Debat a 7 (dies de les eleccions)

La sala Pins del Vallès de Cal Temerari plena de gom a gom. Foto: Jéssica Mora. 

Les set candidatures que es presenten a la circumscripció de Barcelona i que, segons les enquestes, tenen possibilitats d’obtenir representació van comparar ahir, 13 de desembre, els diferents programes electorals. L’objectiu del debat, organitzat per aquest diari, és el d’encarar les eleccions generals com la possibilitat d’un canvi de model, una continuïtat o un trencament absolut. (Al peu de la notícia podeu recuperar-lo sencer a partir del minut 10).

La sala Pins del Vallès de Cal Temerari presentava un aspecte ple fins a la bandera amb unes 50 persones assistents. Els set partits polítics es van trobar per primera vegada a Sant Cugat a una setmana vista de les eleccions en el debat organitzat per elCugatenc. La temàtica va girar al voltant del nou paradigma polític català i espanyol. Per tal d’abordar aquest element general el debat es va dividir en tres grans blocs: la crisi del sistema de representació, Catalunya al Congrés i al Senat i estat de benestar i economia.

Aldo Ciprian (Ciutadans), Carles Brugarolas (Democràcia i Llibertat), Albert Portillo (En Comú Podem), Mireia Ingla (Esquerra Republicana de Catalunya), Álvaro Benejam (Partit Popular), Meritxell Cabezón (Partit dels Socialistes de Catalunya) i Rosaura Ferriz (Unió Democràtica de Catalunya), han estat els ponents presents i Jordi Pascual el moderador. La primera part es va centrar en la idea principal que quatre partits polítics, per primera vegada en la història de la democràcia espanyola, tenen opció de governar. En aquest mateix sentit l’aparició de dues noves forces capaces de poder guanyar ha introduït el factor nou de la política.

Aquest és un terme mal anomenat per alguns i encertat per altres. Ha servit per enfocar la crisi de representació dels partits polítics a l’estat espanyol. Fent una mirada més en clau catalana, la renovació i la transparència han ocupat gran part del primer apartat. La defensa dels ciutadans normals, terme que va utilitzar Albert Portillo per definir aquelles persones que no tenen trajectòria política, va centrar la fase de rèpliques i les primeres enganxades entre els participants al debat.

Catalunya al Congrés, el segon bloc del debat, va servir per posar sobre de la taula el nou escenari que sembla obrir-se amb les Eleccions General del 20D respecte el comportament del votant. La tradició històrica d’Espanya i de Catalunya era que les eleccions autonòmiques representaven una baixa participació i una consolidació dels partits catalans, mentre que els comissis centrals es produïa l’efecte contrari. Aquesta tendència ja s’ha trencat en les eleccions catalanes on la participació ha augmentat exponencialment.

Els resultats del 27S i la lectura en clau plebiscitària o no, va ser l’altre element del segon bloc que va despertat més controvèrsies i rialles iròniques entre els participants. Els atacs frontals entre els partits no independentistes i els partidaris de la causa catalana va ser un constant. (Podeu veure el segon bloc a partir del 36:36min).

L’últim punt del debat es va centrar en l’estat del benestar i l’economia. La primera ronda va servir perquè cadascun dels participant exposés les idees del seu programa electoral en el sector plantejat. El tron de rèpliques, un dels més crispats, va obrir de veda sobre quina de les candidatures presents va ser la primera en aplicar les retallades en l’estat del benestar espanyol i català.

Novament, i tal i com es va produir en els altres dos grans blocs, l’enfrontament entres els blocs independentistes i els que no ho són va acaparar gairebé el final del debat. Mentre que els que defensen la independència asseguraven que amb un estat català les retallades no haguessin estat mai tan dures com les actuals, els altres indicaven que és gràcies a Espanya que Catalunya pot pagar l’estat del benestar i mantenir l’economia. (Podeu veure el tercer bloc a partir del 01:04:34min).

Recordeu que el debat comença a partir del minut 10. 

Aquí us deixem un recull de les millors fotografies del debat, fetes per la Jéssica Mora. 

Notícies relacionades