Caça Tió

Sembla que faci poques setmanes que estava gaudint de les meves vacances d'estiu. I de cop i volta em trobo davant teu lector, per explicar-te que a escassos dies tindrem ja les festes nadalenques a sobre. Si a això li afegim que cada any s'anticipen més, algun dia em menjaré les neules i els torrons en bikini... Que ben pensat, no estaria gens malament.

En la meva infància, les festivitats nadalenques eren molt bàsiques. Menjàvem el que la resta de l'any era impossible menjar. El Pare Noel, amb el seu sac escanyolit, venia a casa a deixar-me un únic regal, però era el més bonic del món! El mateix Santa Claus, els dies anteriors, s'havia encarregat de dir-li al Tió que no valia la pena que deixés anar les seves deposicions a la sala d’estar de casa meva. Dels Reis d’Orient ni en parlo, mai van trobar la meva ubicació.

En realitat o francament, la tradició del Tió mai la vaig entendre. La meva ment innocent no donava per a més. Li havia de pegar cops a un tronc somrient perquè em cagués regals ...! El Tió, amb aquesta careta somrient, els ulls plens d'alegria, tot tapadet... Cantant i pegant-li garrotades. El pobre, en acabar les festes es preparava per a un vol ras cap a la xemeneia. Apa, Tió deixa de ser tronc! Va ser millor així... Millor que mai cagués ni per als meus germans ni per a mi.

Aquesta tradició catalana i precristiana d'origen rural era un homenatge als avantpassats... Posteriorment es feia com a reconeixement als troncs que escalfaven i il·luminaven les llars en les èpoques hivernals. El 25 de desembre, el tronc es cremava i les cendres s'escampaven pel camp. Amb el pas del temps, el costum del Tió ha anat canviant per esdevenir una festa per als nens. Actualment es compren o es recullen els troncs el 8 de desembre, se'ls abriga bé i cada nit se’ls hi dóna el sopar fins a la nit de Nadal quan t'ofereixen els regals.

Però la tradició de fer cagar el Tió, com qualsevol altra, ha anat canviant amb el temps per tornar al seu origen. L'empresa rural Caçations, que neix en el petit poble de Rupit, porta uns anys regalant il·lusions als més petits de la casa. Hi pot haver quelcom més màgic que buscar al Tió en el seu medi natural?! Caçations s'encarrega de col·locar el simpàtic tronc en un lloc del bosc per aigualir la teva arribada mentre gaudeixes d'una passejada per la muntanya en companyia de la família. Aquesta fantàstica iniciativa pretén acostar els nens a la natura en diferents punts del nostre país com el Montseny, el Pedraforca, Catalunya en miniatura, Collserola entre altres espectaculars paratges.

Per anar a la recerca del teu Tió has de contactar amb la pàgina web Caçations.cat la qual t'ofereix un mapa amb la ruta o les coordenades de Google Maps per trobar-lo. Caminant per la muntanya o paratges naturals pensats per a tota mena de persones, fins i tot les de mobilitat reduïda, l'emoció està assegurada. Aquesta experiència, a més de divertida, aporta als nens el sentit de la cura cap a la natura i la responsabilitat que tenim per adquirir amb el medi ambient.

Pili Egea, escriptora i estudiant d'Història de l'Art

Notícies relacionades