El Comitè de Defensa de la República es mobilitzarà en coordinació amb altres ciutats si s’aplica el 155

Urna gegant amb què el CDR va realitzar diversos actes de campanya. Foto: Jordi Pascual

Finalment sis representants del Comitè de Defensa de la República (CDR) han acudit a la trobada d’assemblees sorgides arran de l’ocupació dels col·legis durant el referèndum d’arreu de Catalunya celebrada dissabte a Sabadell. Allà, representants dels CDRs de tot el país han explicat el seu funcionament local, amb propostes diverses en funció del territori com caixes de resistència, àgores constituents i les primeres coordinacions entre municipis. Algunes d’aquestes idees s’explicaran en la propera assemblea oberta del col·lectiu santcugatenc tot i que sense necessitar d’aplicar-se a nivell local ja que la trobada nacional ha determinat que cada grup local mantindrà la seva autonomia a nivell polític.

Si bé, la possible intervenció de l’autonomia de Catalunya a través de l’article 155 que ha anunciat el govern espanyol si la Generalitat no fa un pas enrere en les polítiques independentistes és un punt d’unió que suposarà de ben segur l’organització de mobilitzacions arreu del territori. Per això, els CDRs de tot el país han acordat apostar per l’organització social i sumar-se a les mobilitzacions que s’anunciïn ja sigui en contra de l’aplicació de l’article o de la repressió policial que pugui portar lligada. També demanen la retirada de “les forces d’ocupació”.

A la trobada han acudit unes 250 persones de més de 100 CDRs d’arreu de Catalunya, el que consideren una demostració de força d’aquestes organitzacions. Segons expliquen, s’han obert alguns debats que caldrà obrir a nivell municipal en el marc d’una assemblea oberta que encara no té data fixada. En el comunicat consensuat valoren que en les darreres jornades el veïnat s’ha organitzat “per fer efectiu el dret d’autodeterminació del nostre poble” i consideren que ha arribat el moment de començar a crear xarxa a nivell municipal.

El CDR local es va començar a constituir a la primavera passada com una assemblea que volia unir l’independentisme d’esquerres i així eixamplar la tasca que ja feien entitats com l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium. Per això, durant la campanya del referèndum van parades al carrer, un sopar popular amb concert i un acte de fi de campanya. Si bé, amb el referèndum gran part dels membres van participar en les ocupacions dels col·legis i en la posterior coordinació dels centres durant la votació.

Això va fer que el CDR es desdibuixés tal com s’havia plantejat inicialment fins esdevenir una assemblea popular que finalment va decidir conservar el nom del col·lectiu. Aquesta assemblea va ser al darrere de part de les activitats de la vaga general del 3 d’octubre i d’algunes activitats que han anat realitzant-se durant els darrers dies amb esperit familiar i de cures a l’espera d’engegar una nova mobilització. En la darrera assemblea oberta va decidir apostar per l’organització per fer efectiva la declaració d’independència.

Notícies relacionades