La cultura popular es bolca amb el referèndum

Fotos: Jordi Pascual

Prop d’un miler de persones s’han trobat diumenge al migdia a la plaça d’Octavià en una convocatòria conjunta de la Coordinadora d’Entremesos de Cultura Popular i les entitats sobiranistes. Ha estat una trobada reivindicativa amb una demostració d’algunes de les entitats que formen part de la coordinadora –danses i sardanes, castells, geganters i diables– que ha clos amb la tercera convocatòria per fer una encartellada popular a la ciutat. Es tracta de l’anomenada Marató per la democràcia que s’ha realitzat a molts municipis d’arreu de Catalunya.

Òmnium Cultural ha repartit cartells i ha venut banderes en suport de la independència, mentre els sardanistes protagonitzaven el centre de la plaça. La simbologia, de nou, s’ha vist per tot arreu; els crits i pancartes a favor de la independència i del vot al referèndum del diumenge vinent –també de “no tinc por”– han estat constants a l’únic acte sobiranista de la jornada, a només una setmana de la cita amb les urnes.

La Coordinadora ha llegit un comunicat en què defensa la cultura popular com a expressió lliure de la identitat del país. Així, s’ha posat al costat del dret d’autodeterminació i ha cridat a votar tant sí com no. Ho han fet acompanyats de representants de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium i dels partits independentistes. A la plaça també hi han acudit representants dels partits sobiranistes de la ciutat, alguns dels quals fins i tot s’han animat a ballar la sardana prèvia al manifest.

Aquesta vegada l’humor ha posat un toc distès a la jornada amb molts globus i cartells de Piolin, en clara referència als vaixells on dormen els policies que ha enviat l’Estat per fer front a la situació política i social catalana. També hi ha hagut un petit espai per nens, on han pogut pintar amb les mans cartells protagonitzats pel lema “volem votar”. Encara que no tots els nens ho acaben d’entendre, com aquella que ha preguntat al pas pel Mercat Pere San per què hi havia gent enganxant cartells. “I com li explico ara això?”, s’ha preguntat a si mateixa la seva mare.

I pel carrer, en l’enganxada de cartells, també hi ha hagut aquells que no se n’havien assabentat i han demanat un roll de cinta adhesiva i uns quants cartells per sumar-s’hi i, d’altres, que disconformes amb el referèndum segurament per la suspensió per part del Tribunal Constitucional, alliçonaven els seus fills dient-los que no es poden enganxar cartells al carrer sense demanar permís. “Ni ells, ni nosaltres ni ningú”, ha advertit el pare, “m’ofereixo voluntari per treure’ls”.

S’entra, així, en la recta final de la campanya que, malgrat la suspensió del referèndum i l’operació policial derivada, segueix amb la mirada fixada al dia 1 i respectant el 30 com a jornada de reflexió. A banda de les convocatòries esporàdiques que puguin sorgir durant les properes hores, durant la setmana s’hi preveuen tres grans actes, el d’ERC dimecres a la tarda a Valldoreix, el de final de campanya de la Mesa del Sí dijous a la tarda i el del Comitè de Defensa de la República, darrer que es farà, el divendres a la tarda a la plaça d’en Coll.

Notícies relacionades