De tortugues, llibertat i mort

A la majoria de persones ens agraden els animals, sentim curiositat per ells, gaudim de la seva companyia, els observem, hi juguem, etc. És natural, és bonic i, a vegades, és la seva condemna. Moltes són les espècies que pateixen la desgràcia d’haver captat el nostre interès, per exemple ocells, petits mamífers i rèptils. Avui parlaré de les tortugues.

Fa uns dies van començar les obres de l’estany de la Guinardera (per a molts el llac de l’Eroski). En aquell indret hi ha milers de peixos i centenars de tortugues entre d’altres animals. Podria semblar que és una bona notícia i que és un espai ple de vida però de fet és un espai ple de mort. Moltes persones compren tortugues i passat un temps decideixen que un llac sembla millor espai per a que hi visquin en llibertat i siguin felices. Res més lluny de la realitat. Moltes de les tortugues abandonades allà, moriran sacrificades als pocs mesos. Per què? Perquè són considerades una espècie exòtica invasora i, en aquest país, quan aquests animals es troben a la natura es maten sense massa miraments. Cada cert temps es fa una “neteja” del llac i les tortugues són retirades i després... Després ja us he explicat què passa.

I ara les bones notícies, la solució al problema és molt simple: NO COMPRIS ANIMALS. Vols gaudir d’ells? Ves al centres de recuperació de fauna, fes voluntariat en santuaris i protectores, mira documentals, compra un llibre i aprèn més sobre la seva naturalesa, viatja i observa’ls en els seus lloc d’origen. Ho fas per què als teus fills els agradaria molt? Recorda que no són una joguina, són éssers que senten amb les seves necessitats i la seva complexitat, que creixen i que tenen dret a una bona vida (i poden viure moltíssims anys). Que ho has meditat bé i vols compartir la teva vida amb una tortuga? No compris, és un negoci que ve amb molt patiment i mort. Ves a un centre de recuperació i adopta’n una que ho necessiti. Que tens una tortuga i no pots (o no vols) fer-te’n càrrec més temps? És una llàstima que a la teva vida ja no hi hagi espai per aquest membre de la família però si has arribat a aquest punt, no l’abandonis en un llac. Porta-la al CRARC (Centre de Recuperació de Rèptils i Ambifis de Catalunya). Allà la podràs apadrinar, xipar i assegurar-te que no és sacrificada.

I ja que hi som, recorda que abandonar animals considerats exòtics invasors, comporta unes sancions econòmiques que van dels 3.000 als 2.000.000 d’euros. Per pensar-s’ho, oi?

Marta Guàrdia Llorens, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades