Els gats no ens transmeten la COVID-19

Des de que tot aquest malson ha començat, han sorgit informacions diverses relacionades amb els gats i el risc de contagi de la COVID-19 , sovint poc precises i amb tints sensacionalistes que, a base de titulars fàcils i alarmistes, causen pànic i desinformació.
Per deixar-ho clar: els gats NO poden contagiar-nos el COVID-19. El Negrito, L’últim gat que ha estat protagonista d’alguns d’aquests titulars, va morir per causa de diverses patologies prèvies que patia. La simptomatologia que presentava quan va ser ingressat NO tenia per causa el COVID-19. En fer la necròpsia es va trobar de forma fortuïta una petita càrrega viral (anecdòtica).

No hi ha ambigüitats, els gats NO ens poden contagiar a nosaltres. Repeteixo per si no ha quedat clar encara, NO hi ha evidències científiques que els gats ens puguin contagiar el COVID-19. Els 6 casos detectats arreu del món de gats amb COVID-19, la càrrega viral dels quals era molt baixa, convivien amb persones infectades. Això vol dir que, en tot cas, és a ells a qui hem de protegir de nosaltres i no a l’inrevés. Aquells que tenim la sort de conviure amb gats sabem com costa resistir-se als seus encants, però si som positius a coronavirus hem de procurar establir mesures que els protegeixin: evitem tan com puguem el contacte amb ells; si els hem de tocar, rentem-nos les mans abans; evitem fer-los petons; procurem establir una zona neta per a ells. Si estàs malat per coronavirus i, per la gravetat de la teva malaltia o manca de les condicions necessàries, no pots tenir-ne cura i no tens ningú de confiança que t’ajudi, contacta amb les entitats animalistes, protectores o amb l’ajuntament de la teva ciutat.

Siguem responsables quan escrivim notícies però també quan les llegim. No ens quedem amb titulars escandalosos àvids de lectors, anem a les fonts d’experts com col·legis de veterinaris o associacions com l’AVEPA (www.avepa.org). No fomentem, amb la nostra ignorància o les nostres pors infundades, l’abandonament de gats perquè de fet, ells són les víctimes.

Marta Guàrdia Llorens
PAS, Plataforma Animalista de Sant Cugat

Notícies relacionades