Publicitat

Denúncia del PP i debat sobre l’aturada de l’activitat institucional, recta final per al referèndum

Fotos: Jordi Pascual

Álvaro Benejam, portaveu del PP a Sant Cugat, ha denunciat davant la Policia Local els actes dels partits i entitats independentistes així com la col·locació de cartells sobre el referèndum a la via pública. En l’acta de manifestació apunta directament a Òmnium Cultural, l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), PDECAT, ERC, JERC, CUP i Arran, deixant de banda altres formacions com Demòcrates de Catalunya, Solidaritat Catalana i el Comitè de Defensa de la República que també han fet i participat a actes de campanya del referèndum.

La intenció del popular, segons explica ell mateix, és que la Policia actuï automàticament després de la presentació de la denúncia que ha estat interposada el dilluns al migdia. Tot i que algunes de les penjades de cartells s’han convocat a través de les xarxes socials de forma anònima, assegura que aquestes entitats “han demanat penjar-ne, en són promotores”. Demana que es retirin els cartells que fan referència al referèndum, per la suspensió provisional per part del Tribunal Constitucional que esperen que sigui efectiva, i que es multi per aquells que estan ubicats a espais no habilitats.

Al mateix temps, els populars han presentat el seu segon requeriment a l’Ajuntament demanant que es faciliti la relació d’actuacions realitzades per la Policia Local a partir de les ordres de la Fiscalia, el nombre d’expedients i sancions oberts i que la brigada retiri els cartells i netegi les pintades en favor del referèndum. Ja la setmana anterior els populars havien presentat un requeriment que encara no ha estat respost pel consistori. Segons Benejam, tampoc n’ha pogut parlar amb la tinenta d’alcalde de Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira. “No tenim cap idea de com actua la Policia Local perquè l’Ajuntament no ens informa”, lamenta. A data de redacció d’aquest article, cap font institucional s’ha pronunciat al respecte davant les peticions d’aquest diari.

També durant les darreres setmanes Ciutadans havia fet reclamacions similars tot i que ambdós partits no s’han coordinat davant del referèndum, com sí han fet els partits independentistes. Els taronja havien demanat que l’Ajuntament no cedís espais públics ni permetés l’enganxada de cartells perquè sinó incompliria la suspensió del Constitucional. De moment, no han obtingut resposta tot i que el govern té un termini d’un mes de termini. Així mateix, els s’han posat a disposició dels funcionaris municipals que estiguin preocupats per la seva actuació davant del referèndum i així recollir i intentar donar resposta als dubtes i inquietuds que tinguin, tot tenint en compte que “estan en risc”.

L’Ajuntament i l’EMD en protesta?

A l’altra banda els partits independentistes segueixen pendents de la situació política del país. Dijous passat les forces sobiranistes amb representació a l’Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix van decidir aturar l’activitat política fins que es posessin en llibertat els detinguts en el marc de l’operació policial que es va fer a Barcelona el dia anterior. Si bé, no està clar que l’alliberament signifiqui el retorn a l’activitat política.

La CUP-PC ha enviat un comunicat als mitjans dient que, tot i la posada en llibertat dels primers detinguts, “la tàctica de detencions no s’atura” i apunten directament al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després que el fiscal general de l’Estat hagi dit que la seva detenció és una opció oberta. Els cupaires no participaran a la tasca institucional ni a les reunions dels propers dies, segons explica el seu vocal Ferran Margineda, i demanen que la resta de forces polítiques s’hi sumin.

El vocal d’ERC-MES, Noël Climent, explica que el seu partit tampoc veu bé que se celebri un Ple ordinari a només tres dies del referèndum de diumenge vinent i, per això, proposa l’aturada. Tot i així, diu que cal consensuar l’acció, com es va fer el primer cop, i, per tant, esperar que el govern de l’EMD, en mans de PDECAT-Demòcrates-Actuem digui la seva. Espera que es prengui una decisió dimarts al matí en la Junta de Portaveus. Finalment, aquesta junta s'ha cancel·lat a l'igual que el Ple que estava previst per dijous a la tarda. Qui se’n desmarca totalment és Susanna Casta, vocal de Ciutadans, que ja dijous va mostrar la seva disconformitat amb la proposta.

La CUP-PC va traslladar aquesta idea a l’Ajuntament tot i que en aquesta institució no s’ha pres una decisió oficial al respecte. ERC-MES, que sí s’havia acollit a la mesura, ha retornat dilluns a l’activitat política tot i que mirant de reüll els esdeveniments a nivell nacional que, de fet, centren l’atenció i activitat de la majoria de les forces amb representació al Ple. Tot i que no s’ha explicat el motiu, dilluns a la tarda hi havia prevista la celebració d’una reunió del Consell de Ciutat que ha estat anul·lada a darrera hora. El PP ha criticat –fent referència a dues reunions aturades– que l’Ajuntament ha paralitzat l’activitat institucional.

*Ampliació: En la primera versió d'aquest article s'indicava que la decisió de cancel·lar el Ple de Valldoreix estava per prendre en el marc d'una Junta de Portaveus. Tal com s'indica actualment, el govern s'ha sumat a la petició de la CUP-PC i ERC-MES i ha aturat l'activilitat institucional, anul·lant fins i tot l'esmentada junta.

Notícies relacionades