Tots els dies haurien de ser Sant Jordi

"¡Libros! ¡Libros! He aquí una palabra mágica que equivale a decir: amor, amor". Aquestes paraules eren recitades als quatre vents pel poeta Federico García Lorca en un país que patia d'alfabetització i on saber llegir era cosa d'afortunats. Diverses dècades després, en aquest mateix país, per fi, ple d'afortunats segueixo pensant com Lorca. Els llibres són amor, els llibres són educació, els llibres són cultura... Són finestres per observar i aprendre. Són miralls en què pots veure't reflectit.

A causa de la meva Paràlisi Cerebral, el meu aprenentatge va ser molt tardà, tant que amb deu anys encara estava amb el ra re ri ro ru. Recordo que a casa meva hi havia llibres i quan observava a la mare agafar aquells toms de tapes llises, dures i de lloms escrits amb lletres daurades i d'aquesta aroma d'enyorança que em feien pensar quin misteri existia perquè passés una rere l'altra les pàgines. Quan treia el cap al llibre, em confonia en veure centenars de lletres en fila índia com formigues en una jornada de treball. Potser aquesta curiositat va signar el meu destí; ser una àvida lectora i una fidel escriptora.

No ho explico per malenconia. Cada any, passada la diada de Sant Jordi, quan es coneixen les llistes de vendes dels llibres, em faig la mateixa reflexió: quants d'aquests llibres que es compren seran llegits? No tinc la resposta, per desgràcia, però m'imagino que molts d'ells es quedaran com a mers regals descansant en un prestatge.

Des que les noves tecnologies formen part de les nostres vides, els llibres han baixat en l'escala dels interessos personals. Resulta curiós que llibres i tecnologia no estiguin tan separats l'un de l'altre. Tot és qüestió de posar imaginació per poder bussejar en aquests dos mons.

Comparant els personatges literaris amb els avatars dels videojocs, diré que uns pateixen la transformació més ràpida que els altres, encara que els dos acabin per formar part de tu. Els avatars, els crees al teu gust o la teva manera de ser; els col·loques cabells llargs, bruns, ulls blaus, roba informal... Dependrà de les teves característiques o gustos. Aquest avatar anirà d'aventura en aventura segons els teus interessos i arribarà a una meta o no, depenent de les teves habilitats. En canvi, en la literatura el personatge apareix amb unes característiques físiques i psíquiques definides i amb una història inamovible. No obstant això, a través de l'argument et vas submergint en el personatge de la mateixa manera que passa amb els avatars, acabes sent una part del protagonista. Potser és una idea desgavellada, però crec que la literatura va ser el gènesi dels videojocs.

Els llibres són educació, aprenentatge, creixement, relax, aventures, amor, desamor, por, llàgrimes, rialles... Els llibres són tot allò que tu necessites. Mereixen ser oberts i viure'ls. Quina pena..! Cada dia hauria de ser Sant Jordi.

Pili Egea, escriptora i estudiant d'Història de l'Art

Notícies relacionades