La melodia d'una mirada

De petita, en la dècada dels 70, pensava que m’hagués encantat poder escriure amb llapis i paper totes aquelles històries que dansaven dins meu. Era una quimera. Tres dècades després, aquí em teniu; els meus pensaments, opinions i relats us arriben a través d’un diari digital i allotjat en el món del ciberespai. L’arribada dels ordinadors i d’Internet va ser tota una alliberació per a mi i per les meves històries. El que mai m’hagués imaginat és que arribaria un dia que tocaria música amb els ulls... I actualment ho estic començant a fer! Amb només quatre classes amb el Zacharias (en el centre ocupacional Edda de Carli) estic convençuda que l’EyeHarp es convertirà en un instrument bàsic en qualsevol orquestra o grup musical. Sovint em pregunto què hagués fet si la ciència i la tecnologia no existissin...

El Rafael Ramírez juntament amb el Zacharias Vamvakousis (investigadors del Grup de Recerca en Tecnologia Musical de la Universitat Pompeu Fabra) han creat el software EyeHarp, una innovadora eina 100% inclusiva, que permet que les persones amb mobilitat reduïda tinguem l’oportunitat de gaudir tocant música. El disseny d’aquesta interfície és un cercle que conté caselles de colors diferents i cada una d’elles és una nota de l’escala musical. A través d’una càmera especial que fa de lector dels moviments d’ulls o de cap, envia el senyal a l’ordinador. Aquest detecta el lloc on has fixat la vista a la pantalla i sona la nota corresponent. D’aquesta manera i successivament, mirada rere mirada, nota rere nota, ritme a ritme, toques una melodia que la guitarra del Zacharias acompanya.

Perquè EyeHarp funcioni amb eficàcia, prèviament s’introdueixen les notes de la peça melòdica a l’ordinador, encara que el software també et permet compondre les teves pròpies melodies. La interfície de l’EyeHarp t'ofereix la possibilitat d’escollir entre diversos instruments, a part de tenir un ventall d’aguts i de greus, modificar la velocitat de les notes...

L’EyeHarp es un projecte inclusiu que es gesta el 2012. El Zacharias és músic en una banda que toca folk grec. La seva vida fa un gir quan un amic seu músic es queda paraplègic a causa d’un accident i sent la necessitat d’idear un software per facilitar-li la seva continuació en la música. Anys després aquest valent músic i investigador segueix amb el projecte donant-lo a conèixer a altres persones, apassionades de la música però que les seves limitacions físiques els impedeixen tocar de forma convencional.

El músic més avantatjat del Zacharias s’anomena Joel Bueno, té 11 anys i la seva Paràlisi Cerebral no ha estat cap impediment perquè hagi fet el seu primer concert en el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, el passat gener. No hi ha cap dubte que aquest petit geni arribarà a ser un gran músic. Per part meva, continuaré donant petites passes amb l’EyeHarp, en companyia del Zacharias i regalant la música de la meva mirada.

Pili Egea, escriptora i estudiant d’Història de l’Art

Notícies relacionades