La COVID-19 també contamina

Fa ja força temps que totes les entitats ambientalistes ens van advertint de l'amenaça que representa per als oceans i la vida marina la contaminació plàstica. Cada any arriben als oceans 13 milions de tones de plàstic. La Mediterrània rep anualment 570.000 tones de plàstic, una quantitat equivalent a llançar 33.800 ampolles de plàstic per minut a la mar. Aquestes xifres creixen substancialment amb la pandèmia del coronavirus. Amb una vida útil de centenars d'anys, les màscares, que contenen polipropilè, són literalment una bomba de rellotgeria per a la fauna i el nostre planeta.

Cal actuar ja, cal incitar la població a canviar els hàbits i optar per les màscares de tela reutilitzables i a deixar els guants de làtex per rentades de mans més freqüents. Les alternatives existeixen i el plàstic no és la solució per a protegir-nos de la COVID-19.

Fins i tot podem trobar ja al nostre vocabulari les anomenades "escombraries Covid", habituals a les platges de moltes costes de la Mediterrània: dotzenes de guants, màscares i ampolles de desinfectant de mà barrejades amb els gots d'un sol ús i llaunes d'alumini.

L'altre dia llegia que fins i tot a unes illes deshabitades i molt allunyades de la zona de Hong Kong s'hi havia trobat gran quantitat de mascaretes d'un sol ús, això em recorda les "famoses", malauradament, illes de plàstics que ronden per diversos llocs del planeta... patètic tot plegat!

Aquest nou tipus de contaminació podria tornar-se omnipresent si milions de persones a tot el món decideixen recórrer a plàstics d'un sol ús per combatre el coronavirus.

Segons Greenpeace, a més de contaminar el medi ambient, suposen una amenaça per als rius i els oceans, ja que les pluges i el vent les poden arrossegar fins a acabar al mar i un cop allà posar en perill la fauna marina que les confon per aliment.

Bibiana Navarro i Argelich

 

PAS SANT CUGAT

Notícies relacionades