Banksy, de vàndal a geni

El grafiter Banksy torna a ser notícia... "I can not believe you morons actually buy this shit" ("No em puc creure que vosaltres, imbècils, compreu aquesta merda") dona nom a la licitació, que la casa de subhastes Christie's, farà per posar a la venda dos gravats de l'obra "nena amb globus" que l'autor va realitzar l'any 2004. En ella mostra una nena desolada per la pèrdua del seu globus-cor. Fa un any, un exemplar de la mateixa sèrie va ser polèmica en autodestruir-se en plena subhasta.

La fama de Banksy ha anat augmentant a causa de les seves pintures de carrer nascudes de la nit al dia i del contingut de les mateixes en els últims anys. La seva identitat desconeguda, encara que se suposa que és de nacionalitat anglesa, i el seu llenguatge iconogràfic antisistema són dos dels molts ingredients fonamentals perquè el seu treball sigui difós causant una gran expectació i revaloritzant-se extraordinàriament. Per això, molts entesos en art es troben dividits respecte al satíric i rebel treball del grafiter.

Els detractors més mordaços asseguren que Banksy encara que sigui un artista reivindicatiu i que el missatge de moltes de les seves obres estigui en contra del capitalisme, el valor de les mateixes no s'adequa al que transmet, ja que el seu treball es cotitza cada vegada més. Se’l critica pels materials que utilitza (aerosols), els quals són summament perjudicials per al medi ambient. A més, transgredeix la llei en ser utilitzades com a llenç les parets i murs de la via pública per a plasmar el seu art.

Per contra, l'obra urbana de l'artista és una reflexió contra el sistema a la globalització. Aquestes escenes tenen el do d'interactuar amb cada ciutadà, creant un diàleg mut entre espectador i obra. Les seves escenes són protestes visuals que van en contra de la societat encotillada de cànons i etiquetes que semblen ser inamovibles. Un món en constant lluita. Banksy denuncia les injustícies que massacren amb armes al ciutadà més vulnerable, representant la innocència dels nens com a única i veritable esperança. Guerres de xemeneies que expulsen fum de consumisme en una terra globalitzada, sentenciant que les ànimes es debilitin a poc a poc. Per a això, la millor arma d'aquest misteriós personatge és la seva ment creativa que deixa impresa una iconografia-denúncia. L'art de Banksy és l'antítesi de l'art pop d'Andy Warhol, aquell que va ser tot consumisme i malbaratament.

Recentment, Banksy acapara l'atenció en els mitjans de comunicació per la recent desaparició de dues de les seves obres de carrer a les ciutats de Londres i París i fins i tot pel record de l'autodestrucció de la seva obra Nena amb globus. Aquest cop, quina sorpresa ens espera a Christie's?

Pili Egea, escriptora i estudiant d’Història de l’Art

Notícies relacionades