L'alcaldessa en les xarxes és la que genera un sentiment més neutral

Foto creada a partir de dues fotografies de diferents fonts. 

En elCugatenc hem analitzat la reputació que tenen els regidors en les xarxes socials i en Internet. No només és important la reputació en els mitjans, sinó que també cal tenir en compte què diuen les xarxes. És clau per saber si comuniquen bé i si els missatges que es donen són correctes. Abans d’endinsar-nos en la qüestió de la reputació, primer hem analitzat els seguidors que els regidors del ple tenen tant a Facebook com a Twitter. No ens hem fixat en el nombre de seguidors que tenen els partits a les xarxes, sinó només els regidors, de forma individual. Cal tenir en compte que les dades no estan actualitzades ja que l’observació en les xarxes es van realitzar els dies 18, 19 i 23 de novembre. Això pot afectar en la variació del nombre de seguidors, “m’agrada”, “amics” i tuits.

Per fer l’anàlisi, a més d’observar el perfil que els regidors tenen tant a Twitter com a Facebook, hem utilitzat eines de monitorització gratuïtes. No hem pogut aprofundir molt en la xarxa de Facebook, ja que les eines per monitoritzar aquesta xarxa precisen d’entrar dins del compte. En l’anàlisi tampoc estan reflectides altres dades com el nombre de favorits, enllaços o hashtags utilitzats.

En Facebook l’única persona que té pàgina (a diferència de perfil personal, una pàgina s’utilitza per perfils d’empresa, comerços o personalitats) és l’alcaldessa Mercè Conesa. La resta de regidors tenen perfils personals. També és la persona, que té més “M’agrada” en aquest cas. En té 5038. El següents que tenen més “amics” i més de 1.000 són Ferran Villaseñor (3032), Damià Calvet (2666), Carles Brugarolas (1630), Pere Soler (1586), Susanna Pellicer (1247) i Mireia Ingla (1015). Hi ha regidors dels quals no es pot veure el nombre d’amics per qüestions de privacitat, és el cas de Joan Puigdomenec, Esther Salat (els dos de Convergència), Èric Gómez (ERC-MES) i Dimitri Defranc (Procés Constituent). Hi ha d’altres que no tenen Facebook com Ignasi Bea i Ramon Piqué (CUP-PC). El menys actiu en aquesta xarxa és Sergio Blázquez, que només té tres publicacions i són del 2012. Aquí cap fer-se la següent pregunta. Si Ciutadans és tercera força en el ple amb el mateix nombre de regidors que ERC-MES, per què cap dels seus regidors està entre els primers en quant a nombre d’”amics”? Pere Soler, en canvi, sent l’únic regidor del PSC, sí que està entre els que té més “amics”.

Pel que fa a Twitter, tots els regidors i l’alcaldessa tenen compte en aquesta xarxa. El que fa més temps que està actiu en aquesta xarxa és Ramon Gutiérrez (ICV-EUiA), que està des del 2008. Seguidament van Esther Salat i Joan Puigdomenec, que tenen compte des del 2009. La majoria de regidors van obrir compte al 2010. Hi ha d’altres que ho van fer en el 2011, 2012 i 2013. També hi ha que no tenen indicat quan es van unir a la xarxa de l’ocellet.

La regidora menys activa en aquesta xarxa és Susanna Pellicer (CDC), que no piula des del maig del 2014 i només ha fet 51 tuits. Seguidament van Roser Casamitjana (ICV-EUiA), que no tuiteja des del 20 de setembre, i Ramon Piqué (CUP-MES) tampoc és gaire actiu - la seva última piulada és del 7 de novembre.

Eloi Rovira (CDC), Ignasi Bea (CUP-MES), Ferran Villaseñor (ERC-MES), Núria Gibert (CUP-MES) Pere Soler (PSC), Joana Barbany (CDC) i Carles Brugarolas (CDC) són els que més han piulat. L’alcaldessa és la número 12 de la llista pel que fa a nombre tuits. Els regidors de Ciutadans tornen a estar entre els que menys piulades han fet, juntament amb Roser Casamitjana, Álvaro Benejam i altres regidors de CDC.

Si tenim en compte els tres criteris de nombre de tuits, seguidors i any d’inici en la xarxa, els que tenen més seguidors que piulades són l’alcaldessa, Susanna Pellicer, Ramon Piqué i Roser Casamitjana. Els que tenen un nombre més o menys igual de seguidors que de tuits són Damià Calvet i Esther Salat.

