El nou govern per al darrer any de mandat: una tinença d’alcaldia menys i més despesa total

Foto: Jordi Pascual

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha presentat l’organigrama que tindrà el govern fins que acabi el mandat com a resposta a la marxa de Mercè Conesa de l’alcaldia –deixarà l’acta de regidora el 25 de juny conjuntament amb la presidència de la Diputació– i parcialment de Joana Barbany de la tinença d’alcaldia de Promoció Econòmica, Innovació i Govern Obert. El canvi s’encarrella amb l’efectuat ara mig mes arran de la marxa de Damià Calvet a la conselleria de Territori i Sostenibilitat i pretén ser el darrer abans de les eleccions municipals del 2019.

El govern passa de tenir cinc a quatre tinences d’alcaldia i manté cinc regidories delegades en haver perdut un component amb la marxa de Calvet, l’acta de regidor del qual serà presa en el Ple ordinari de dilluns per Xavier Cortés, membre d’Units per Avançar (a les llistes de CiU al 2015) que quedarà com a regidor no adscrit. Sobre el paper això suposa un estalvi per a l’Ajuntament però com de l’anterior govern ni Calvet ni Conesa percebien retribució municipal en tenir sou a l’Incasòl i la Diputació respectivament, el nou organigrama representa un increment de la despesa municipal de prop d’un 20%.

La majoria de regidors conserven les seves àrees tot i que hi ha alguns canvis. Per exemple, Barbany passa a dependre de la tinença d’alcaldia de Cristina Paraira renunciant a l’àrea de Promoció Econòmica i mantenint Innovació i Govern Obert. Eloi Rovira, fins ara regidor, esdevé tinent d’alcalde mantenint Joventut i Esports i incorporant Promoció de la Ciutat. A més, Sílvia Solanellas pren l’acta que deixa lliure Conesa per esdevenir regidora de Cultura, Promoció Econòmica i Ocupació. Ella ostenta la presidència de la Fundació Sant Cugat Actiu, càrrec que deixarà en favor d’una altra persona que el govern encara no ha anunciat. El mateix passa a la vessant gerencial amb la substitució de Cristina Recasens a l’àrea de cultura que, com a mà dreta de Fortuny, se suma a l’equip d’alcaldia.

Seguint les previsions fetes a principi de mandat, l’alcaldessa percebrà 75.000 euros bruts anuals. A les tinences d’alcaldia, Paraira, Rovira i Susanna Pellicer tindran dedicació exclusiva amb 60.744,32 euros bruts anuals i Joan Puigdomènech la tindrà parcial amb 52.777 euros bruts anuals. De les regidories delegades, les de Mayte Pérez i Carles Brugarolas mantenen la dedicació parcial, és a dir, 28.430,47 euros bruts anuals, i la de Solanellas esdevé de dedicació exclusiva, com fins ara tenia Esther Salat, tenint així dues regidories amb una retribució de 59.795,19 euros bruts anuals. Barbany renuncia al sou i cobrarà per assistència a plens i comissions fins un màxim de prop de 24.000 euros anuals en cas que acudís a tots els òrgans. En total, per tant, prop de mig milió d’euros de despesa anual per a l’Ajuntament.

Tot i que el govern ja ha anunciat la reorganització en roda de premsa, aquesta no es podrà fer efectiva fins que s’incorpori Solanellas. Segons Fortuny, això serà possible un cop Conesa deixi de ser regidora i es rebi la credencial perquè la nova representant pugui entrar al Ple com a càrrec electe, un tràmit que es pot allargar entre set i 10 dies des de la marxa de l’exalcaldessa. Tot i el daltabaix de les darreres setmanes, l’alcaldessa defensa l’equip de govern i fins i tot es felicita que el govern de la Generalitat “recluti gent de Sant Cugat”.

“No partim de zero”, diu Fortuny, “han estat tres anys de feina intensa”. Assegura que el nou organigrama ha estat pensat en base als eixos estratègics recollits al Pla d’Actuació Municipal (PAM) i, davant les possibles crítiques per l’augment de despesa a l’Ajuntament, diu que realment la partida és més baixa perquè els sous de Conesa i Calvet s’havien d’entendre com un “estalvi”. “Amb una tinença d’alcaldia menys hem racionalitzat el govern però allò més important és que puguem seguir treballant com fins ara”, clou.

Notícies relacionades