Centenars de santcugatencs reivindiquen la unitat d’Espanya a Barcelona

Fotos: Jordi Pascual

És difícil saber el nombre exacte de veïns que han acudit a la plaça Urquinaona cridats per Societat Civil Catalana (SCC) per manifestar-se a favor de la unitat d’Espanya. Si bé, l’aspecte de la plaça Lluís Millet, amb un tràfec de gent engalanada amb rojigualdes, i l’andana plena de gent cantant “yo soy español” cada cop que arribava un tren ha estat la imatge més simbòlica del diumenge al matí a la ciutat. Tots ells s’han sumat als milers de ciutadans que, vinguts d’arreu de Catalunya i d’altres indrets d’Espanya, han omplit el centre de Barcelona. En total, segons organitzadors, un milió de persones mobilitzades –350.000 segons la Guàrdia Urbana– sota el lema Prou! Recuperem el seny.

María José Argerich, coordinadora local de SCC, reivindica que la manifestació “ha estat una festa d’una alegria tremenda”. Tot i l’arribada de ciutadans de tota Espanya, diu que la gran majoria de manifestants eren catalans. “A dos quarts de 10 la plaça ja estava plena”, assegura, “m’han caigut les llàgrimes de l’emoció”. Davant les imatges de la Via Laietana plena a vessar, valora que els organitzadors han superat les seves pròpies expectatives. Diu que no ha vist cap bandera franquista ni de grups ni partits d’extrema dreta, tot i que alguns com Falange o Democracia Nacional han acudit a la marxa, i, així i tot, demana que no es generalitzi en base a uns quants individus: “A la darrera diada va venir Otegui i no per això tots els independentistes són terroristes”.

Més enllà de l’esclat que ha viscut Barcelona, la clau és què pot passar els següents dies. “Per desgràcia podem tenir una declaració unilateral d’independència”, exposa, “el govern sap al que s’arrisca i a què ens sotmet a tot un poble”. Considera que en els darrers anys l’independentisme ha generat expectatives i il·lusions que és incapaç de complir i per això demana que els polítics recondueixin la situació. També fa una crida a les institucions, inclòs l’Ajuntament, perquè deixin d’estar “al servei de l’independentisme” i facin un resset. “Una cosa és fomentar la cultura i una altra és fer-ho amb una ideologia al darrere”, argumenta, “s’ha creat un desinterès a tot allò espanyol”.

Davant les peticions de diàleg mostrades dissabte a les places de tot l’Estat i les declaracions del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, cridant a la mediació, diu que tothom vol que es parli “però amb condicionants bàsics”, el que per a ella és legalitat i lleialtat institucional, parafrasejant el discurs del rei Felip VI. “No pot ser que faci el que vulgui i després demani negociar; hem de parlar dins de la llei”, sentencia. L’objectiu final d’aquest diàleg dins dels marges de la Constitució és, per a ella, aconseguir “conviure tots en pau”.

Dels partits amb representació al Ple municipal, s’hi han sumat Ciutadans i PP. Els primers han declinat fer declaracions al respecte, deixant la responsabilitat als organitzadors. Els populars ,per la seva banda, fan una valoració molt positiva de la manifestació que, al seu parer, ha agrupat molt més de 350.000 persones. El seu portaveu, Álvaro Benejam, com Argerich, defensa que la majoria dels assistents són catalans i que de la resta d’Espanya “no hauran vingut més de 1.000 persones”. Per això s’atreveix a dir que “existeix la majoria silenciosa que ja no és tant silenciosa”.

“Ha estat una jornada reivindicativa de resposta a tot el que ha passat amb l’independentisme, el referèndum i la vaga general dels darrers dies”, explica, “s’han produït tantes situacions vergonyants que s’ha respost en massa”. Considera que la manifestació prodiàleg de dissabte plantejava “un diàleg des d’un punt de vista infantil” i defensa negociar “dins de les lleis”. “L’encaix no pot passar per un referèndum il·legal ni per atorgar noves competències a la Generalitat veient com d’irresponsablement ha gestionat les que té”, argumenta.

Davant la tirada endavant de l’independentisme, assegura que el govern de la Generalitat haurà d’atenir-se a les conseqüències legals, i potser no només legals, d’una declaració unilateral; el que, diu, són delictes penals i probablement l’aplicació de l’article 155 de la Constitució. Mirant a l’Ajuntament, critica que la institució s’ha posat al servei de l’independentisme formant part de l’Associació de Municipis per la Independència, traient les banderes oficials de l’edifici de la plaça de la Vila i fent resolucions de suport al referèndum i al govern de la Generalitat. “Això ens posa fora de la legalitat”, critica.

Just a l’hora en què s’havia convocat la manifestació a Barcelona una desena de santcugatencs s’han concentrat a la plaça d’Octavià per fer una casserolada. Aquesta iniciativa sorgeix de l’assemblea creada arran de l’ocupació dels col·legis per al referèndum i de l’organització de la vaga general de dimarts passat. Les mobilitzacions de diumenge han arribat després que l’1 d’octubre sortissin al carrer uns 5.000 ciutadans per evitar que es tanquessin els col·legis electorals, uns altres 5.000 el dimarts en contra de les càrregues policials i uns 200 dissabte demanant diàleg per trobar un punt d’encontre entre les posicions polítiques enfrontades.

Oriol Sánchez, membre del Comitè de Defensa de la República, col·lectiu impulsor de l’assemblea, explica que la casserolada tractava de reivindicar els resultats del referèndum. “Hem vingut, a les portes d’una setmana clau, a donar la benvinguda a la república i als drets i llibertats que volem com a poble”, explica. Davant la poca assistència, recorda que altres col·lectius havien cridat a quedar-se a casa, el que no treu, diu, la gran quantitat de gent que es va mobilitzar per la vaga general i en les assemblees.

Notícies relacionades