Conesa farà una “valoració institucional” sobre la sentència del cas Palau
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi
Foto: Localpres
L’alcaldessa, Mercè Conesa, ha incorporat a l’ordre del dia del Ple de gener, que se celebrarà dilluns dia 22 a partir de les quatre de la tarda, un punt per fer una “valoració institucional” sobre la sentència del cas Palau, que condemna al seu expartit, Convergència, a pagar 6,6 milions d’euros a la justícia per haver quedat demostrat que es va finançar il·legalment a través de mossegades en obra pública, entre elles, un 4% que es van repartit el partit (2,5%) i l’expresident del Palau de la Música catalana, Fèlix Millet (1,5%), del cost de la construcció del PAV3 de la Zona Esportiva Municipal de la rambla del Celler; una actuació que es va fer al 2002 amb adjudicació a l’empresa Ferrovial, els directius acusats de la qual han quedat absolts per haver prescrit els fets.
Aquest serà el primer pronunciament oficial de l’Ajuntament i del PDECAT local després d’haver rebutjat fer declaracions just després de la publicació de la sentència, que serà recorreguda. El consistori es mantenia al marge mentre el partit es limitava a acatar allò que deien els dirigents nacionals, és a dir, que el PDECAT i Convergència no són la mateixa formació. En el moment de fer-se pública la sentència tots els grups de l’oposició a excepció del PSC –que va dir que el govern podia donar més explicacions però que difícilment aportaria res de nou– van demanar que Conesa, com a alcaldessa, regidora de Serveis Socials quan es va adjudicar l’obra a Ferrovial i presidenta del Consell Nacional del PDECAT, donés explicacions al respecte.
CUP-PC, ERC-MES i ICV-EUiA, que van forçar un Ple extraordinari al març per aprovar una auditoria externa dels contractes amb Ferrovial que avui dia encara no ha estat adjudicada, van fer una primera valoració per separat, coincidint tots tres en la necessitat de demanar explicacions al govern municipal. Passat el boom mediàtic de dilluns i un marge d’un dia més, tots tres partits han reprès la tasca conjunta per anunciar que donen una nova oportunitat a Conesa per explicar-se. Consideren que ho ha de fer tant com a alcaldessa, com a exmembre de Convergència i actual presidenta del Consell Nacional del PDECAT.
El trident d’esquerres no especifica què farà si l’alcaldessa no respon o dóna unes explicacions insuficients per al seu gust. Lamenten, com ja van fer dilluns, que el nom de Sant Cugat hagi quedat tacat definitivament per la corrupció i també es preocupen pel retorn dels diners per part de Convergència ja que desconeixen si hi ha algun mecanisme de retorn al consistori ja que la mossegada de 167.000 euros es va aprofitar íntegrament de diners municipals amb sobrecost incorporat. Els portaveus de totes tres formacions, Núria Gibert (CUP-PC), Mireia Ingla (ERC-MES) i Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA), recorden que l’auditoria que encara ha de començar no existiria si no haguessin demanat un Ple extraordinari al respecte i critiquen que, mentre el govern treu pit de la transparència, l’oposició ha de demanar en reiterades ocasions que doni explicacions.
Qui també havia demanat una declaració immediata de Conesa és el portaveu de Ciutadans, Aldo Ciprian. El taronja es pregunta, com la resta de grups, que passarà amb els diners que Convergència i Millet van robar als santcugatencs. Tota l’oposició, tret del PSC que diu que és difícil determinar qui va impulsar la mossegada, demana responsabilitats polítiques i tècniques. Si bé, gairebé cap membre de l’equip de govern actual formava part del consistori l’any 2002, un lapsus de temps que ha provocat crítiques per la lentitud de la justícia. Ciutadans va anunciar dilluns que, si el govern no ho feia, forçaria que el Ple de gener incorporés un punt perquè Conesa donés explicacions.
No hi ha cap comentari
Comenta aquest article
Informa sobre aquest comentari