1 de febrer, Dia Mundial del Llebrer

S’estima que cada any s'abandonen a 150.000 animals, un terç d'ells llebrers. Aquest és el principal motiu pel qual s'ha creat el Dia Mundial del Llebrer, una jornada per denunciar la difícil situació en què es troba immersa aquesta meravellosa espècie.

Els llebrers o més coneguts per a tots com “galgos” són gossos tranquils, nobles, nets, intel·ligents, afectuosos i, per descomptat, elegants. A més, són dormilegues, tenen un caràcter molt sociable i els encanta jugar amb altres gossos i córrer a tota velocitat. Malauradament, però, són una de les races més castigades del nostre país. La immensa majoria dels gossos porten a l'esquena un passat tràgic marcat pel maltractament i l'abandonament.

La velocitat dels llebrers, que poden arribar fins als 60 quilòmetres per hora, així com el seu privilegiat sentit de la vista, els converteix en espècies úniques i de gran interès per als caçadors. No obstant, quan perden la seva 'efectivitat' i, en definitiva, deixen de ser útils com a eines de caça o corredor de carreres, són abandonats o en el pitjor dels casos sacrificats de la forma més cruel: penjats en arbres, matats a trets o llançats a un pou. Se'ls abandona simplement quan tenen una pota trencada perquè no poden caçar de nou.

Segons el PACMA (el partit polític espanyol que treballa pels drets dels animals, la defensa del medi ambient i la justícia social), Espanya és l'únic país de la Unió Europea que permet la caça amb llebrers, l'única modalitat de caça on els animals fustiguen i maten les preses directament. A França, aquest tipus de caça està prohibit des de 1844. Per poder dur a terme aquesta cruel pràctica, els animals són sotmesos a duríssims entrenaments per provar la seva resistència i fortalesa.

Aquests són només alguns dels motius pels quals moltes associacions d'Espanya uneixen esforços per demanar una segona oportunitat per als llebrers, uns animals que poden ser uns fantàstics companys de vida. El dia escollit per celebrar el Dia Mundial del Llebrer no és aleatori. Es tracta de l'1 de febrer, data que marca el final de la temporada de caça i, per tant, l'inici del calvari per a molts d'ells.

Bibiana Navarro, membre de la Plataforma Animalista (PAS)

Notícies relacionades