Què s’ha complert i què no del pacte entre Convergència i ERC-MES?

Mercè Conesa i Mireia Ingla, màximes dirigents dels seus grups municipals. Foto: Jordi Pascual 

Final d’any és sinònim de balanç del que ha donat de sí la feina realitzada al llarg dels últims 12 mesos. Ho fan les empreses, la gent en particular, les famílies i també els polítics. Els dirigents santcugatencs no són una excepció i quan s’acosta Nadal és temps de pressupostos i de balanç dels números econòmics realitzat al llarg del primer any de mandat. Les eleccions municipals del 2015 ja sabem que van deixar un Ple Municipal molt fragmentat, i per això el govern va arribar a un pacte d’estabilitat pressupostària amb ERC-MES.

Ara, quan s’està a punt d’esgotar el crèdit d’aquest pacte, els republicans fan una valoració positiva del desenvolupament de l’acord. Malgrat aquesta satisfacció per la feina feta indiquen que “no sempre s’ha anat amb la rapidesa que voldríem”; almenys això explica Mireia Ingla en la roda de premsa de balanç del pacte. La valoració és tan positiva que la mateixa Ingla ha indicat que l’acord pressupostari per l’any que ve està més a prop que lluny. “Les converses amb el govern estan molt ben encaminades, molt s’haurien de torçar les converses i per la nostra part segur que no serà”, avisa la portaveu del grup municipal.

A més Ingla ha avançat que el futur pacte pressupostari anirà encaminat a consolidar els acords que enguany han quedat a mig desenvolupament o que directament no s’han començat a treballar. Amb les energies ja focalitzades en la construcció del pressupostos de l’any que ve, què s’ha complert de l’acord signat entre CDC i ERC-MES?

El pacte al detall

Tal com es pot observar en aquest quadre, set són els punts que figuraven en l’acord que s’han assolit per complert, cinc estan en marxa però de moment encara no s’han acabat i tres no s’han tirat endavant. Dins dels acords a mig fer, n’hi ha de més madurs que altres. D’aquesta manera, la valoració final és positiva, malgrat que en alguns moments del pacte ERC-MES va avisar que s’estaven deixant de banda alguns acords

Tarifació social 

Targeta ciutadana 

Ajuts en els impostos municipals 

Habitatges de lloguer social i ajudes en emergències socials

Zones vermelles 

Ampliació de l’horari de biblioteques 

Redefinició del pla de Promusa 

Ajuts a emprenedoria i lluita contra l’atur 

Procés participatiu al Barri del Monestir 

Equipaments al centre, eix Monestir-Pla de Vinyet 

Rehabilitació de les masies de propietat municipal 

Cobriment de la piscina del part central 

Cobertura de la pista de Les Planes 

Continuïtat al Pla de Millora de La Floresta 

Diners per als consells de barri 

El que s’ha fet

La proposta estrella del mandat ha estat, sens dubte, la tarifació social. Aquesta estratègia que afecta directament als serveis del Patronat Municipal d'Educació, ha rebut múltiples crítiques contundents per part de tots els grups municipals pel que consideren una mala planificació i aplicació. Malgrat això, segons assegura Ferran Villaseñor, regidor d’ERC-MES, la tarifació social enguany s’ha fet. “Hem fet el primer round, de cara a l’any que ve farem un anàlisi de les diferents situacions que es puguin donar perquè sigui millor i ampliarem els criteris de renda disponible”, contesta així a les crítiques Villaseñor.  

Els ajuts en els impostos municipals ha estat un dels punts que més ha costat al govern i que s’ha implementat a última hora del mandat. Es centra bàsicament en l’ajuda a l’IBI amb una pastilla pressupostària de 125.000 € i en la dignificació del paisatge urbà amb una dedicació de 25.000 €.  La primera dotació encara s’ha de fer el redactat final però la subvencions s’atorgaran a final d’any i ja es tindran en compte pel proper i en el cas de la partida de dignificació ha pogut tirar endavant gràcies al suport de l’Àrea Metropolitana de Barcelona. “Sens dubte aquest punt és un dels punts que més en ha costat, no per falta de voluntat, sinó per la dificultat d’encaixar la línia de subvencions per ser tant nova”, explica Villaseñor.

