El Nobel de la Pau Pérez Esquivel escriu a la UNIPAU en defensa del dret d’autodeterminació

Foto: Asamblea Nacional de Ecuador

L’argentí i premi Nobel de la Pau l’any 1980 Adolfo Pérez Esquivel ha escrit una carta dirigida al president de l’entitat santcugatenca Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU), Arcadi Oliveres, en què s’interessa per la situació política que viu Catalunya. En aquest escrit del 16 d’octubre, el Nobel demana respecte per la diversitat i la convivència, insta al govern espanyol a escoltar la veu del poble “i trobar els camins comuns de respecte mutu” i aposta pel diàleg. Així mateix, recorda que el dret d’autodeterminació està recollit en la Declaració dels Drets Humans i que, per tant, l’Estat ha de respectar. A continuació reproduïm la carta íntegra:

Pérez és un reconegut defensor dels drets humans que a la dècada dels 60 va treballar amb grups llatinoamericans de cristians pacifistes, una tasca que va seguir fent després del cop d’estat militar de Jorge Rafael Videla l’any 1976. Per la seva acció va ser detingut el 1975, 1976 i 1977 a Brasil, Equador i Argentina, on també va ser torturat i retingut sense judici durant 14 mesos. Aquest recorregut el va fer guanyar el Premi Nobel de la pau el 1980. Des del 2003 és president del Consell Honorari de la Fundació llatinoamericana del Servei de Pau i Justícia i de la Lliga Internacional per als Drets Humans i l’Alliberament de les Persones. L’any 2005 va rebre la Medalla d’Honor del Parlament de Catalunya i al 2014 ja es va posicionar a favor de la sobirania catalana signant el manifest Deixin votar els catalans.

En els darrers mesos, a banda del seu posicionament sobre Catalunya, ha estat defensant els pobles originaris de l’Amèrica Llatina davant del que considera una acció repressiva de l’estat nacional contra la comunitat mapuche de Cushamen (Argentina). Aquesta reivindicació va guanyar força amb la desaparició –i posterior troballa del seu cos sense vida– de Santiago Maldonado, un jove de Buenos Aires que va acudir a la regió per solidaritzar-se amb la lluita de l’agrupació Resistencia Ancestral Mapuche, que demanava l’alliberament del seu líder, Facundo Jones Huala, en el marc de la lluita contra la usurpació de terres després que l’empresari italià Luciano Benetton –propietari de la marca United Colors of Benetton– adquirís els terrenys en els quals viu la comunitat mapuche.

Notícies relacionades