Un nou renéixer pel Leonardo

Des del 24 d’octubre fins al 24 de febrer de l’any 2020, La Mona Lisa lluirà el seu somriure amb plenitud, ja que estarà acompanyada per més d’un centenar d’obres del mestre italià. La capital francesa acull una espectacular retrospectiva que posa el fermall d’or en el 500 aniversari de la mort del que va ser el pintor, anatomista, inventor, escultor, escriptor, arquitecte, enginyer… més rellevant del renaixement, Leonardo di ser Piero da Vinci. El Louvre Museum ha tardat una dècada a preparar i organitzar, “Leonardo Da Vinci”, una fenomenal exposició en la qual veurem un gran nombre d’obres del renaixentista, reunides per primera i última vegada.

Una gran part del treball d’aquest polifacètic personatge, ha estat exposada junt amb les obres que el Louvre Museum té en propietat com La Gioconda, un dels retrats més universals i, sobretot, enigmàtics de la història. El préstec reuneix 120 peces; un llegat de gran importància artística portat des dels diferents museus i les col·leccions privades de tot el món. En aquesta extraordinària mostra temporal trobarem dibuixos, manuscrits, olis i un llarg etcètera.

Leonardo, nascut a Vinci el 1452, va ser un dels genis més importants, per no dir el més rellevant del renaixement europeu. Contemporani de Miquel Àngel, Sandro Botticelli i Rafael, les seves primeres passes van ser en el taller del mestre Andrea Verrochio desplegant el seu talent per a la pintura i l’enginyeria. Aquest prolífer artista comptava amb tan sols 20 anys quan es va independitzar i va muntar el seu propi taller, el qual va ser acceptat en el gremi d’artistes de Florència. Això va permetre obrir-li les portes a encàrrecs artístics dels homes influents d’Itàlia.

En Leonardo, de la mà de la família Medici que el va recomanar al duc de Milà, Ludovico Sforza, va estar al seu servei durant disset anys com a artista i científic. Va tornar a Florència per treballar com a investigador i enginyer militar; període que també li serviria per aprofundir en els seus coneixements d’anatomia amb disseccions de cadàvers. El seu famós “Home de Vitruvi” és un estudi basat en les proporcions ideals de l’ésser humà. Leonardo, també va innovar en l’anomenada pintura científica, creant l’sfumato (una tècnica de difuminat per a donar aire i guanyar misteri en l’escena) i endinsar-se en el clarobscur.

Da Vinci va ser pioner en una infinitat de disciplines, però potser la faceta que més crida l’atenció sigui la d’inventor. Entre tots els seus invents està l’esbós d’un artefacte del que ara seria una bicicleta, també va idear una màquina voladora amb grans ales i una altra molt semblant a l’helicòpter, el disseny del primer automòbil amb volant i fre, la invenció de la primera calculadora mecànica i inclús un pont que es podia transportar. Aquests i altres artefactes van ser dissenyats pel geni italià i aquestes idees es van materialitzar en els següents segles.

Entre el 1506 i el 1513, el mestre va tornar a Milà… Durant aquests anys va viatjar per Itàlia i va acabar instal·lant-se per un temps a la capital. Allà va augmentar i aprofundir en les seves facetes de pintor, investigador i enginyer militar. A causa dels pocs encàrrecs que rebia i a les duríssimes competències amb Miquel Àngel, Ghirlandaio, Botticelli o Perugino, els quals treballaven a les ordres del Papa Sixt IV a la Capella Sixtina, es va traslladar a França al costat del rei Francesc I. Acollit en el Castell de Clos-Lucé, en Amboise, Leonardo Da Vinci, va seguir amb les seves investigacions i invents fins que una paràlisi li va afectar les mans. El 2 de maig de 1519, el geni per excel·lència del renaixement, va quedar adormit per no despertar-se mai més.

París li rendeix homenatge amb la magnífica exposició “Leonardo da Vinci”, que pretén apropar-nos a l’univers únic d’aquest gran artista, científic, inventor i alquimista italià.

Què són 500 anys per un nou renéixer, amic Leonardo?

Pili Egea, escriptora i estudiant d'Història de l'Art

Notícies relacionades