El tercer punt que s’ha complert de l’acord és l’increment de l’habitatge de lloguer social. Està relacionat directament amb l’acord amb Hàbitat3 que la setmana passada es va fer públic. Ajuts a emprenedoria i lluita contra l’atur és el punt del qual el grup d'ERC-MES n’ha quedat més content. En els pressupostos del 2016 es contemplava una partida econòmica de 155.000 € i al final n’han estat 400.000 €. En aquest gran punt s’hi inclouen el programa d’economia social i cooperativa, subvencions destinades a la contractació o el replantejament de les funcions de Fundació Sant Cugat, Sant Cugat Actiu i l’Ajuntament.

Els altres grans punts que s’ha tirat endavant ha estat la posada en marxa i tirada endavant del procés participatiu la Barri del Monestir i les dotacions econòmiques als Consells de Barri. Al llarg de tot aquest any s’ha dut a terme la fase de diagnosi de les propostes i en les properes setmanes ja es presentaran les idees concretes. La cobertura de la pista de les Planes, que tal i com ja es va anunciar en roda de premsa, estarà coberta a partir de la Festa Major del 2017, caldrà veure si es compleixen els acords.

El que no s’ha fet

El primer punt que no s’ha complert en cap dels sentits és la implementació i posada en marxa de les zones vermelles, sobretot al barri del Monestir. “Continuem demanant que hi hagi zones vermelles al costat dels CAPs i al barri del Monestir hi hagi estacionament exclusiu per a veïns i veïnes”, afirma Villaseñor. Però malgrat aquesta voluntat, al llarg del mandat no s’ha avançat en aquesta línia i la proposta quedarà pendent pel possible acord dels pressupostos del 2017.

 

L’ampliació de l’horari de biblioteques, sobretot en època d’exàmens, és quelcom que quedarà per a l'any vinent ja que no s’ha complert el que s’estipulava en l’acord pressupostari. Finalment, el tercer punt que no s’ha complert és el de la rehabilitació de les masies de propietat municipal. En l’acord s’indicava que al llarg del 2016 s’havia d’establir un concurs competitiu per definir-ne els usos i mantenir l’estructura bàsica, però res d’això s’ha dut a terme. “Tenim un problema greu, perquè les masies se’ns estan caient a trossos”, reflexiona Villaseñor.

El que està a mitges

La targeta ciutadana, altrament anomenada carnet de renda, és un punt de l’acord que no s’ha pogut implementar però que s’ha treballat perquè abans que s’acabi l’any es liciti el contracte, i d’aquesta manera a principis de l’any vinent es comencin a repartir. “La targeta ciutadana no es comprar 50.000 targes amb un xip, sinó que vol dir desenvolupar tota la infraestructura que permet que funcioni”, assegura Villaseñor.

Un altre punt que s’ha quedat a mig fer és la promoció del lloguer a través de Promusa. “La nostra lògica és que Promusa treballi 100% de lloguer, per això ho estem negociant”. El fet que els contractes siguin plurianuals ha dificultat la tirada endavant d’aquesta iniciativa molt ambiciosa. Dins dels equipaments previstos per al centre de la ciutat s’engloba l’espai polivalent, l’ampliació dels serveis de la Casa de Cultura i la Biblioteca Central urbana.

De l’espai polivalent Villaseñor diu: “El 2017 ha de ser l’any en que es tiri endavant el projecte”. És a dir, que l’acord no s’ha complert i les JERC així ho van reclamar en el seu dia. Pel que fa a la Biblioteca Central Urbana, el regidor d’ERC-MES ha indicat que ja s’han començat a fer les modificacions inicials de planejament per permetre-la i l’ampliació del servei de la Casa de Cultura va lligada amb l’oferta que ella mateixa en faci.

El cobriment de la piscina del Parc Central està lligat a un compromís d’una moció aprovada el passat novembre de 2015, però encara no s’ha dut a terme. El Pla de Millora del barri de La Floresta, malgrat que el govern va donar per acabada la primera fase de forma oficial, en el Consell de barri de La Floresta els veïns van reclamar que no es pot donar per acabada la primera fase i que encara falten alguns aspectes per millorar. 

Notícies relacionades