Comença la votació dels primers pressupostos participatius de barri amb nou format

Foto: Jordi Pascual

Fins el proper 31 de març el portal de participació municipal acull la votació dels pressupostos participatius de barri, que sumen el que fins ara havien estat els pressupostos participatius de ciutat i els diners de lliure disposició. Aquest nou format suposa una adaptació de les dues edicions anteriors, totes dues al mandat passat. En total hi ha una reserva pressupostària 2.550.000 euros.

D’aquesta manera, els barris de la Floresta, les Planes i Mira-sol podran escollir projectes fins arribar al topall de 400.000 euros d’inversió i 16.000 de despesa ordinària cadascun. El Centre-Est, Centre-Oest i Nucli Antic disposen de 200.000 euros d’inversió i 20.000 d’ordinari cadascun a més de 600.000 euros d’inversió i 42.000 d’ordinari per a projectes que es podran fer a qualsevol dels tres districtes. D’aquesta manera, el veïnat del centre té dues llistes de projectes on escollir: els propis del barri i els del conjunt del centre.

Cada proposta d’inversió no pot excedir els 50.000 euros, excepte les del conjunt del centre amb un topall de 150.000 euros, i les de despesa ordinària no poden superar els 5.000 euros, excepte les del conjunt del centre en què el topall és de 15.000 euros. Reduir el cost de partida ha de servir per agilitzar l’execució via contractes menors i evitar així que hi hagi projectes nascuts de pressupostos participatius que triguin molts anys a executar-se.

La votació, en la qual pot participar qualsevol persona major de 14 anys empadronada a Sant Cugat, és la sisena fase del procés de pressupostos participatius de barri 2020-21 ja que abans s’han rebut les propostes, s’han avaluat tècnicament i s’han triat per fer el llistat de les 164 idees que es porten a votació, sobre un total de 815 propostes recollides, un 270% més que en la darrera edició.

Les propostes s’han descartat per superar el pressupost disponible, per inviabilitat tècnica, per ser accions de manteniment, per ja estar previstes al pressupost municipal, per no ser competència municipal o per no haver-se concretat. També n’hi ha que s’han unificat per ser similars i d’altres que s’han renegociat amb els proposants en cas que diverses de les idees coincidissin en l’espai on realitzar-se. La distribució per barris és la següent:

– La Floresta: 28 propostes a votar / 92 propostes rebudes

– Les Planes: 29/78

– Mira-sol: 33/148

– Centre-Est: 20/147

– Centre-Oest: 15/166

– Nucli Antic: 19/107

– Conjuntes del centre: 20/76

El regidor de Participació i Barris, Marco Simarro, diu que encara no s’ha fet una anàlisi qualitativa de les propostes rebutjades ni la seva distribució territorial però explica que totes les que fan referència al manteniment, i que per tant no es poden votar, es traslladen a l’àrea de Serveis Urbans. En aquest sentit, valora que rebre propostes que no es poden votar és una forma que els veïns comuniquen mancances en el manteniment o en accions que hauria de fer l’Ajuntament d’ofici.

Davant les crítiques puntuals rebudes en alguns Consells de Barri sobre les propostes que no haurien de votar-se perquè haurien de ser propostes proactives del govern i pel que fa a la crítica del veïnat de l’entorn dels llocs on s’instal·len alguns projectes, Simarro diu que a cada edició intenten filar més prim el filtratge escoltant els inputs dels òrgans de participació i que el procés és obert a tothom amb accions a la via pública en benefici de tota la ciutadania i no només del veïnat més immediat d’un indret.

Poques propostes per fer front a la crisi habitacional

Amb el nou format de pressupostos participatius, totes les propostes estan encabides en un dels següents tres eixos: persones, ciutat i planeta. Alhora, aquests eixos tenen subcategories, sobre les quals es crearan els grups de seguiment. Una d’aquestes subcategories, basades en les necessitats detectades arreu de la ciutat i sobre les quals s’estructuren els plans de barri elaborats de forma participativa com a primer pas del procés participatiu d’aquests pressupostos, és la de l’habitatge. Però aquesta no ha rebut gairebé propostes en comparació amb les restants.

Simarro ho explica des d’una perspectiva econòmica: “Amb els topalls fixats per agilitzar els pressupostos no es poden assumir grans propostes però considerem que l’eix d’habitatge s’havia de mantenir pel treball previ i perquè està inclòs als programes de barri”. El regidor considera que la crisi habitacional supera amb escreix l’àmbit d’actuació d’un pressupost participatiu però, diu, s’ha decidit mantenir l’eix per poder recollir idees de cost baix com ajuts per a la rehabilitació o similars.

Foment de la participació amb una votació només digital

La pandèmia obliga a centralitzar la votació a través del web de participació, suposant així un repte per a aquelles persones que tenen dificultats davant la tecnologia. Tot i això, el regidor explica que el percentatge de persones que va votar físicament en les dos primeres edicions dels pressupostos participatius va ser baix. La participació total va ser d’un 8,3% a la primera edició (2016-17) i d’un 6,2% a la segona (2018-19). Ara es marquen el repte d’igualar la primera edició.

Per incentivar la participació, l’Ajuntament ha desenvolupat una campanya informativa que també suposa la conversió puntual dels butlletins de barri que s’envien a cada casa en un monogràfic sobre els pressupostos. La roda de premsa en què s’ha presentat la votació també forma part de la campanya de difusió. S’han explicat detalls com que la majoria de propostes (43) fan referència a l’espai públic, seguides de medi ambient i mobilitat (amb 25 propostes per cada àmbit), o que les persones que necessitin acompanyament digital per votar poden aconseguir-lo demanant cita prèvia al 689 20 40 73.

Notícies relacionades