat amb dos trets al cap per ETA el 21 de novembre del 2000 al garatge de casa seva a Barcelona. L’acte ha comptat amb la presència de prop d’una trentena de militants socialistes així com dels quatre regidors i de l’executiva local.

Aquest any, però, per les restriccions sanitàries, no hi han pogut participar militants socialistes d’altres municipis, de la federació comarcal, de la Fundació Ernest Lluch ni de la direcció nacional. Tampoc hi ha pogut acudir la família. Tot i això, dues dècades després de l’atemptat, l’acte d’enguany ha estat el més nombrós del lustre. En forma de trobada senzilla i amb una ofrena de roses sobre la placa del parc d’Ernest Lluch, el primer secretari, portaveu del grup municipal i tinent d’alcaldia, Pere Soler, ha fet una petita intervenció, seguida de la d’altres membres de l’executiva.

Soler ha reivindicat “la seva manera de veure la vida i la gestió pública” i, en un marc de pandèmia mundial, ha posat en valor tota la tasca feta per Lluch al capdavant del Ministeri de Sanitat: “Va promulgar una llei general que realitzava una universalització de la sanitat. Però alguns governs autonòmics no han sabut dotar-la de recursos”. En aquest sentit, el primer secretari ha criticat les retallades de la darrera dècada i ha demanat un reforç de l’atenció primària tant en recursos econòmics com humans: “No hem fet els deures com a societat per poder prestar una atenció sanitària adequada a totes les persones”.

En el mateix sentit s’ha expressat Dolors Pardo, membre de l’executiva local i de la Marea Blanca Sant Cugat: “Són temps de defensar el seu llegat. Després d’una dècada de retallades ens trobem amb una situació molt dolenta a la sanitat pública, especialment a l’atenció primària”. Pablo Beceiro, company seu a l’executiva, també ha cridat a la responsabilitat ciutadana que mostrava Lluch i que, en el marc de la COVID-19, seria una crida a respectar les limitacions sanitàries per evitar un nou confinament. També ha demanat completar el seu llegat amb una gestió pública i eficaç de les residències de gent gran.

El primer secretari també ha defensat el diàleg i l’acord polític. “La seva filla ha dit que fins i tot hauria negociat amb les persones que el van matar”, ha defensat tot cridant a gestionar les diferències polítiques, “el suport d’EH Bildu als Pressupostos Generals de l’Estat és un èxit de la democràcia perquè aquesta gent anys enrere no era a les institucions, estava matant”. Per a Soler, l’entrada de l’esquerra abertzale a les institucions suposa la seva corresponsabilització i involucració en la millora d’afers d’Estat.

“20 anys després el llegat segueix vigent: el diàleg, l’entesa...”, ha declarat Soler als mitjans de comunicació, “la confrontació política no ens condueix enlloc i per això ell proposava la mà estesa a tots aquells que eren contraris a les seves idees”. L’acte, celebrat aquest diumenge al matí, ha acabat amb un minut de silenci i una foto de família de la militància socialista que ha acudit a retre homenatge a l’exministre víctima d’ETA.

Notícies relacionades