Concentració “agredolça” després de l’alliberament de part dels “presos polítics”

Foto: Laura Gené

A les portes de l’inici de la campanya electoral, Sant Cugat ha vist una nova concentració davant de l’Ajuntament. Aquest cop el context ha estat “agredolç”, segons la portaveu d’ERC-MES, Mireia Ingla. La contraposició de sentiments que han expressat els diferents portaveus d’entitats i partits sobiranistes de la ciutat venia donada per la decisió del jutge Llarena del Tribunal Suprem, que ha posat en llibertat sota fiança part del govern cessat pel 155, empresonat des de fa un mes. Mentre, manté la presó preventiva per als presidents de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, i els cessats Oriol Junqueras i Joaquim Forn.

Els representants de les dues entitats sobiranistes a Sant Cugat han obert els parlaments de la concentració en rebuig a la mesura. Ambdós han llegit els comunicats oficials en què coincideixen en demanar la llibertat per als “presos polítics” i en la crida a la participació massiva a les eleccions del proper dia 21. El Comitè en Defensa de la República (CDR), per la seva banda, ha posat l’accent en la mobilització popular dels últims mesos com a eina necessària per fer front al 155 i la “repressió de l’Estat Espanyol”.

Els partits sobiranistes han compartit discurs entorn a la necessitat que el bloc independentista guanyi clarament les eleccions amb una alta participació. Carmela Fortuny, del PDECAT i representant de l’Ajuntament a l’Associació de Municipis per la Independència (AMI), també ha tingut unes paraules per al “govern a l’exili”, sobretot per al president Puigdemont, i la tasca “valenta” del govern i els presidents de l’ANC i Òmnium.

La CUP, representada pel regidor Ignasi Bea, s’ha sumat a les reflexions fetes als parlaments anteriors i ha afegit un record cap a altres “presos polítics de l’Estat”, com Alfon (Madrid) o els Joves d’Altsasu, “acusats de terrorisme per una baralla en un bar”. Finalment, Ingla ha llençant un missatge dur: “Ni oblidem ni perdonem, guanyarem”. També s’ha sumat a les crides de participació tot i tractar-se “d’unes eleccions il·legals”.

Els missatges de solidaritat cap a les persones encara en presó preventiva, l’escalf cap aquelles que ja havien estat posades en llibertat i el record cap al conseller i veí santcugatenc Raül Romeva i la seva família han estat també el comú denominador entre els discursos de la concentració. Un cop acabats els parlaments, s’ha conclòs l’acte amb el Cant dels Segadors, com ve sent costum ens les diferents concentracions dels darrers mesos.

Just després, el CDR ha celebrat una assemblea per parlar i decidir com respondre davant la nova conjuntura i acordar quines accions emprendre tant pel que fa als “presos polítics” com respecte a la campanya electoral i les eleccions del 21D. S’ha decidit fer algunes accions d’agitació durant la setmana i sumar-se a la crida de persones apoderades als col·legis electorals el dia de les eleccions. La decisió de possibles actes i accions durant la campanya s’ha posposat per a dilluns vinent, quan es farà una nova assemblea.

Notícies relacionades