Publicitat

Un dia de la vaga a l’ETSAV en defensa del referèndum

Fotos: Jordi Pascual

Passen vint minuts de les vuit del matí, l’entrada de l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura del Vallès (ETSAV) acull una assemblea. Les classes estan paralitzades gairebé per complet. La majoria de professors han comunicat als seus alumnes que aturen l’activitat docent davant la vaga que l’Assemblea del campus santcugatenc de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha decidit fer en defensa del dret a vot al referèndum de diumenge. No hi ha xifres exactes del suport però la poca vida docent que es respira als passadissos és més que evident. La majoria d’alumnes que hi acudeixen ho fan per participar a les comissions organitzades per reivindicar el dret a vot.

“No donem suport a cap de les opcions, només a votar al referèndum”, expliquen dos representants de l’assemblea que, defensant el caràcter col·lectiu de la mobilització, prefereixen que no es publiquin els seus noms, “en una situació normal la universitat, que és apolítica, no s’hauria posicionat”. Per a ells normal és que es pugui votar el diumenge, més enllà de si el Tribunal Constitucional ha suspès la llei que sustenta el referèndum. Per això defensen aferrissadament el vot i fan dues assemblees diàries per decidir què fer en cada moment en funció de l’actualitat. Alhora, preparen un programa d’activitats diari, d’empaperades a paellada popular.

Un Piolín amb el lema “projectant la llibertat” ornamenta el punt més alt de l’edifici mentre uns quants dels estudiants busquen canyes per fer una domo i preparen l’espai per desplegar una gran estructura unflable, la mateixa que van utilitzar els castellers en la performance que van fer conjuntament amb l’escola, perquè ambdós elements poden servir per a les mobilitzacions que la plataforma Universitats per la República ha cridat a fer durant els propers dies, per a les quals també preparen una urna gegant.

Per desenvolupar tota la moguda, un grup d’estudiants de l’ETSAV es va organitzar per la manca d’iniciatives davant del bloqueig al referèndum. Ells van impulsar una assemblea, comunicada a través de la delegació d’estudiants, que es va celebrar dilluns passat a la sala d’actes de l’escola, plena de gom a gom. Allà van decidir crear l’Assemblea de l’ETSAV, amb alumnes i professors, per iniciar la vaga indefinida. Des de llavors s’ha aturat el programa de curs i moltes classes s’han anul·lat.

La vaga no té data de finalització ja que, tot i que reivindiquen el vot al referèndum, no saben què passarà. “Si podem tornar a classe el dia 2, millor, perquè sinó sortim perjudicats”, argumenten els representants. Però les decisions es prenen per assemblea i serà en aquest fòrum on es decidirà si es continua amb l’aturada o no. El repte, aconseguir que la gent no secundi la vaga des de casa, i per això fan tot el possible per omplir el centre d’activitats. La seva voluntat és que cada cop més centres s’acullin, per això es fan accions externes de suport a aquells llocs on es produeixin escorcolls de la Guàrdia Civil. També preparen mapes amb els col·legis electorals per informar aquella gent que els desconeix.

Encara no han decidit què faran el dia 1. De partida, tots els estudiants mobilitzats volen votar i, per tant, segurament l’activitat es veurà disminuïda però tot està per decidir. De fet, l’ETSAV és un col·legi electoral que a les eleccions municipals del 2015 va acollir més de 3.600 electors. Mentre aquest col·legi esdevé un bullici d’activitat en favor del referèndum, els Mossos d’Esquadra, seguint ordres de la Fiscalia, han acudit a altres espais de votació de la ciutat per identificar les persones responsables i preparar l’operatiu que hauria d’aturar el referèndum. Mentre, entitats com l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i el Comitè de Defensa de la República (CDR) busquen voluntaris per a aquell dia. Després de la trobada del Comitè de dimecres al vespre, ja hi ha prop de 400 voluntaris.

Segons han confirmat fons institucionals a elCugatenc, els cossos de seguretat han visitat tot tipus de centres, també els culturals com la Casa de Cultura i el Casal de Torreblanca, als quals van acudir dimarts per la tarda demanant als treballadors que s’hi identifiquessin. Davant aquestes visites, l’AMPA de l’escola del Turó de Can Mates ha emès un comunicat en què condemnen i rebutgen “les amenaces i la pressió a la qual estan sotmetent aquests dies als directors i directores de les escoles que poden ser centres electorals el pròxim 1 d’octubre”. També donen suport explícit a la directora del centre, Núria Puigdomènech, davant “dels escrits amenaçadors i les visites d’alguns cossos policials, els quals responen a la reiterada vulneració dels drets democràtics més elementals que darrerament practica el Govern d’Espanya”.

La Coordinadora d’Associacions de Familiars d’Alumnes (AFA) de Sant Cugat, que agrupa les AFA i AMPA de les escoles públiques de tot el municipi, s’ha sumat al manifest del Marc Unitari de la Comunitat Educativa en què es condemna “qualsevol acció que pugui impedir el ple exercici dels drets democràtics, socials, la llibertat d’expressió i el dret a decidir”. Demanen que s’aturin els arrests i les actuacions policials. També la FAPAC, que aplega 2.200 AMPAs de tota Catalunya, ha criticat a través de les xarxes socials i diversos mitjans de comunicació que els Mossos hagin entrat als centres en horari lectiu: “Un cop més, volem posar en valor l’escola pública com a espai de democràcia, tolerància i respecte, uns valors que l’escola provada finançada amb fons públics massa vegades no acaba de compartit”. Crida les entitats federades a mobilitzar-se “en defensa de la democràcia”.

Notícies relacionades