El Comitè de Defensa de la República anima a votar “feminisme i socialisme” al referèndum

Foto: Jordi Pascual

Després de mesos d’assemblees internes, el col·lectiu independentista que pretén aglutinar persones d’esquerres a nivell local, el Comitè de Defensa de la República, ha celebrat el seu primer acte públic dissabte a la nit. Amb concerts, sopar i acte polític, han cridat a l’organització i la lluita en defensa dels drets socials centrant-se en tres eixos: feminisme, habitatge i emancipació dels treballadors. Per a ells, una Catalunya independent i republicana ha de ser una eina per aprofundir en aquests aspectes i aconseguir, en paraules d’Oriol Sánchez, membre del col·lectiu, “un món sense oprimits ni opressors”; un horitzó al qual s’arriba, segons Carlota Picanyol, participant també al Comitè, “a les viles i carrers”.

L’acte, que se suma als que altres partits i entitats independentistes fan de cara al referèndum de l’1 d’octubre, ha comptat amb la presència de tres convidats; Míriam Ferrándiz, de la Crida per Sabadell; David Picot, secretari general de la CGT del Baix Llobregat, i Julià Mestieri, veí santcugatenc que, entre d’altres, participa al Sindicat de Llogaters. Tots tres formen part de lluites diverses que, segons ells mateixos, hauran de seguir en cas de proclamar-se la república, ja que és l’única manera de garantir que la independència no queda amb un canvi de símbols i de fronteres.

Ferrándiz defensa que cal fer del feminisme “el baluard del pols al capital” ja que, portant el feminisme sempre a sobre i posant la vida i les cures al centre, es pot aconseguir fer les coses de manera diferent. Per a ella, les agressions han de convertir-se en empoderament que permeti acabar amb una societat “basada en la dominació” i aconseguir la verdadera justícia social. “L’1 d’octubre votarem sí, votarem socialisme i feminisme”, reivindica.

En la mateixa línia s’expressa el seu company de la CGT que exemplifica la manca de justícia social amb el cas de l’acomiadament d’una dona embarassada que han conegut al sindicat. Ella, diu, té la sort de viure amb la família, altres milers de persones viuen al carrer. “Per aquests milers de persones hem de votar el dia 1”, defensa, “no volem un canvi de capital”. Més enllà del que passi a l’octubre, anima a seguir organitzats com a única manera d’aconseguir una sanitat i educació públiques de veritat.

Mestieri, tancant la part més política de l’acte, ha defensat que ser veí de Sant Cugat “requereix d’actitud d’activista i militant” ja que el preu del lloguer i l’especulació, assegura, fan molt difícil poder residir a la ciutat. Ha recordat el precedent de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca i ha posat en valor la tasca del Sindicat de Llogaters, que demostren que “avui és de sentit comú el que dèiem, que no poder pagar un habitatge digne és culpa de l’especulació”. Per això, diu que una república catalana ha de ser la millor eina per garantir el dret a l’habitatge. Per a ell l’1 d’octubre es tracta també “del poble contra les oligarquies”.

 

El Comitè de Defensa de la República es va començar a forjar la primavera passada com un intent d’arribar a aquelles persones de l’esquerra combativa i mobilitzades que no necessàriament s’havien apropat a l’independentisme. Van néixer amb la voluntat de reforçar l’espai polític que representen les entitats independentistes més importants, l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium. De cara al referèndum aposten decididament pel sí. En el debat dels darrers dies, han celebrat la unió política de l’independentisme i han animat a la desobediència arran de la suspensió de la llei del referèndum.

Notícies relacionades