Publicitat

Bany de masses i banderes d’Espanya en la primera Marxa per la República

Fotos: Jordi Pascual

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha estat el centre de totes les mirades diumenge a la tarda a Sant Cugat. Participant en la primera de les Marxes per la República que ell mateix va cridar a fer a la conferència al Teatre Nacional de Catalunya, prop de 2.000 persones l’han rebut entre crits de “president”, “llibertat presos polítics” i “independència”. Les entitats sobiranistes i els partits independentistes l’han rebut de bon grat mentre de la resta de forces polítiques amb representació al Ple només el PSC ha acudit a la recepció oficial marxant a l’inici de la marxa.

Finalment, la Marxa per la República, la forma de la qual el president no havia concretat, ha acabat esdevenint una marxa en el sentit estricte del terme: una caminada de l’Ajuntament a la plaça de l’1 d’octubre, per inaugurar-la oficialment quatre mesos després que el Ple aprovés el canvi de nom, Les estelades i els cartells demanant la República han estat protagonistes a una passejada encapçalada per una pancarta amb el lema marxa per la república, portada pel mateix Torra, els consellers santcugatencs Jordi Puigneró i Damià Calvet –aquest darrer arribat amb retard– i representants de l’ANC, Òmnium, ADIC i dels partits independentistes.

Els parlaments inicials, a càrrec de les entitats independentistes, han estat clars. Han demanat “llibertat per als presos i exiliats políticsˮ, amb un recordatori especial per a Raül Romeva, Clara Ponsatí, Josep Rull i Jordi Turull. “No volem sigles, compteu amb nosaltres; amb tots plegats dugui’ns a la República”, ha demanat un dels coordinadors locals de l’ANC, Josep Lliberia, al president. Lluís Bonet, coordinador d’Òmnium, ha fet un esment especial a les 335 nits que porten els Jordis empresonats i ha demanat unitat d’acció de l’independentisme.

Ja a la plaça de l’1 d’octubre, el Comitè de Defensa de la República també ha interpel·lat directament al president: “Nosaltres estem preparades. I vostè? I vosaltres?” També han reivindicat que el referèndum és patrimoni de totes les persones que “es van deixar la pell per defensar-lo”. Una representació de les persones detingudes en la protesta del febrer al davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya també han cridat a “una República lliure d’opressions” i han agraït l’escalf de la gent.

Xavier Palet, en representació de l’ANC, ha cridat a crear el Consell de la República, a apartar les diferències entre els partits independentistes i a preparar-se per a la “tardor calenta”. També ha tingut unes paraules per al PSC, com si respongués a les paraules de Miquel Iceta del dia anterior a l’acte d’inauguració de la seu local: “Els socialistes s’omplen la boca amb la paraula diàleg però sense aplicació pràctica”.

L’alcaldessa, Carmela Fortuny, ha estat la primera política en prendre el guant a totes les reivindicacions emanades de les entitats: “Marxem cap al futur reivindicant l’esperit de l’1 d’octubre”. No ha especificat què cal fer per aconseguir una República catalana però ha demanat que “no siguem excloents” i que no s’oblidi ni es perdoni la violència policial, alhora que ha enviat una abraçada al president Puigdemont.

Tampoc el president de la Generalitat ha estat molt més explícit, recordant els presos i apuntant a la República però sense concretar què cal fer per arribar-hi. Ha cridat a la gent a defensar la llibertat que, diu, s’ha guanyat des de la ciutadania. Avançant-se a les possibles resolucions judicials ha dit que “no podem acceptar les sentències perquè nosaltres vam votar els nostres representants i perquè pacíficament i democràticament cada pas que feien estava votat al Parlament; els vam votar perquè ho fessin i, per tant, som tant culpables com ells; jo no em sento culpable”. Torra no ha atès els mitjans en cap moment de la seva visita, que ha començat signant el llibre de la ciutat.

La marxa, que ha arrencat de la plaça de la Vila i ha fet el recorregut fins a la plaça de l’1 d’octubre passant pel carrers Sant Bonaventura, Valldoreix, Santa Maria, Endavallada i carrer Major, ha transcorregut sense incidents i enmig d’un toc festiu. En diversos moments Torra s’ha aturat per ser fotografiat i per saludar algunes persones que han sortit als balcons i finestres de les seves cases per veure’l passar.

Protesta amb banderes espanyoles

Durant tota la jornada només hi ha hagut un moment de tensió quan la marxa s’ha trobat, a l’arribada a la plaça de l’1 d’octubre, un grup de poc més d’un centenar de persones amb banderes espanyoles i senyeres –també una bandera de Tabàrnia, una estelada amb un 155 pintat a sobre i un cartell de campanya de Junqueras amb pintades–. Els manifestants, entre els quals hi havia diversos membres del PP local –com el seu regidor Álvaro Benejam– han acudit a títol individual per rebutjar la política independentista del govern català.

Els Mossos d’Esquadra han fet un cinturó de seguretat entre els manifestants i han restat atents per si hi havia cap incident. Finalment, no hi ha hagut cap problema i només s’han intercanviat crides i el CDR ha desplegat una pancarta just al davant de part dels manifestants defensors de la unitat política d’Espanya. Mentre els manifestants independentistes han cridat “llibertat”, els altres han cantat “yo soy español” i “Puigdemont a prisión”, entre d’altres. La majoria d’ells han marxat abans que parlés Torra.

Absència dels partits no independentistes

La visita del president de la Generalitat ha tingut l’anunciada absència dels partits no independentistes. Ciutadans ha argumentat que Torra “treballa per dividir la societat catalana” i s’han absentat “per respecte als votants que no es veuen representats per les idees excloents del president”. El PP ha presentat la seva absència en termes semblants: “El Partit Popular no pot estar al costat d’un senyor que s’ha caracteritzat pel menyspreu, la intolerància i el supremacisme cap a les persones que no són independentistes, i representa uns ideals inapropiats i contraris a la dignitat i als principis i valors democràtics”.

Sant Cugat en Comú –que inclou ICV-EUiA– ha recordat que en el Ple que es va aprovar al canvi de nom de la plaça no hi va haver consens polític, mancat ja a la comissió de nomenclàtor que fa les propostes abans de portar-les al plenari: “Alhora consideren que una visita oficial del President de la Generalitat hauria de servir per qüestions que representin a tota la ciutadania i no actes partidistes com la marxa organitzada per l’ANC o la el canvi de nom de la plaça en qüestió”. Els comuns també criden a seguir denunciant “la no-normalitat pel fet de tenir polítics i líders associatius a la presó” però demanant que les institucions es mantinguin neutrals.

Només el PSC ha participat en la part més institucional de l’acte, la signatura del llibre de la ciutat, però no ha estat present a la marxa: “Volem distingir i diferenciar entre la recepció que se li fa a una autoritat com és el molt honorable president de la Generalitat a l’Ajuntament de Sant Cugat i la marxa partidista i excloent que representa aquesta marxa, òbviament no compartim valors, ni l’objectiu, ni molt menys la intencionalitat i la confrontació que això suposa amb la divisió de dos grans blocs la ciutadania de Catalunya”.

Notícies relacionades