Centenars de persones es manifesten contra la repressió durant la visita d’Albiol a la seu del PP

Foto: Laura Gené

Tal com havia decidit el Comitè de Defensa de la República (CDR) en una assemblea celebrada el dia anterior, centenars de persones –300, segons els organitzadors– han protestat dijous a la tarda a la porta de la nova seu del Partit Popular davant la presència del líder popular Xavier Garcia Albiol. La mobilització pretenia rebutjar la repressió, demanar l’alliberament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, rebutjar l’aplicació de l’article 155 de la Constitució i criticar els “atacs a l’escola”. El dirigent català ha aprofitat la protesta per dir a través de Twitter que això és el que li esperaria a una república catalana.

Hoy hemos inaugurado la sede del @PPCatalunya de Sant Cugat. Los independentistas me enseñan lo que me esperaría en la República Catalana. pic.twitter.com/m1EDLTobSE

— Xavier García Albiol (@Albiol_XG) 19 d’octubre de 2017

La mobilització s’ha produït sense tallar el trànsit del carrer Francesc de Moragas i amb la presència de diversos agents dels Mossos d’Esquadra, gràcies als quals, diu el portaveu del PP a nivell municipal, Álvaro Benejam, s’ha pogut celebrar la inauguració de la nova seu del partit sense problemes. “Ens han fet un escarni amb casserolada”, explica el popular, “quan ha arribat Albiol han començat a escridassar-lo i insultar-lo”. Durant tot l’acte, els manifestants s’han quedat al davant de la seu fent una casserolada contínua i, quan ha acabat, han marxat fins a plaça d’Octavià per posteriorment fer una assemblea al local dels Castellers, on han valorat positivament la protesta i han posat les bases per a la següent reunió de coordinació dels CDRs a nivell nacional.

Si bé, el posicionament de l’independentisme no ha estat unànime, tal com ha demostrat Èric Gómez, regidor d’ERC-MES, a través de les xarxes socials, on ha qualificat la decisió d’“error”, el que ha obert un debat entre alguns dels participants. També Sant Cugat per la Independència –l’ANC local– se n’han desmarcat dient que no han previst cap mobilització durant el dijous i que l’única que promouen és la de dissabte a Barcelona en suport a Sànchez i Cuixart. De fet, el mateix debat sobre la idoneïtat de la protesta s’havia produït el dia anterior en l’assemblea del CDR.

Crida per la Democràcia ha proposat que divendres al matí es retiri efectiu de les principals entitats bancàries, que els clients de CaixaBank i Banc Sabadell expressin el seu desacord amb el canvi de seu i que els diners retirats dels comptes es gastin en benefici de l’economia catalana. La següent crida anunciada és la concentració de dissabte a les cinc de la tarda al passeig de Gràcia de Barcelona.

La nova seu del PP

Mentre els manifestants han protestat a la porta del nou local del PP, al seu interior una quarantena, segons el partit, de persones acudien per conèixer les instal·lacions, un canvi que Benejam considera important de cara a enfrontar-se a les municipals del 2019. Allà Albiol ha atès els dubtes dels assistents que giraven al voltant de la situació política catalana i l’anunciada aplicació de l’article 155 de la Constitució. El dirigent no ha pogut concretar el grau d’aplicació en tant que depèn de la negociació amb altres forces polítiques.

Davant l’oferta de diàleg del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, Benejam considera que és falsa perquè no s’especifica quina proposta es fa des del govern català. Apunta, a més, que l’acord és impossible si l’aspiració de l’independentisme és un referèndum o sortir d’Espanya. Per això proposa als partits que volen la independència a aconseguir-la aconseguint les majories necessàries per reformar la Constitució. “Arriba un moment en què ja no estem per a bromes”, afegeix en referència a l’intercanvi de cartes entre els governs català i espanyol.

Ciutadans denuncia l’absència de les banderes oficials a l’Ajuntament

Hores abans de la mobilització i la inauguració de la seu del PP, el grup municipal de Ciutadans ha anunciat que ha denunciat la retirada de les banderes institucionals de la façana de l’Ajuntament. Ja en el Ple de dilluns havien preguntat al respecte i, davant la manca d’una resposta més enllà de comunicar-los que estaven a la bugaderia, han decidit emprendre accions legals perquè, diuen, el consistori incompleix la llei que regula l’ús de banderes.

Consideren que la bugaderia és una excusa perquè els símbols porten un mes sense onejar a la façana de l’edifici de la plaça de la Vila. Així, de nou, els taronja han cridat al govern a treballar per a tots els ciutadans i no només “per als que segueixen la seva mateixa ideologia”. Tot i que l’Ajuntament ha respost a través de les xarxes socials amb l’albarà de la bugaderia, Ciutadans recorda que l’alcaldessa va dir al darrer Ple que el servei ja s’havia complert.

Notícies relacionades