Proposta d’una plaça 1 d’octubre i debat sobre l’adoctrinament a l’Audiència pública

Foto: Jordi Pascual

El torn de participació ciutadana corresponent al Ple d’octubre ha estat centrat per la situació política que viu el país. Abans d’anunciar-se l’empresonament dels presidents de l’Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, diversos ciutadans han demanat una condemna de l’operació policial en contra del referèndum. De fet, el consistori ha aprovat, d’una banda, una declaració de la Junta de Portaveus en contra de la repressió policial i, d’altra, una moció en el mateix sentit.

Davant la brutalitat policial, el president de l’Associació de Veïns del Sant Cugat Centre, Josep Vergés, ha proposat que la plaça del Rei canviï de nom i passi a anomenar-se plaça de l’1 d’octubre. La tinenta d’alcalde Cristina Paraira ha explicat que ja s’ha rebut una proposta per canviar el nom i que anima els ciutadans que ho desitgin a presentar una instància demanant el canvi perquè s’estudiï a la comissió de nomenclàtor. El representant veïnal també ha demanat a l’alcaldessa que insti als Mossos d’Esquadra a no fer ús de les identificacions que, diu, es van fer a alguns membres de les meses durant el referèndum. Mercè Conesa li ha dit que preguntarà per l’assumpte per estar-ne al cas.

També la florestana Maria Àngel Cuadras ha criticat el posicionament que han mostrat Ciutadans i PP durant el debat de la moció sobre la brutalitat policial i, ensenyant la Ley de Educación Primaria del franquisme, ha demanat que no es faci cap passa enrere. Ho ha fet després que la presidenta de la Coordinadora d’Associacions de Familiars d’Alumnes (AFA), Carme Roca, hagi llegit un comunicat que ja el dia anterior havien difós per les xarxes en contra de les acusacions d’adoctrinament que ha rebut el sistema educatiu català.

Aquest és el comunicat de l' @AFAStCugat #SantCugat #plestc pic.twitter.com/3ko8LhL27x

— elCugatenc (@elCugatenc) 16 d’octubre de 2017

La seva intervenció ha suposat la resposta del portaveu del PP, Álvaro Benejam, que li ha mostrat algunes fotografies d’escoles amb pintades i cartells independentistes penjats a les reixes. Roca li ha preguntat si d’això en tenien responsabilitat els mestres o l’equip directiu. Si bé, el popular no s’ha arronsat i ha mostrat una altra fotografia en què el mural està a dins del recinte escolar i, diu, està fer pels infants.

A l’Audiència també ha intervengut un veí que havia interromput el popular durant la seva intervenció del popular sobre la repressió policial. Ha criticat que se li hagi fet callar mentre Benejam ha abandonat la sala de plens. Just quan ha acabat la seva intervenció, el regidor ha tornat a la sala. La sessió ha acabat amb un altre veí demanant moderació als càrrecs electes per evitar un conflicte més gran o, fins i tot, una guerra civil.

Notícies relacionades