L’animal, una oportunitat d’aprenentatge

Els animals ens ajuden a connectar amb la natura, i aquest contacte reforça l’equilibri del nostre cos i de la nostra ment.  És per aquesta raó que conviure amb un animal pot resultat molt beneficiós per les nenes i els nens. A nivell educatiu és un suport més a tenir en compte ja que tenir una mascota implica assumir una responsabilitat: la de tenir cura de l’animal.

Els nens i nenes que es relacionen amb els animals gaudeixen d’un vincle afectiu que fa millorar l’empatia i al mateix temps la seva responsabilitat. Diversos experts i estudis han arribat a la conclusió que una relació d’amistat amb una altra espècie, és tota una experiència que afavoreix i reforça la gestió de les pròpies emocions.

Segons estudis de la relació entre animals i infants, el 94% d’aquests se senten millor amb un animal ben a prop.

Podem enumerar infinits beneficis de tenir vincles amb els animals: ens aporten companyia, ens entretenen, ens ensenyen a ser responsables, aporten alegria, milloren l’autoestima, i sobretot ensenyen als nens a estimar i a respectar les diferències.

Hi ha investigacions que han demostrat que els animals poden ajudar a lluitar contra la solitud, la depressió i l’ansietat. El contacte amb un animal pot comportar efectes tranquil·litzadors a més d’un descens de la pressió arterial i de la freqüència cardíaca.

Els animals són un sistema d’amor incondicional, companys càlids i afectuosos que estan sempre atens. Són una font de relaxació, i també de diversió, sempre a prop. Les demandes dels animals, són simples i sense gaires complicacions, és per això que els animals de companyia són companys fidels dels nens i nenes. Els beneficis dels animals han fet que s’utilitzin en diverses institucions com els gossos d’assistències, la zooteràpia o teràpies assistides amb animals.

Els animals donen un reconeixement incondicional, són bons exemples pels nens, pel seu aprenentatge per a ser millors persones.

Es diu que fins els 3 anys un nen no sent empatia pels animals. L’empatia es va desenvolupant durant un temps i depèn de l’educació que estigui rebent el nen/a. D’aquesta manera, el nen pot arribar a ser capaç de posar-se a la pell de l’animal, d’un ésser d’una altra espècie el que l’aportarà una experiència enriquidora.

Conviure amb els animals fa que els nens i nenes gaudeixin d’un gran coneixement de la natura i comencin a tenir consciència ecològica.

Bibiana Navarro i Argelich, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades