Alerten de diverses actuacions policials en el marc de les mobilitzacions per la sentència del procés

Foto: CCMA

Les crítiques a les actuacions policials en el marc de mobilitzacions en resposta a la sentència del procés també s’ha fet sentir a Sant Cugat. Tant l’Ajuntament de Sant Cugat com l’EMD de Valldoreix han aprovat mocions en contra de la criminalització de l’independentisme, obrint així un debat antirrepressiu. També fora de la institució les crítiques a l’actuació policial ha estat present.

La família d’un dels detinguts, Guillem, durant les mobilitzacions del divendres 18 d’octubre ja ha donat alguns detalls del cas. Es tracta d’un jove valldoreixenc que va acudir al davant de la prefectura de la Via Laietana i que en un vídeo fet públic per TV3 i que ha circulat per les xarxes socials es veu assegut amb moltes altres persones. De sobte, la Policia Nacional comença les càrregues per dissoldre la concentració i ell, que no aconsegueix aixecar-se a temps, acaba rebent cops de porra per part dels agents.

Després d’aquesta escena, va ser detingut i portat dins de la prefectura on el seu pare denuncia un tracte incorrecte, deixant-lo de genolls i emmanillat i, segons diu, obligant-lo tota l’estona a mirar a terra. Davant les respostes indignades del seu fill, els agents van respondre amb més cops. Ara han acudit a Alerta Solidària, el col·lectiu antirrepressiu de l’esquerra independentista, per tenir defensa jurídica.

El pare del menor explica que l’atestat policial no se sustenta ja que s’indica que la detenció es va produir aproximadament a dos quarts d’una del migdia, moment en què el seu fill estava agafant el tren a Sant Cugat. També se l’acusa de llençar llombardes, cosa que el vídeo desmenteix. Segons diu, el menor sempre ha tingut una actitud pacífica més enllà de la indignació i cabreig que li produeix la situació política que viu el país.

El valldoreixenc es troba en llibertat vigilada i ha rebut el suport de desenes de companys de l’Angeleta Ferrer, institut en el qual estudia. El dimecres posterior a la detenció els seus companys van fer una asseguda simbòlica a l’entrada del centre educatiu “per donar suport als i les joves represaliats aquests diesˮ. També hi van acudir representants de partits i entitats independentistes de la ciutat.

Crític ha publicat un article en què s’explica a fons el cas. Guillem està acusat de delictes de desordres públics i atemptat a agents de l’autoritat, motiu pel qual va ser posat a disposició de la Fiscalia de Menors, que demana que se li prohibeixi acostar-se a menys de 200 metres de la comissaria de Via Laietana i acudir a manifestacions. La llibertat vigilada li suposa reunir-se amb un equip tècnic multidisciplinari.

En canvi, segons explica Crític, la versió de la policia, que no aporta imatges del suposat llançament de llambordes, analitza la protesta com un setge amb persones llençant objectes i persones amb la cara tapada coordinant-se entre elles. La solidaritat amb Guillem ha pres la forma de grup de suport, que farà la primera aparició pública aquest dimarts 5 en una roda de premsa a les 10 del matí a la plaça d’Octavià.

La retenció de dos activistes del Jovent Republicà

Les actuacions policials polèmiques també han tingut presència a Sant Cugat. Segons ha denunciat el Jovent Republicà, dos dels seus militants van ser retinguts pels Mossos d’Esquadra quan els van veure amb una pancarta doblada a la terrassa d’un bar el dia de la cursa DIR Mossos d’Esquadra. Els dos joves es dirigien a la cusa per mostrar el lema “Mossos, prou pallisses. Defenseu-nosˮ.

Segons han explicat en roda de premsa i en la moció aprovada al darrer Ple de Valldoreix, els agents els van apartar, els van identificar i van revisar les seves pertinences. En descobrir les claus d’un cotxe, els van escorcollar el vehicle i els hi van requisar una altra pancarta. Els Mossos d’Esquadra els van retenir durant 50 minuts, temps suficient perquè passés la cursa i no poguessin fer la protesta. Els joves asseguren que estaven disposats a fer la protesta seguint les indicacions dels agents, que no van facilitar el número d’identificació, però no els ho van permetre.

Davant aquest fet, el Jovent Republicà recorda que ha retirat el suport al conseller d’Interior, Miquel Buch, i demana que el cos dels Mossos d’Esquadra compleixi la seva funció de “garant de drets i llibertatsˮ. Presentarà una queixa a l’alcaldessa, Mireia Ingla, que es compromet a demanar un informe sobre el cas. Així mateix, posen el col·lectiu a disposició de qualsevol persona afectada per les actuacions policials dels darrers dies.

Notícies relacionades