Calvet, en dubte per una investigació de prevaricació, frau i malversació arxivada

Foto: Jordi Pascual

Al govern municipal li arriben les males notícies per parelles. Quan encara no havien tingut temps a plantejar una reacció a la investigació d’El País que apunta a nous casos de presumpte finançament irregular de Convergència a la ciutat, eldiario.es ha publicat un article en què s’assenyala el tinent d’alcalde d’Economia i Urbanisme, Damià Calvet, com a beneficiat de l’arxivament d’una causa judicial vinculada amb una gestió urbanística a Badalona en la qual va participar com a director de l’Institut Català del Sòl (Incasòl). El mateix diari explica que la fiscalia es planteja reobrir la investigació.

Segons expliquen els periodistes Oriol Solé i José Precedo, el fiscal d’urbanisme de Barcelona, Antoni Pelegrín, apuntava a Calvet i altres tècnics de l’Incasòl com a participants en una operació que podria portar lligada delictes de prevaricació, frau i malversació de fons públics. Es tracta de la venda conjunta d’uns terrenys al barri de Mas Ram i Pomar per part de l’institut públic i del club de bàsquet Joventut, permetent així que l’entitat esportiva fes front al deute que tenia amb Hisenda i beneficiant l’empresa Mercadona per construir-hi un supermercat. Aquest assumpte es va arxivar, segons el diari, perquè l’exfiscal en cap de Barcelona, Ana Maria Magaldi, va considerar que tots els informes entregats per l’Incasòl eren favorables a l’actuació.

El tinent d’alcalde, però, nega la major i assegura que ell en cap moment ha estat posat en dubte: “L'únic que tenim constància és una petició de documentació, fa més o menys un any”, explica, “vàrem donar-los tota la que disposàvem i que teníem en l'expedient, per facilitar la màxima transparència”. Aquests són els informes que l’exfiscal va donar per correctes. “Així que no hi ha cas, més enllà que un digital faci una notícia d’aquest arxivament”, argumenta, “era lògic que en el decurs de la investigació demanés informes a l’Institut, informes tècnics que no signo jo”. També diu que desconeix a instàncies de qui va actuar la Fiscalia.

Davant l’aparició del seu nom a l’article i la generació del dubte sobre si ell ha pogut prevaricar, fer frau i malversar, assegura que els tràmits que portava lligada l’operació era un concurs públic en què ell no hi va participar i els tràmits d’aprovació inicial i provisional de la modificació del Pla General Metropolità (PGM) que depèn de l’Ajuntament de Badalona i la definitiva per part de la direcció general d’Urbanisme de la Generalitat, amb Agustí Serra al capdavant. elCugatenc ha contactat amb un dels autors de l’article d’eldiario.es i a data de publicació d’aquesta notícia encara no n’ha rebut resposta.

La majoria de l’oposició coincideix a dir que aquest és un tema delicat ja que no es posa en dubte Calvet com a tinent d’alcalde sinó com a director de l’Incasòl i, a més, l’assumpte ha estat arxivat. En aquest cas la CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA tornen a anar plegats tot i que encara no han consensuat una reacció. Tampoc Ciutadans es pronuncia al respecte davant un assumpte que ja ha estat arxivat i no ha suposat. El PP, de moment, no n’ha fet cap valoració.

Qui sí s’ha pronunciat és el portaveu del PSC, Pere Soler, que considera que s’ha d’actuar amb cautela i tenint en compte que, en tot cas, Calvet és posat en dubte per la seva tasca a l’Incasòl. Per això considera que el tinent d’alcalde hauria d’explicar els fets en el marc d’una junta de portaveus per així tenir més coneixement del cas que l’exposat a eldiario.es. “El posicionament del PSC sempre serà impecable amb la corrupció o la tractes de favor, vinguin d’on vinguin, els faci qui els faci, siguin on siguin, perquè deterioren i perjudiquen la imatge de la gestió publica a part de la ciutadania”, afegeix.

També el regidor no adscrit, Dimitri Defranc, ha dit la seva. Diu que si la fiscal volia anar més enllà hauria d’haver demanat un peritatge per veure si hi ha contradiccions entre l’informe de l’Incasòl i els del consistori badaloní. “En altres casos aquestes actuacions poden ser normals i lliures de sospita quan s’afavoreix l’administració, és a dir, si el benefici no fos per Mercadona sinó per construir un parc o escola”, explica, alhora que recorda que finalment no es va construir un supermercat d’aquesta empresa. Diu que hi va haver un ampli consens polític per ajudar el Joventut així que considera que, en cas d’haver seguit la investigació, només quedaria “comprovar si va existir un acord entre particulars que beneficiés algun d’ells en detriment de la ciutat”.

L’arxivament de la causa també ha beneficiat, segons publica eldiario.es en una altra notícia, l’exalcalde de Badalona Xavier García Albiol, qui podria haver ajudat il·legalment al Joventut, segons el fiscal d’urbanisme. Magladi va considerar que aquests ajuts no tenien transcendència penal –tot i que no deia que no fossin il·legals–, va arxivar el cas i poc després es va jubilar. García Albiol assegura que durant els seus anys d’alcalde no es va atorgar cap ajut econòmic al club.

Notícies relacionades