Coronavirus: Els animals de casa no són font de transmissió

Als mitjans de comunicació ens parlen molt de les recomanacions, restriccions i normes pels humans però en sentim poc de com afecta als altres membres de la família. Totes les unitats familiars pluri-espècie tingueu en compte que els canvis de rutines també afecten als altres membres de casa no humans.

 Primer i més important

El Consell de Col·legis Veterinaris de Catalunya (CCVC) fa una crida a la calma, afirmant que no hi ha cap evidència de que els animals que viuen amb nosaltres siguin portadors o transmissors del coronavirus causant de la COVID-19, el SARS-CoV-2.

És més, el Veterinari i catedràtic de la UAB així com investigador del Centre de Investigació de Salud Animal (CReSA), Joaquin Segalés, explica el següent en relació a una noticia que va sorgir d’un gos a Hong Kong que NO estava infectat del nou coronavirus:

“El positiu lleu indica que hi havia restes víriques, com les que es podrien trobar en la superfície d’una taula, però no significa que el virus hagi infectat l’animal ni tampoc que l’animal pugui contagiar. Perquè es produeixi el contagi, el virus ha de trobar-se en una quantitat determinada i amb freqüència no són prou elevades per a infectar. Per tant: l’animal no estava infectat pel virus ni tampoc podia contagiar. Una vegada més, aprofitem per fer una crida al seny i recordar que el animals de casa tenen un paper aparentment irrellevant en l’epidèmia”. [Font: Web del Col·legi de Veterinaris de Catalunya].

Informació d’interès

Totes les visites al veterinari que no siguin urgents millor reprogramar-les. Si teniu una urgència podreu portar-los al veterinari. Els veterinaris formen part del sistema sanitari i per tant podran romandre oberts prenent les mesures de prevenció aplicables a altres centres sanitaris. El Col·legi Oficial de Veterinaris de Barcelona, recomana demanar cita prèvia abans d’acudir al veterinari per evitar acumulació de persones a la sala d’espera i que l’animal que va al veterinari vagi acompanyat d’una sola persona.

En especial en el cas dels gossos que hagin de sortir de casa, ho podeu continuar fent però eviteu les reunions amb altres persones, passegeu-los pel carrer, pel parc o per la muntanya. Si heu estat diagnosticats positius, consulteu la pàgina de Col·legi de Veterinaris respecte a les recomanacions si teniu un gos al vostre càrrec i l’heu de treure a passejar.

Les botigues que venen menjar pels animals tenen permès obrir igual que els supermercats, per tant no patiu que menjar per ells en podreu continuar comprant. No anem a passejar a les botigues, anem a comprar i tornem a casa. S’aconsella comprar per un parell de setmanes per evitar les sortides repetides i sobrecarregar les botigues.

Aprofiteu també a casa, encara més si teniu nens, dedicar temps a interactuar respectuosament amb ells. Podeu utilitzar joguines, pilotes, jugar a amagar-se, posar-los el menjar i netejar el seu entorn. Podeu llegir-los un conte o un llibre relaxats al sofà, o compartir lloc davant la tele metre els acaroneu. Això també és una activitat per omplir el temps dels petits i ells estaran encantats!

Notícies relacionades