Llei de protecció animal: un primer pas, incipient, però rellevant

Recorda que elCugatenc és possible gràcies a les subscripcions
Tu també pots donar-li suport per 5 euros al mes Subscriu-t'hi

Després d’anys reclamant una molt necessària Llei que estableixi bases i paràmetres legals estatals en relació a la protecció i el benestar animal, s’ha presentat recentment l’avantprojecte de la Llei de Protecció i Drets dels Animals.

D’acord amb l’avantprojecte, la Llei tindrà per objectiu fixar un marc comú de drets i obligacions amb els animals, establint mecanismes per a la seva protecció i per, entre d’altres propòsits, prevenir l’alt grau d’abandonament d’animals que es dona a tot Espanya. Fins ara, nombroses Comunitats Autònomes havien aprovat legislació pròpia en aquesta matèria, essent necessari establir unes bases comunes.

El seu contingut recull punts de gran importància i valor pel respecte del benestar i dels Drets animals, tals com el sacrifici zero, la prohibició de la cria d’animals per particulars, l’abolició de la classificació de determinades races de gossos com a “potencialment perilloses” i la redefinició i reelaboració del control d’aquests cans, el control de la tinença d’animals i la fundació d’un registre nacional de protecció animal (en el que també es recolliran les inhabilitacions per la seva tinença) i la constitució d’un Fons per a la Protecció Animal per la dotació de les Administracions Públiques de finançament destinat a polítiques en matèria de protecció animal, al que també es destinaran tota la recaptació procedent de la comissió d’infraccions contra fauna i animals “domèstics”. Es prohibeixen les competicions de tir al colomí, baralles entre animals (baralles de galls, entre d’altres) i els espectacles de circ i atraccions firals amb animals silvestres.

Tanmateix, el text no està exempt de polèmica ni de punts controvertits, i és que tot i que a la presentació de l’avantprojecte s’indiqui que la Llei implicarà els Poders Públics i la ciutadania en el respecte de tots els animals (de tots, cito literalment), determinades espècies i pràctiques en són excloses. No em refereixo evidentment als mal anomenats “animals de consum”, els Drets i la dignitat dels quals trigaran anys (sinó dècades) a ser realment reconeguts i equiparats a la de la resta; els bous són uns dels grans “oblidats” en aquest text. Entre cometes, perquè la seva exclusió ha estat intencionada i justificada: i és que segons fonts del Ministeri de Drets Socials, la seva regulació i possible prohibició podria comportar grans dificultats per a l’aprovació de la Llei, raó per la qual s’ha optat per excloure la tauromàquia, tal com ocorre amb altres pràctiques, com la caça o la pesca. Tampoc es prohibeix el seu ús a romeries o cavalcades, tot i que es regulen.

Encara que pugui arribar a ser comprensible que determinades activitats en les que s’empren animals (i se n’abusa) no s’incloguin en aquest text, a fi de garantir la seva aprovació, la tramitació d’aquest avantprojecte hauria d’anar acompanyada, de forma paral·lela i imprescindible, per l’elaboració d’un nou text legal que abordi aquestes pràctiques, en el que s’elabori un treball exhaustiu per aconseguir la seva final aprovació.

Així, aquest avantprojecte i futura Llei esdevindrà de gran importància per establir una regulació bàsica i general dels Drets dels Animals i el seu Benestar, i tot i que l’hem de celebrar, hem de ser igualment crítics amb el seu contingut i especialment amb les seves mancances, i reclamar la necessitat d’aprofundir i ampliar el reconeixement i la regulació dels Drets dels Animals, el seu Benestar i la seva Dignitat.

Andrea Xaxo, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades