Estiu 2018: Un turisme conscient

Aquest any faré unes senyores vacances. Celebro haver acabat els estudis, aconseguit titulacions, i la fi d’una etapa; per sobre de tot, celebro la vida, el present, l’ara. I avui, de fet, celebro el meu aniversari; moltes coses a festejar. I sortir de casa uns dies sembla la millor opció per a fer-ho. Milers de destins ideals, mediterranis, tropicals, exòtics, tradicionals, tots ells diferents, i tots ells amb un punt en comú: les atraccions turístiques amb animals.

Passejos en camell sobre dunes en paisatges desèrtics, rutes per la selva a lloms d’elefants, alletar o acariciar un tigre, nedar entre dofins en tancats instal·lats al mar, assistir a circs amb animals, fer-se una foto amb un lloro a l’espatlla, i moltes d’altres ofertes en què el turista, embaladit per la seva originalitat i per la possibilitat d’establir contacte amb animals majoritàriament salvatges, accepta participar de bon grat: i és que mostrar a les xarxes socials fotografies on surts muntant un estruç, agafant una estrella de mar, o nedant amb taurons –que han estat atrets amb menjar– és gairebé irresistible.

Però l’amor pels animals va més enllà d’aprofitar qualsevol oportunitat per tenir contacte amb ells, i exigeix reflexionar sobre les condicions en què viuen, i la manera com s’ha aconseguit amansar-los; i la resposta a aquestes preguntes no acostuma a ser la desitjada. Independentment de la riquesa i el reconeixement de drets als animals del país en què es dugui a terme aquesta activitat, el tracte que reben els animals sotmesos a ser un reclam turístic no s’adequa a les seves necessitats, així com tampoc l’activitat en sí: i és que cal parar a pensar que els dromedaris no “serveixen” per transportar persones, ni els dofins per viure tancats, nedar i fer salts amb nosaltres, ni els tigres per viure en gàbies i ser acariciats; els animals no han arribat a aquest món per ser-nos útils, per dur a terme cap tasca al servei de la humanitat: existeixen pel sol fet de fer-ho, i cap dret natural ens permet decidir sobre la seva “utilitat” en la nostra societat.

Animalistes, la pròpia PAS, i moltes altres persones i organitzacions treballem per fugir d’aquesta concepció basada en la utilitat animal, i aconseguir un major reconeixement dels seus drets, una tasca que en efecte, recau en el poder legislatiu; tanmateix, està a les nostres mans fer petits canvis, petits actes que ens duguin a portar una vida més ètica, més conscient, i més allunyada del maltractament animal, per treballar en un món millor, per a nosaltres, i per a ells. I evitar participar en aquest tipus d’activitats és fonamental per aconseguir-ho.

Aquest turisme conscient no implica evitar qualsevol tipus de contacte animal, doncs existeixen nombroses alternatives a les activitats turístiques basades en el maltractament animal o en l’alteració del seus cicles naturals, que ens permeten gaudir-ne en el seu estat més salvatge i alhora col·laborar amb aquelles organitzacions que fan possible un turisme respectuós amb el seu benestar i la seva llibertat. Tan sols cal fer una breu cerca, per adonar-nos que hi ha milers de persones al món preocupades per aquesta trista realitat, que treballen dia a dia per canviar-la, i ens ofereixen establir un contacte amb animals preservant en tot moment la seva dignitat i el seu estat natural.

Aquest estiu, avui, vull celebrar, celebrar que aquestes vacances siguem més els turistes amics dels animals, els turistes conscients.

Andrea Xaxo, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades