Temps d'ampliar el cercle

Són temps difícils, no hi ha dubte. El coronavirus ens deixa una fotografia difícil de mirar. Ens hem vist obligats a canviar rutines i hàbits, hem deixat de veure la família, els amics, companys de feina i veïns. Hem canviat la forma de consumir, de passejar, d’entretenir-nos. Hem penjat arcs de Sant Martí a les finestres i hem sortit a aplaudir i a ballar als balcons. Ens hem horroritzat amb les xifres que els mitjans de comunicació ens feien arribar. Hem creat xarxes de suport i voluntariat per ajudar a aquells qui més ho necessiten i hem sofert, directa o indirectament, el patiment o la pèrdua d’algú.

Si obrim pla, en aquesta imatge també hi apareixen altres damnificats que s’han vist afectats indirectament per aquests canvis. Parlo dels (altres) animals que conviuen amb nosaltres a casa i al nostre entorn. Molts hem vist imatges de coloms famèlics perseguint a persones que sortien a fer la compra i senglars passejant al centre de Barcelona. Són només alguns exemples que ens fan saltar l’alarma. Algunes coses que podem fer per ells:

- Molts ocells que han vist minvada la seva font d’aliment (nosaltres) i ara no troben recursos en pobles i ciutats tancats i sense vida. Podem ajudar-los posant menjadores amb llavors i cereals (mill, blat de moro, civada, lli, llenties vermelles, escaiola, pèsols, etc.) i abeuradors a jardins, balcons i finestres.

- Alguns senglars entren a les ciutats buides d’activitat. No els doneu menjar a la ciutat perquè fent-ho els acostumeu a seguir venint i quan l’activitat es reprengui moriran atropellats o sacrificats per l’administració.

- Hi ha colònies de gats que han deixat de rebre aliment i aigua perquè les seves responsables han estat afectades per la malaltia. Si ets alimentadora i et trobes en aquesta situació, contacta amb l’Ajuntament de Sant Cugat o la PAS (Plataforma Animalista de Sant Cugat). Si ets alimentadora i segueixes anant a alimentar alguna colònia, demana a l’Ajuntament una acreditació especial per evitar malentesos amb les autoritats. Recordeu que alimentar colònies és permès inclús en aquest estat d’alarma.

- Aquests dies tenim més temps per compartir amb els nostres companys de quatre potes però no a totes les llars se’ls estima. Si des de casa sents o presencies maltractament a animals: grava, fes fotos i truca immediatament a la policia (si s’està cometent un delicte en aquell moment i hi ha indicis clars, tenen potestat per entrar la llar sense autorització del propietari ni ordre judicial). I, per descomptat, sempre pots demanar assessorament a les entitats animalistes de la teva ciutat.

- Coneixes algun cas de persones que han hagut de ser ingressades i han deixat a casa seva animals desemparats? Gats, gossos, ocells, conills, fures, peixos, etc. Si és així, contacta urgentment amb l’Ajuntament i entitats com la PAS per activar plans d’ajut que puguin garantir que seran atesos.

- Si quan vas a comprar o ets d’aquelles persones que encara han d’acudir a la feina i veus algun animal perdut, malferit o en perill, si us plau, fes el que estigui a la teva mà per ajudar-lo. Amb la teva intervenció podries salvar-li la vida. Quan no et sigui possible, recorda que les entitats animalistes de la teva ciutat poden intentar ajudar amb la seva xarxa de voluntariat. En qualsevol cas, no passis de llarg.

- Si convius amb animals que han vist afectades les seves rutines, com per exemple passa amb els gossos i alguns gats, ajuda’ls a passar millor aquests dies amb jocs, estimulació olfactiva, enriquint el seu espai, dedicant-los temps de qualitat a casa, etc.

La nostra activitat té una repercussió directa sobre els altres animals i l’entorn. Mirem d’ampliar el nostre cercle de compassió envers ells. Aquests dies són un bon moment per reflexionar i repensar la nostra relació amb ells, també amb aquells que estan considerats animals de consum, d’entreteniment, d’experimentació... Potser el confiament és una oportunitat per agafar noves perspectives i empatitzar amb les seves vides eternament confinades i privades de llibertat. Aquests dies, cuideu-vos i cuideu-los.

Marta Guàrdia, PAS (Plataforma Animalista de Sant Cugat)

Notícies relacionades