Destaca el cas de Susanna Pellicer, tot i ser la regidora que menys piulades ha fet (51), té més de 400 seguidors, això vol dir que hi ha interès en seguir-la. En canvi, Mayte Pérez y Joan Puigdomenec, tot i tenir més de 1.000 tuits i 2.000 respectivament, tenen pocs seguidors. Cristina Paraira té un nombre de piulades semblant al de Mayte Pérez, però té el doble de seguidors.

Pel que fa als membres de la CUP-PC, tot i tenir diferent nombre de seguidors, entre els quatre  fan una mitjana d’un poc més de 1.000 seguidors.

En el cas de Ciutadans, el portaveu del grup Aldo Ciprian i el regidor Sergio Blázquez la relació entre el nombre de tuits i seguidors no és dolenta. La regidora Munia Fernández-Jordán té més de 2.000 piulades, però el seu nombre de seguidors no arriba als 400.

Èric Gómez, tot i tenir menys tuits i haver-se afegit prop d’un any més tard que la portaveu del grup ERC-MES, Mireia Ingla, té més seguidors, malgrat la diferència en nombre de followers no és gaire. Ferran Villaseñor ha fet més de 5.000 piulades i té 1217 seguidors.

En el cas del portaveu socialista Pere Soler l’escletxa entre tuits i seguidors també és considerable. Ha escrit més 5.000 tuits i no arriba als 900 seguidors.

El portaveu del Partit Popular, Álvaro Benejam, té gairebé 800 seguidors i ha fet gairebé 2.000 tuits des de que es va unir en aquesta xarxa el 2013.

El grau d’influència

To i que aquestes dades es van analitzar el dia 23 d’aquest mes, aquesta dada tendeix a ser més estàtica i a no variar tant.

Per poder analitzar-ho cal tenir compte en aquesta eina, i només 8 dels 25 participants en el Ple en tenen. L’alcaldessa es troba en les que no l’empren. Tampoc l’utilitzen els regidors de PSC, CUP-PC i ICV-EUiA.

Damià Calvet té  62 punts, Eloi Rovira té 59, Joana Barbany i Aldo Ciprian 54, Mireia Ingla 46, Álvaro Benejam 44 i Ferran Villaseñor 43 punts. Per tant, la diferència entre el que més Klout té i el que menys és de 19 punts.

El sentiment

Vol dir que per valorar la reputació, hem monitoritzat els comentaris per analitzar si aquests eren positius, negatius o neutres i així saber quina és la reputació general. Per fer aquest anàlisi s’ha utilitzat dues eines.

En Topsy indica que tots els regidors tenen un “sentiment” de 50% negatiu - 50% positiu, menys la Mayte Pérez que indica que no apareixen resultats.

En Social Mention només s’han trobar resultat d’11 regidors i l’alcaldessa. Aquests són resultats. Cal tenir en compte que aquestes eines no tenen en compte les ironies i per tant, compta com a positiu un comentari que potser és negatiu en realitat.

Damià Calvet té un “sentiment” de 6 positiu sobre 0 negatiu, i un 59 de neutral.

Carmela Fortuny té un sentiment de o positiu sobre 1 negatiu, i un 58 neutre.

Aldo Ciprián té un sentiment de 4 positiu sobre 0 negatiu, i un 50 de neutre

L’alcaldessa Mercè Conesa té un sentiment d’1 positiu sobre 0 negatiu, i 92 de neutre

Dimitri Defranc té 1 de positiu sobre 0 negatiu, i un 12 neutral

Ferràn Villaseñor té un sentiment de 0:0, i un 44 de comentaris neutrals.

Joan Puigdomenec té un sentiment de 5 positius sobre 0 negatius, i un 9 de comentaris neutrals.

Mayte Pérez té uns sentiment de 0:0, i un 67 de comentaris de caràcter neutre.

Mireia Ingla té un sentiment de 0:0, i 99 de comentaris neutres.

Núria Gibert té un 0:0, i 33 comentaris de caràcter neutre.

Esther Salat té uns sentiment de 0:0, i 12 comentaris de caràcter neutral.

Pere Soler té uns sentiment de 0:0, i 48 comentaris neutrals.

Notícies relacionades