La nit de revella, un malson pels animals

Cada cop tenim més a la vora la revetlla de Sant Joan, una nit que marca l’inici de l’estiu i en la que els carrers s’omplen de gent, festa i, sobretot, soroll. És una data que molta gent espera amb impaciència per poder sortir amb amics o família a tirar petards i coets, amb tota la il·lusió del món, i possiblement sense pensar en les terribles conseqüències que aquesta nit comporta. 

Quants gossos o gats amb por als petards coneixem? Animals que, durant la revetlla, busquen desesperadament un lloc on poder refugiar-se d’uns sorolls que ni tan sols entenen, arribant fins i tot a patir tremolors o taquicàrdia. Tot això, és clar, mentre la gent és als carrers rient i passant una gran nit. La veritat és que aquesta celebració, plena de diversió i alegria per uns, suposa un malson per molts altres. 

A més, tampoc podem obviar aquells animals que no viuen dins de cases, sinó que es troben al nostre voltant sense que els veiem. La fauna salvatge, ja sigui en entorns urbans o no, es troba en una situació d’exposició directa a la pirotècnia, sense lloc on refugiar-se de les explosions que es produeixen al llarg de la nit. N’és un exemple el cas dels ocells, que pateixen un enorme trasbals per culpa dels forts sorolls. Els petards i coets els causen un pànic i estrès tan fort que, fugint de les explosions, poden arribar a haver d’abandonar el seu refugi, deixant les cries desemparades.  

Juntament amb els ocells hi ha moltíssims més animals que, any rere any, es veuen greument afectats per la pirotècnia de la revetlla, arribant fins i tot a causar-ne la mort. Possiblement no en som conscients, però cada cop que decidim encendre la metxa d’un petard o d’un coet, estem a punt de causar patiment a animals que en aquell moment ni tan sols veiem. L’emoció que ens causa llençar coets ben lluny per després escoltar l’explosió (que sentim tantes vegades al llarg de la nit), una diversió que no dura més de deu segons, implica hores de terror d’un altre ésser viu. 

És cert que ara mateix sembla molt complicat arribar a un punt en el que ja no es tirin petards, però és responsabilitat nostra que, si ens agrada sentir els ocellets, ens agrada gaudir de la fauna del nostre municipi i ens agraden els animals en general (gats, gossos, cavalls, ocells, conills, eriçons, etc,) i no els desitgem cap mal ni patiment, el que ens hem de plantejar és si, tenint en compte tot això, val la pena llençar petards. No és obvia la resposta?

Eli Capdevila, voluntària de la Plataforma Animalista Sant Cugat

 

Notícies relacionades